Έρχονται οικονομικά κίνητρα για την πρόληψη και τον καθαρισμό των δασών

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται οικονομικά κίνητρα για την πρόληψη και τον καθαρισμό των δασών
Οικονομικά κίνητρα για την πρόληψη και τον καθαρισμό των δασών ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οικονομικά κίνητρα για την πρόληψη και τον καθαρισμό των δασών ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός, Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3. Στόχος, είναι «…να έχουμε, μονίμως, σημαντικούς πόρους για την πρόληψη και τον καθαρισμό των δασών», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι σημαντικό ρόλο παίζει ο σωστός σχεδιασμός. Το βασικό πλαίσιο για την πρόληψη στο δάσος αναμένεται να ανακοινωθεί το φθινόπωρο και δίνοντας μια πρόγευση σημείωσε ότι ένα κίνητρο, για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι ότι, όταν βγαίνει η βιομάζα από ένα παραγωγικό δάσος, π.χ. του Βορρά και αξιοποιείται, ταυτόχρονα, να υπάρχει μια υποχρέωση σε ένα άλλο μη παραγωγικό δάσος στο Νότο να γίνεται καθαρισμός.

Όσον αφορά στη χρηματοδότηση των δράσεων πρόληψης ο υπουργός σημείωσε ότι έχουν αυξηθεί οι πόροι αλλά θα πρέπει να γίνει και διαχείριση της καύσιμης ύλης και μοντελοποίηση του κινδύνου μεγάλων πυρκαγιών. «Ξεκινήσαμε βάζοντας πολύ σημαντικούς πόρους στην πρόληψη, από 20 εκατομμύρια το χρόνο, πήγαμε στα 100 εκατομμύρια, με τη βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης… Τα δάση μας επί δεκαετίες ήταν αφρόντιστα. Όχι όλα, κάποια στο Βορρά ήτανε και είναι φροντισμένα, γιατί έχουν δασικούς Συνεταιρισμούς. Στη Νότια Ελλάδα δεν υπάρχουν δασικοί συνεταιρισμοί» είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει πως «…έχουν γίνει διαχειριστικές μελέτες από τη Δασική Υπηρεσία, για σημαντικό αριθμό των δασών μας και είναι μία δουλειά που έγινε, κυρίως, από αυτή την κυβέρνηση. Μας λένε ότι υπάρχει υπερβάλλουσα καύσιμη ύλη και ανάγκη καθαρισμού και συντήρησης δασικών δρόμων και διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών. Και υπάρχει -προσθέτω εγώ- και ανάγκη να μοντελοποιήσουμε, με κάποιο τρόπο, τον κίνδυνο των μεγάλων πυρκαγιών, που μπορούν να συμβούν και τί μπορούμε να κάνουμε για να χαράξουμε στρατηγικές γραμμές άμυνας… Τί χρειάζεται να γίνει; Καταρχάς, πρέπει η βιομάζα που θα βγει από τα δάση, η υπερβάλλουσα -διότι κάποια πρέπει να γυρνάει πάντα μέσα στο δάσος για να υπάρχει η αειφορία- να αξιοποιείται οικονομικά, κυρίως και κατά προτεραιότητα σε ξύλο και μετά σε βιοκαύσιμα, βιοαέριο ή και παραγωγή ενέργειας».

Αναφορικά με την περιβαλλοντική ζημιά σχολίασε πως «είναι πολύ νωρίς για να έχουμε πλήρη αποτίμηση», εκφράζοντας, παράλληλα, τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των τεσσάρων θυμάτων, των δύο από την πτώση του καναντέρ στην Κάρυστο και των δύο στις πυρκαγιές στην Μαγνησία.

Ο κ. Σκυλακάκης αναγνωρίζοντας τη σημασία του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, δήλωσε πως προχωράει και ότι θα ολοκληρωθεί, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, πως το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί δεν στέκεται εμπόδιο στην εγκατάσταση ΑΠΕ. Σημείωσε, μάλιστα, πως έχει γίνει από την κυβέρνηση της ΝΔ μία τεράστια επένδυση στα χωροταξικά και στα πολεοδομικά σχέδια, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, η οποία είναι πρωτοφανής σε οικονομικούς πόρους και σε ταχύτητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σκυλακάκης στο Bloomberg: H κλιματική κρίση είναι εδώ – «Κλειδί» η πρόληψη απέναντι στις πυρκαγιές

Κικίλιας: 594 πυρκαγιές στην Ελλάδα το τελευταίο 10ήμερο – Ασταμάτητη η μάχη των πυροσβεστών

ΠΟΕΔΗΝ: Η κατάσταση των τραυματιών από τις πυρκαγιές

gazzetta
gazzetta reader insider insider