Πυρκαγιές: Μάχη στο σκοτάδι με τις φωτιές - Αγωνία σε πολλαπλά μέτωπα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πυρκαγιές: Μάχη στο σκοτάδι με τις φωτιές - Αγωνία σε πολλαπλά μέτωπα
Μόνο την Κυριακή εκδηλώθηκαν 64 νέες δασικές πυρκαγιές. Ανησυχία για την πορεία των ανέμων μέσα στο βράδυ. Η εικόνα από Ρόδο Κάρυστο, Μετόχι, Κέρκυρα και τις άλλες φωτιές.

Τελευταία ενημέρωση: 21:10

Η δυσκολότερη νύχτα στη μάχη με τις πυρκαγιές για το 2023 είναι αυτή της Κυριακής, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη με σε πολλαπλά μέτωπα. Μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής, το κύριο βάρος της προσοχής πέφτει στη Ρόδο, όπου η φωτιά καίει για 6η συνεχόμενη μέρα στο νησί των Δωδεκανήσων. Παράλληλα, οι αναζωπυρώσεις των πυρκαγιών και οι αλλαγές κατεύθυνσης του ανέμου δυσχεραίνουν τις προσπάθειες περιορισμού των πυρκαγιών ανά την επικρατεία, την ώρα που τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης αποχώρησαν για την νύχτα.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Βαθρακογιάννης, μόνο την Κυριακή εκδηλώθηκαν 64 νέες δασικές πυρκαγιές με τις πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλη την επικράτεια να διαχειρίζονται συνολικά 82 δασικές πυρκαγιές.

«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Οι συνθήκες παραμένουν ακραίες. Απευθύνουμε έκκληση προς τους πολίτες που εκκενώνουν οικισμούς. Για τη δική σας ασφάλεια σε περίπτωση που επιθυμείτε την επιστροφή στο χώρο κατοικίας ή διαμονής θα πρέπει υποχρεωτικά να ενημερώνεστε από τις αρμόδιες αρχές. Όλες οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού», επισήμανε ο κ. Βαθρακογιάννης.

Στη Ρόδο

Στο νησί επιχειρούν 266 πυροσβέστες με 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 55 οχήματα.

Μέχρι τώρα παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου ενώ τεράστια είναι η καταστροφή στο οικοσύστημα του νησιού.

Τα τρία μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι στην περιοχή Ασκληπειού -Κιοτταρίου, στην περιοχή Απολλώνων και στην περιοχή των Λαέρμων και δίνεται μάχη για τον περιορισμό τους. Η προσπάθεια και σήμερα δυσκολεύεται από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν και το δύσβατο της περιοχής.

Η μάχη σύμφωνα και με εκτιμήσεις αρμοδίων θα διαρκέσει και τις επόμενες μέρες αφού αναμένεται ότι θα υπάρχουν αρκετές αναζωπυρώσεις.

«Σε αυτή τη μάχη είναι δίπλα μας όλοι οι συναρμόδιοι φορείς. Δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, δυνάμεις που έχουν διατεθεί μέσω διμερών συμφωνιών. Από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής 'Άμυνας έχουν διατεθεί πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα. Επίσης μέσα έχουν διατεθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση, από τις πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες που μας διαθέτουν ανθρώπινο δυναμικό αλλά και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα», σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΠΣ.

Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως είπε, οι αναζωπυρώσεις δημιούργησαν μεγάλο μέτωπο που έφτασε κοντά σε οικισμούς όπως αυτή που εκδηλώθηκε το μεσημέρι πολύ κοντά στο Ασκληπιείο.

Η νότια Ρόδος, απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, τέθηκε σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης.

«Αποφασίζουμε την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας της Δημοτικής Ενότητας Νότιας Ρόδου του Δήμου Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 18-07-2023 στις παραπάνω περιοχές σύμφωνα με τα ανωτέρω 8 και 9 σχετικά. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι (6) μήνες, ήτοι έως και 18 Ιανουαρίου 2024. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Συνδρομή του ΥΠΕΞ για την αποχώρηση των τουριστών

Εντός του Διεθνούς Αερολιμένα της Ρόδου, στον τερματικό σταθμό 1, τέθηκε ήδη σε λειτουργία γραφείο εξυπηρέτησης ξένων πολιτών (Help Desk) του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Το γραφείο θα διευκολύνει και θα συντονίζει, σε συνεργασία με τις οικείες Πρεσβείες, την έγκαιρη αναχώρηση αλλοδαπών επισκεπτών, οι οποίοι έχουν απωλέσει τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, αναφέρει το υπουργείο.

Δύσκολη η κατάσταση και στην Κάρυστο

Αναφορικά με τον Πλατανιστό Καρύστου, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής είπε ότι σήμερα το μεσημέρι εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα 3 διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς εκ των οποίων η μία εστία έχει ελεγχθεί και οι άλλες 2 είναι σε εξέλιξη ενώ επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις..

«Στην Κάρυστο η πυρκαγιά έχει λάβει διαστάσεις», υπογράμμισε και προσέθεσε ότι για αυτό το λόγο εκδόθηκε μήνυμα από το 112 και αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η εκκένωση των οικισμών Λιβάδι, Ποτάμι, Περναράκι, Πλατανιστός με κατεύθυνση προς Κάρυστο.

Στην Κέρκυρα

Φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής και στην Κέρκυρα, σε διάφορα μέτωπα με εστίες τόσο στη βόρεια όσο και στη νότια πλευρά της κορυφής του βουνού.

Με μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας, καλούνται να εκκενώσουν προς Κασσιόπη, όσοι βρίσκονται στις περιοχές Σάντα, Μέγκουλα, Πόρτα, Παλιά Περίθεια και Σινιές

Στην κατάσβεση της επιχειρεί με μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής υπηρεσίας Κέρκυρας, ενώ συνδράμουν και μονάδες της πολιτικής προστασίας και του δήμου Βόρειας Κέρκυρας.

Οι άλλες πυρκαγιές

Για τη φωτιά περιοχή Μαμουσιά του Αιγίου στην θέση Δερβενάκι. Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς η φωτιά είναι μεγάλη.

Λόγω της εκδήλωσης της πυρκαγιάς στην Αχαΐα, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην Παλαιά Εθνική Οδό Πατρών – Κορίνθου, στο 162,5 χλμ, στο ύψος της γέφυρας Τσαγρή και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Επίσης, ο οδικός δρόμος προς τα Καλάβρυτα είναι κλειστός.

Για την πυρκαγιά στο Μετόχι Επιδαύρου, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά δεν απειλεί άμεσα κάποιον οικισμό. Όπως έγινε γνωστό αργά το απόγευμα της Κυριακής, η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο. Στο σημείο επιχειρούν 25 πυροσβέστες, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, επτά οχήματα.

Φωτιά ξέσπασε και στην περιοχή Αστακός της Αιτωλοακαρνανίας, για να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά που καίει δασική έκταση. Στο σημείο επιχειρούν 46 πυροσβέστες, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 29 οχήματα.

Μήνυμα, μέσω του 112, εστάλη προς τους πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή Κάστρο της Αιγιαλείας να μετακινηθούν προς την περιοχή Καθολικό, λόγω της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ακραίος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς και τη Δευτέρα

Ακραίος κίνδυνος (κατηγορία 5) για την εκδήλωση πυρκαγιάς θα υπάρχει και αύριο, Δευτέρα, στην Αττική και σε άλλες 4 περιοχές της Ελλάδας, σύμφωνα με τον σχετικό χάρτη πρόβλεψης κινδύνου της Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, σε κόκκινο συναγερμό θα βρεθούν για την πρώτη μέρα της ερχόμενης εβδομάδας:

  • Αττική
  • Εύβοια, Βοιωτία
  • Αργολίδα, Κορινθία, Μεσσηνία
  • Ηλεία
  • Ρόδο

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ για τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Ρόδο

Το Λονδίνο στέλνει στη Ρόδο «Ομάδα ταχείας ανάπτυξης» για τη βοήθεια Βρετανών τουριστών

Πυρκαγιές: Ευχαριστήρια μηνύματα Μητσοτάκη και ΥΠΕΞ για τη συνδρομή της Αιγύπτου

gazzetta
gazzetta reader insider insider