Ισραήλ: Άγνωστος ο χρόνος της χερσαίας εισβολής στη Γάζα - «Πολιτική λύση» ψάχνει ο Μπάιντεν, απειλεί το Ιράν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισραήλ: Άγνωστος ο χρόνος της χερσαίας εισβολής στη Γάζα - «Πολιτική λύση» ψάχνει ο Μπάιντεν, απειλεί το Ιράν
Χωρίς ενδείξεις αποκλιμάκωσης μαίνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή, με το ισραηλινό σφυροκόπημα εναντίον στόχων που σχετίζονται με την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας να συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Χωρίς ενδείξεις αποκλιμάκωσης μαίνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή, με το ισραηλινό σφυροκόπημα εναντίον στόχων που σχετίζονται με την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας να συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, ενώ οι φόβοι για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της κρίσης στην περιοχή με πιθανή εμπλοκή της Τεχεράνης και της συμμάχου της στον Λίβανο Χεζμπολάχ, έχουν φέρει στο προσκήνιο προσπάθειες στο διπλωματικό πεδίο για την εξεύρεση μίας πολιτικής λύσης, η οποία θα τερματίσει τον νέο κύκλο αιματοχυσίας που προκάλεσε η επιδρομή εκατοντάδων μαχητών της Χαμάς σε ισραηλινές πόλεις το Σάββατο 7 Οκτωβρίου.

Μέχρι στιγμής, από τις επιδρομές της Χαμάς αλλά και από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας έχουν χάσει τη ζωή τους χιλιάδες άμαχοι, ενώ περίπου 200 Ισραηλινοί πολίτες και στρατιώτες εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι από την Χαμάς.

Νωρίτερα σήμερα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει καθόλου χερσαία εισβολή στη Γάζα, καθώς ο ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος Ρίτσαρντ Χεχτ ανέφερε πως «οι δυνάμεις του IDF εξετάζουν και άλλες επιλογές, εκτός από μια χερσαία επίθεση, καθώς προετοιμάζονται για τα επόμενα στάδια του πολέμου εναντίον της εξτρεμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας».

«Όλοι μιλάνε για μια χερσαία επίθεση, όμως θα μπορούσε να είναι κάτι διαφορετικό», δήλωσε σήμερα ο Χεχτ χωρίς να κάνει περαιτέρω διευκρινίσεις, ενώ την Δευτέρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» οποιαδήποτε προσπάθεια του Ισραήλ να επιβάλει εκ νέου κατοχή στη Λωρίδα της Γάζας.

Foreign Affairs: Μια εισβολή στη Γάζα θα ήταν καταστροφή για το Ισραήλ

Όπως αναφέρει το Foreign Affairs, μία ενδεχόμενη εισβολή στη Γάζα θα αποτελούσε μια ανθρωπιστική, ηθική και στρατηγική καταστροφή για το Ισραήλ, καθώς θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια του Ισραήλ, να επιφέρει τεράστιο ανθρώπινο κόστος στους Παλαιστίνιους και να απειλήσει τα βασικά συμφέροντα των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, στην Ουκρανία και στον ανταγωνισμό της Ουάσιγκτον με την Κίνα για στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού

«Πρέπει να επιμείνει, το Ισραήλ να δώσει τη μάχη με τη Χαμάς με τρόπους που δεν συνεπάγονται εκτοπισμό και μαζική δολοφονία αθώων Παλαιστινίων αμάχων», καταλήγει η ανάλυση του αμερικανικού Thnik tank.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως περίπου 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες τέθηκαν σε επιφυλακή για πιθανή ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή προς υποστήριξη του Ισραήλ στον πόλεμο του εβραϊκού κράτους κατά της Χαμάς, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο.

«Σήμερα, ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν έθεσε περίπου 2.000 στρατιώτες και διάφορες μονάδες σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας δίνοντας εντολή για προετοιμασία ανάπτυξης, αυξάνοντας την ικανότητα της αμυντικής δύναμης των ΗΠΑ να ανταποκρίνεται ταχέως στην εξελισσόμενη κατάσταση ασφαλείας στη Μέση Ανατολή», ανέφερε η ανακοίνωση του Πενταγώνου, διευκρινίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή δεν έχει ληφθεί απόφαση για ανάπτυξη στρατευμάτων».

Το Ισραήλ έπληξε θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έπληξε τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη «τρομοκρατικούς» στόχους, αναφερόμενος σε θέσεις του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

«Ο ισραηλινός στρατός πλήττει στρατιωτικούς στόχους της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στο έδαφος του Λιβάνου», ανακοίνωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Γάζα: Τετραμερής Σύνοδος στην Ιορδανία αύριο με τη συμμετοχή Μπάιντεν

Από το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς με έναυσμα την επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος την 7η Οκτωβρίου, συγκρούσεις στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον δέκα ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους ήταν μαχητές, όμως επίσης εικονολήπτης του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς και δυο άμαχοι. Στην ισραηλινή πλευρά, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον δυο άνθρωποι.

Η διεθνής κοινότητα εκφράζει ολοένα εντονότερα ανησυχία πως θα ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, οργάνωση προσκείμενη στο Ιράν, σύμμαχο της Χαμάς, και τον ισραηλινό στρατό.

Το Ισραήλ έχει αρχίσει να απομακρύνει εσπευσμένα τους κατοίκους 28 κοινοτήτων στο βόρειο τμήμα της χώρας εξαιτίας των συγκρούσεων στα σύνορα με τον Λίβανο.

Στην Ιορδανία η συνάντηση κορυφής με συμμετοχή Μπάιντεν

Η Ιορδανία θα φιλοξενήσει αύριο, Τετάρτη, μια τετραμερή σύνοδο κορυφής στο Αμμάν με συμμετοχή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και των ηγετών της Αιγύπτου και των Παλαιστινίων για να συζητηθούν οι «επικίνδυνες» συνέπειες του πολέμου στη Γάζα και η εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης, μετέδωσαν ιορδανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή έχουν γεννήσει τον φόβο για μία γενίκευση της σύγκρουσης. Την Τετάρτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να μεταβεί στο Ισραήλ, ενώ σήμερα συνεδριάζουν με τηλεδιάσκεψη οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Στο Ισραήλ την Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν

Παράλληλα, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς ζήτησε σήμερα να αποφευχθεί μια κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και προειδοποίησε την Χεζμπολάχ και το Ιράν να μην επέμβουν στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισράηλ και τη Χαμάς.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε σήμερα ότι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι θα πρέπει να δικαστούν για τα «εγκλήματά τους εναντίον των Παλαιστινίων» ζητώντας «να σταματήσει αμέσως ο βομβαρδισμός» της Λωρίδας της Γάζας.

«Οι αξιωματούχοι του σιωνιστικού καθεστώτος θα πρέπει να δικαστούν για τα εγκλήματά τους εναντίον των Παλαιστινίων στη Γάζα», εκτίμησε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «πρέπει να απαντήσουμε, πρέπει να αντιδράσουμε στα όσα συμβαίνουν στη Γάζα».

Το Ιράν προειδοποίησε χθες Δευτέρα ότι είναι πιθανή «προληπτική ενέργεια» εναντίον του Ισραήλ «τις προσεχείς ώρες».

Απειλεί ο Χαμενεΐ: «Πρέπει να απαντήσουμε»

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι θα πρέπει να δικαστούν για τα «εγκλήματά τους εναντίον των Παλαιστινίων» ζητώντας «να σταματήσει αμέσως ο βομβαρδισμός» της Λωρίδας της Γάζας, όπως μετέδωσε σήμερα η ιρανική κρατική τηλεόραση.

«Κανείς δεν θα μπορεί να σταματήσει τους μουσουλμάνους και τις δυνάμεις της αντίστασης, αν συνεχιστούν τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον των Παλαιστινίων (…) ο βομβαρδισμός της Γάζας θα πρέπει να σταματήσει αμέσως», υπογράμμισε ο Χαμενεΐ.

«Κανείς δεν πρέπει να ελπίζει» ότι κάποιες πλευρές, όπως το Ιράν, θα μπορέσουν «να εμποδίσουν τις δυνάμεις της αντίστασης» να αναλάβουν δράση, τόνισε.

Χαμενεΐ για Γάζα: «Πρέπει να απαντήσουμε - Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι πρέπει να δικαστούν»

Ο Χαμενεΐ αναφερόταν στον «άξονα της αντίστασης», όπως αποκαλούνται ατύπως οι χώρες και οι οργανώσεις που είναι εχθρικές προς το Ισραήλ, όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ του Λιβάνου.«Οι αξιωματούχοι του σιωνιστικού καθεστώτος θα πρέπει να δικαστούν για τα εγκλήματά τους εναντίον των Παλαιστινίων στη Γάζα», εκτίμησε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «πρέπει να απαντήσουμε, πρέπει να αντιδράσουμε στα όσα συμβαίνουν στη Γάζα».

Μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979 οι θρησκευτικοί ηγέτες του Ιράν είναι ένθερμοι υποστηρικτές των Παλαιστινίων, ενώ η Τεχεράνη δεν κρύβει ότι στηρίζει με όπλα και χρήματα τη Χαμάς, την παλαιστινιακή οργάνωση που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

Εξάλλου ο Χαμενεΐ επέκρινε «τους αξιωματούχους κάποιων χωρών» που στηρίζουν το Ισραήλ και οι οποίοι κατήγγειλαν ότι η Χαμάς, κατά την επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου, «σκότωσε αμάχους».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters, AFP

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έκκληση ΠΟΥ για Γάζα: Χρειαζόμαστε επειγόντως πρόσβαση για τη διανομή βοήθειας

Γάζα: Τετραμερής Σύνοδος στην Ιορδανία αύριο με τη συμμετοχή Μπάιντεν

Χαμενεΐ για Γάζα: «Πρέπει να απαντήσουμε - Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι πρέπει να δικαστούν»

gazzetta
gazzetta reader insider insider