Την ανάγκη για την ίδρυση υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας υπογράμμισε ο Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας και επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Μιλώντας στο 8o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. O κ. Αποστολάκης εξήγησε πως το υφυπουργείο θα έχει την ευθύνη για τον σχεδιασμό της αμυντικής βιομηχανίας, για την έρευνα και την τεχνολογία, αλλά και για την εκπαίδευση του προσωπικού.
«Έχουμε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να δώσουμε ώθηση στην αμυντική βιομηχανία. Να καταστρώσουμε ένα στρατηγικό πλάνο για να εξασφαλίσουμε την στήριξη και την εξέλιξή της» είπε ο ναύαρχος, προσθέτοντας ότι η ΕΑΒ πρέπει να έχει κρατική υπόσταση, χωρίς αυτό να αποκλείει τη συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες στον τομέα του μάνατζμεντ. Ανέδειξε επίσης τη σημασία να διασφαλιστούν οι συνθήκες, ώστε τα οπλικά συστήματα που αγοράζονται να έχουν τη δυνατότητα να συντηρηθούν στην Ελλάδα, κάτι που μπορεί να αποτελέσει και μοχλό αναστροφής του brain drain. «Πρέπει η αμυντική βιομηχανία να αντιμετωπιστεί ως asset» ανέφερε ο κ. Αποστολάκης, συμπληρώνοντας ότι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις την είχα βάλει στον αυτόματο, με συνέπεια να απαξιωθεί και να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες.
Στη συζήτηση που συντόνισε ο Γεράσιμος Πολλάτος, δημοσιογράφος στην ιστοσελίδα protothema και στον ΣΚΑΙ, ο Δημήτριος Παπακώστας, διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο κλάδος την περίοδο της κρίσης. «Τα μνημόνια κατέστρεψαν την αμυντική βιομηχανία» τόνισε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι απαγορευόταν οποιαδήποτε πρόσληψη, με συνέπεια το προσωπικό της ΕΑΒ να μειωθεί από 3.000 σε 1.400 άτομα. Κάτι που ξεκίνησε να αλλάζει τα τελευταία 2 χρόνια, με την πρόσληψη 600 ατόμων, όμως υπάρχει ακόμα πρόβλημα στην εξεύρεση εξειδικευμένου προσωπικού. Στάθηκε στις ενέργειες που γίνονται για την επισκευή των C-130 και την αναβάθμιση των F-16 και των P3, ενώ χαρακτήρισε αναγκαία την άμεση συνεργασία του υπουργείου με την αμυντική βιομηχανία, ζητώντας να δώσει μια ελευθερία κινήσεων στις κρατικές εταιρείες, προκειμένου να μην λειτουργούν αυστηρά με τους κανόνες του δημοσίου.
Ο Κώστας Παπαδόπουλος, αντιπρόεδρος και Global Business Development International για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη της Lockheed Martin Corporation αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία που υπάρχει με την ΕΑΒ από τη γέννηση της, τόνισε ότι για τα αεροσκάφη P3 οι δύο εταιρείες έχουν πετύχει κάτι που δεν έχει γίνει πουθενά, επισήμανε ότι το εξειδικευμένο προσωπικό πρέπει να αμείβεται καλύτερα, ζητώντας κι αυτός ένα νέο πλαίσιο που θα στηρίξει την ελληνική αμυντική βιομηχανία.
Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Παπάτσας, Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής, Ασφάλειας και Άμυνας (ΕΕΛΕΑΑ) και αντιπρόεδρος ΕFA GROUP τόνισε ότι η νέα περίοδος προόδου της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒΙ) μπορεί να βασιστεί στην ενίσχυση του ενδιαφέροντος της Πολιτείας για την ΕΑΒΙ και στην καλύτερη μεταξύ τους συνεργασία, στην Έρευνα και Ανάπτυξη για νέα προϊόντα με Εθνικούς και Διεθνείς πόρους, στη συνεργασία με εγχώριες και ξένες εταιρείες, στην εξωστρέφεια, στην προσέλκυση επενδύσεων στην εγχώρια βιομηχανία, στην ίδρυση και στήριξη νεοφυών εταιρειών και στην πραγματοποίηση νέων επενδύσεων στις υποδομές και στο ανθρώπινο δυναμικό.
Ενδιαφέρουσα ήταν και η συζήτηση που προηγήθηκε, με τον Θάνο Ντόκο, σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, να υπογραμμίζει ότι η ελληνική αμυντική βιομηχανία υποφέρει ακόμα από τα λάθη και τις παραλείψεις των πολλών τελευταίων ετών. Σημείωσε ότι η χώρα διαθέτει πλέον δύο ναυπηγεία που είναι σε θέση να κατασκευάσουν κορβέτες, ενώ οριοθέτηση το ποσοστό συμμετοχής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στα τελευταία εξοπλιστικά προγράμματα στο 15%, λέγοντας ότι ήταν αδύνατον να είναι μεγαλύτερο επειδή δεν είχαμε ναυπηγεία. Ο κ. Ντόκος τόνισε ακόμα πως δεν χρειάζεται πλήρης ιδιωτικοποίηση της ΕΑΒ, αλλά στρατηγικός επενδυτής για να την βοηθήσει να μπει στην διεθνή παραγωγή. «Στόχος είναι η Ελλάδα να μετατραπεί από πελάτη σε εταίρο. Χρειάζεται κοινός προγραμματισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων, κατάλληλη εκπαίδευση και αλλαγή νοοτροπίας» είπε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού.
Στη δική του τοποθέτηση ο Γιώργος Μπαλάφας, περιφερειακός σύμβουλος στην Περιφέρεια Αττικής και συντονιστής τομέα άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε πως η αμυντική βιομηχανία δεν είχε την ανταπόκριση που θα έπρεπε από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και ανέλυσε τη χρησιμότητα σύστασης υφυπουργείου αμυντικής βιομηχανίας. Προσέθεσε ότι πρέπει να ακολουθείται ένα στρατηγικό σχέδιο με ορίζοντα 15ετίας για την αμυντική βιομηχανία.
Από την πλευρά της, η Έλενα Λαζάρου επικεφαλής του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής στην Υπηρεσία Έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ερευνητική συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ υπογράμμισε ότι η περίοδος είναι ευνοϊκή για την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας, καθώς και οι ευρωπαϊκοί πόροι έχουν αυξηθεί, αλλά υπάρχει και καλύτερη κατανόηση του γεωπολιτικού περιβάλλοντος μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, με έμφαση στη μείωση της εξάρτησης της Ε.Ε. από τις τρίτες χώρες. Προσέθεσε πως η ελληνική βιομηχανία μπορεί να ευνοηθεί από τα προγράμματα, λέγοντας ότι χρειάζεται μια θεσμική αναδιάρθρωση στο αρμόδιο υπουργείο και επένδυση στο κομμάτι της συντήρησης.