Πυρκαγιές στη Μαγνησία: Μετρούν τις «πληγές» τους οι κάτοικοι - Στο επίκεντρο η αποθήκη πυρομαχικών στην Νέα Αγχίαλο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πυρκαγιές στη Μαγνησία: Μετρούν τις «πληγές» τους οι κάτοικοι - Στο επίκεντρο η αποθήκη πυρομαχικών στην Νέα Αγχίαλο
Εικόνες Αποκάλυψης στη Νέα Αγχίαλο. Πανικός, με μαζικές εντολές εκκενώσεων στους πολίτες. Αργά το βράδυ της Πέμπτης η πυρκαγιά φαινόταν πως υποχωρεί ως προς το επίπεδο απειλής που έθετε νωρίτερα στην 111 Πτέρυγα Μάχης.

Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι της Μαγνησίας από τη μεγάλη πυρκαγιά που συνεχίζει να καίει στην περιοχή προκαλώντας ισχυρές εκρήξεις μέχρι αργά το απόγευμα της Πέμπτης λόγω της φωτιάς στη Νέα Αγχίαλο.

Οι Αρχές διέταξαν απαγόρευση κυκλοφορίας σε ακτίνα τριών χιλιόμετρων από το σημείο της έκρηξης, ενώ το 112 χτυπά ηχούσε στα κινητά των κατοίκων, καλώντας τους να εκκενώσουν οικισμούς. Πολλοί κάτοικοι κλήθηκαν να μεταβούν στην παραλία ώστε να απομακρυνθούν με πλωτά μέσα, ενώ δόθηκε εντολή να μετασταθμεύσουν έλαβαν τα F-16 από την 111 Πτέρυγα Μάχης.

Σύμφωνα με την τηλεόραση της ΕΡΤ, αργά το βράδυ της Πέμπτης η πυρκαγιά φαινόταν πως υποχωρεί ως προς το επίπεδο απειλής που έθετε νωρίτερα στην 111 Πτέρυγα Μάχης.

Εκεί δημιουργήθηκε μία «κόκκινη ζώνη» απαγόρευσης κυκλοφορίας ;ώστε να πλησιάσουν την αποθήκη τα συνεργεία τόσο της Πολεμικής Αεροπορίας όσο και του Πυροσβεστικού Σώματος. Η πρώτη κίνηση από την πλευρά του Πυροσβεστικού Σώματος ήταν να εκτοξεύσουν ψυκτικό υγρό προς την αποθήκη για παν ενδεχόμενο, για λόγους ασφαλείας και αφού περάσουν τουλάχιστον 24 ώρες τότε θα γίνει η προσέγγιση ώστε να υπολογιστεί το μέγεθος της καταστροφής σε αυτή την αποθήκη πυρομαχικών για τα F-16 Block 50 και Block 30 της Πολεμικής Αεροπορίας, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Μητέρες με παιδιά και ηλικιωμένοι, εγκατέλειπαν την περιοχή από τη θάλασσα όπου έφτασαν δεκάδες σκάφη ιδιωτών και φουσκωτά για να συνδράμουν να τους βοηθήσουν.

Πιο πριν η φωτιά στην περιοχή Σέσκλο είχε αναζωπυρωθεί, με τους πυροσβέστες και τους εθελοντές να κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να περιορίσουν το μέτωπο.

Οι αγρότες με αγωνία προσπαθούσαν να σώσουν τα ζώα και τις περιουσίες τους.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, εκτίμησε ότι οι φωτιές στη Μαγνησία, οφείλονται σε εμπρησμό.

«Εδώ υπάρχει ανθρώπινο χέρι, δεν είναι τυχαία οι φωτιές, ούτε γεννιούνται οι φωτιές, οι φωτιές είναι ανθρωπογενείς και από μαρτυρίες από κάποιους ανθρώπους που έχουν μικρές βιοτεχνίες που είδαν ανθρώπους να δημιουργούν προβλήματα και να φεύγουν με τα αυτοκίνητα» σημείωσε.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, αποφασίστηκε να βγουν κλιμάκια σε όλες τις πληγείσες περιοχές για την εκτίμηση των ζημιών, του τρόπου αποζημίωσης και τη χορήγηση προμηθειών για το ζωικό κεφάλαιο.

Το ιστορικό

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις Μικροθήβες, έφτασε στην αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας, κοντά στην 111 πτέρυγα μάχης, 6 χιλιόμετρα βόρεια της Νέας Αγχιάλου, στην περιοχή Καράμπα, ενώ το ωστικό κύμα έφτανε δεκάδες μέτρα μακριά, δημιουργώντας φόβους και για νέο ωστικό κύμα.

Οι φλόγες πέρασαν λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων, αν και το στρατόπεδο φυλασσόταν από πυροσβεστικά οχήματα. Άμεσα σήμανε συναγερμός και το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας απομακρύνθηκε εγκαίρως. Νωρίτερα, η φωτιά μαινόταν ανεξέλεγκτη λόγω ισχυρών ανέμων στο μέτωπο στη Χρυσή Ακτή, μόλις 15 χιλιόμετρα από το Βόλο. Οι κάτοικοι των περιοχών Νέα Αγχίαλος, Στουπί, Βελανιδιά, Μάραθος και Κριθάρια λίγο μετά τις 16:00 καλούνταν να εκκενώσουν προς Βόλο.

Τουλάχιστον 2.500 πυρόπληκτοι στο Εκθεσιακό Κέντρο Βόλου

Στους 2.500 υπολογίζονται οι κάτοικοι οι οποίοι έφυγαν από την Ν. Αγχίαλο και έφτασα μέχρι νωρίς το βράδυ της Πέμπτης στο Εκθεσιακό Κέντρο του Βόλου όπου υπάρχουν χώροι φιλοξενίας, με φαγητό, νερό, χώρους απασχόλησης των μικρών παιδιών αλλά και κρεβάτια κυρίως για τους ηλικιωμένους. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, γίνεται προσπάθεια οι κάτοικοι που εκκένωσαν την περιοχή μετά από σχετική πρώτη φροντίδα, αφού έφυγαν από τα σπίτια τους χωρίς να πάρουν μαζί τους πράγματα, να προωθηθούν σε κλίνες αλλά και σε ξενοδοχεία του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής.

Οι υπεύθυνοι του δήμου Βόλου τονίζουν ότι στο εκθεσιακό κέντρο γίνεται μια πρώτη υποδοχή παρέχονται νερό, αναψυκτικά, χυμοί και φαγητό στους πυρόπληκτους από εθελοντικές ομάδες, έχει οργανωθεί πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για οτιδήποτε χρειάζεται καθένας με τη μορφή φαρμάκων είτε με τη μορφή φροντίδας. Στα ράντζα που παρείχε ο στρατός ξεκουράζονται κυρίως ηλικιωμένοι άνθρωποι, πολλοί πολίτες βρίσκονται έξω από το εκθεσιακό κέντρο, ενώ τα παιδιά απασχολούνται με ειδικούς σε παιδαγωγούς.

«Ακραία επικίνδυνες οι συνθήκες» - 124 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια

«Οι συνθήκες σήμερα είναι ακραία επικίνδυνες» τόνισε στην έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιός, προσθέτοντας ότι το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 83 νέες δασικές, οι περισσότερες τη φετινή αντιπυρική περίοδο, ενώ σημείωσε ότι σε όλη την επικράτεια οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν συνολικά 124 πυρκαγιές.

Για την πυρκαγιές που μαίνονται στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου και της Νέας Αγχιάλου, ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι εκδηλώνονται διαρκώς επικίνδυνες αναζωπυρώσεις. Γι' αυτό το λόγο, όπως είπε, εκδόθηκαν πέντε μηνύματα από το 112 για την εκκένωση 12 οικισμών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής υπογράμμισε ότι καταβλήθηκαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την ανάσχεση της πυρκαγιάς από τις ισχυρές παρατεταγμένες δυνάμεις, οι οποίες ωστόσο, δεν μπόρεσαν να ανακόψουν τη τεράστια δυναμική της. «Αυτή τη στιγμή, όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα, Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και μέσα που έχει διαθέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, συμβάλλουν στην άμεση και ασφαλή απομάκρυνση του πληθυσμού. Στην πυρκαγιά επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις και καταβάλουν προσπάθειες για τον περιορισμό της» τόνισε ο αντιπύραρχος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης θα είναι αμείλικτος για όσους βάζουν φωτιές από δόλο

ΣΥΡΙΖΑ για πυρκαγιές: Οι διαβεβαιώσεις του κ. Μητσοτάκη για «ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού» κατέρρευσαν

ΑΑΔΕ: Παρατείνονται οι προθεσμίες φορολογικών υποχρεώσεων για τους πληγέντες από πυρκαγιές

gazzetta
gazzetta reader insider insider