Τη φωνή τους ενώνουν οι ελληνοαμερικανικές οργανώσεις για να εκφράσουν την αντίθεση τους στην άνευ όρων πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία. Στην επιστολή που στάλθηκε στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, οι ομογενειακές οργανώσεις απαριθμούν τον αντισυμμαχικό τρόπο με τον όποιο η Άγκυρα έχει χρησιμοποιήσει τον υφιστάμενο στόλο των μαχητικών της. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, τα τουρκικά μαχητικά έχουν χρησιμοποιηθεί για να αποσταθεροποιήσουν την ευρύτερη περιοχή, να υπονομεύσουν τα συμφέροντα της Δύσης στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, και να απειλήσουν βασικούς συμμάχους και εταίρους των ΗΠΑ, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι ελληνοαμερικανικές οργανώσεις σημειώνουν ότι η συναίνεση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση που η αμερικανική κυβέρνηση θα βάλει στο τραπέζι. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή, «αυτές οι προσπάθειες για την επέκταση του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της Ελλάδας, η οποία έχει ήδη εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στη διατήρηση της αλληλεγγύης της Δύσης και στον εφοδιασμό της Ουκρανίας με τα μέσα που χρειάζεται για να αμυνθεί. Το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία που βασίζεται σε αρχές και κοινά θεμελιώδη συμφέροντα και όχι ένας οργανισμός που λειτουργεί μέσω συναλλακτικής συμπεριφοράς».
Με αυτό το δεδομένο, η επιστολή υπενθυμίζει ότι οι ΗΠΑ έχουν χρέος ως η ηγετική δύναμη της Δυτικής Συμμαχίας να διασφαλίσουν ότι τα αμερικανικά όπλα δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να υπονομεύσουν την ασφάλεια των συμμάχων τους. Κλείνοντας, η επιστολή προτρέπει τον Άντονι Μπλίνκεν να θέσει το απαραβίαστο της ελληνικής εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας ως πρωταρχικό μέλημα σε κάθε πώληση F-16 στην Τουρκία.
Την επιστολή υπογράφουν οι οργανώσεις:
- Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC)
- Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ)
- ΑΧΕΠΑ
- Αμερικανοελληνικό Ινστιτούτο (AHI)
- Κυπριακή Ομοσπονδία
- Κυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο
- Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων
- Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής
Επιστολή Αμερικανών βουλευτών
Τη θέση ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να συνεχίσει να εμποδίζει την πώληση των F-16 στην Τουρκία έως ότου η αμερικανική κυβέρνηση πιστοποιήσει ότι αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν για την παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας εκφράζουν τα ηγετικά στελέχη της Ομάδας Ελληνικών Θεμάτων και της Ομάδας για την Ελληνική και Ισραηλινή Συμμαχία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Η συγκεκριμένη θέση εκφράστηκε σε επιστολή που στάλθηκε στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής, Μάικλ Μακόλ, και τον Δημοκρατικό επικεφαλής της μειοψηφίας, Γκρέγκορι Μικς. Οι συγκεκριμένοι βουλευτές αποτελούν δύο από τους τέσσερις νομοθέτες που πρέπει να δώσουν το πράσινο φως προκειμένου το Κογκρέσο να εγκρίνει την αμυντική σύμβαση για τα F-16 που θέλει να αποκτήσει η Τουρκία. Οι άλλοι δύο νομοθέτες είναι οι γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ και Τζιμ Ρις, οι οποίοι διευθύνουν την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας.
Στην επιστολή τους οι βουλευτές καλωσορίζουν από τη μια πλευρά τη πρόσφατη ηρεμία που παρατηρείται στο Αιγαίο, αλλά συγχρόνως επισημαίνουν ότι η Άγκυρα επιμένει στην ίδια αναθεωρητική πολιτική, η οποία εκφράζεται από το casus belli αλλά και από την προώθηση του δόγματος της «γαλάζιας πατρίδας» που περιλαμβάνει επεκτατικές αξιώσεις εναντίον της Ελλάδας.
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι Αμερικανοί βουλευτές επισημαίνουν στην επιστολή τους ότι «εναπόκειται στην κυβέρνηση να παράσχει διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα F-16 που παρέχονται από τις ΗΠΑ δεν θα χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο από έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ για την παραβίαση της κυριαρχίας ενός άλλου, ιδιαίτερα με δεδομένο τον πολύ πραγματικό κίνδυνο σύγκρουσης μεταξύ των δύο. Χωρίς πιστοποίηση από την κυβέρνηση ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν αμερικανικά όπλα εναντίον της Ελλάδας, το Κογκρέσο πρέπει να εμποδίσει τη μεταφορά αυτών των όπλων στην Τουρκία».
Τέλος, στην επιστολή τους οι νομοθέτες υπενθυμίζουν ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πρόσφατου αμυντικού προϋπολογισμού η Βουλή ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία (73%) μια τροπολογία που έθετε τους συγκεκριμένους λογικούς περιορισμούς στη δυνατότητα της κυβέρνησης να πωλήσει μαχητικά F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία. Την επιστολή υπογράφουν οι βουλευτές Γκας Μπιλιράκης, Κρις Παπας, Νικόλ Μαλλιωτακης, Ντίνα Τίτους και Μπράντλεϊ Σνάιντερ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ