Γάζα: Τετραμερής Σύνοδος στην Ιορδανία αύριο με τη συμμετοχή Μπάιντεν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γάζα: Τετραμερής Σύνοδος στην Ιορδανία αύριο με τη συμμετοχή Μπάιντεν
Πηγή: Associated Press
Η Ιορδανία θα φιλοξενήσει συνάντηση κορυφής του Μπάιντεν και των ηγετών της Αιγύπτου και των Παλαιστινίων.

Η Ιορδανία θα φιλοξενήσει αύριο, Τετάρτη, μια τετραμερή σύνοδο κορυφής στο Αμμάν με συμμετοχή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και των ηγετών της Αιγύπτου και των Παλαιστινίων για να συζητηθούν οι «επικίνδυνες» συνέπειες του πολέμου στη Γάζα και η εξεύρεση μιας πολιτκής λύσης, όπως μετέδωσαν ιορδανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στους τρόπους παύσης «του εν εξελίξει πολέμου στη Γάζα και σε τρόπους εύρεσης ενός πολιτικού ορίζοντα που θα επιτρέψει επίσης την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας», σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Παράλληλα, ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας θα έχει ξεχωριστή τριμερή συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα προειδοποίησε σήμερα να μην γίνεται προσπάθεια προώθησης Παλαιστινίων προσφύγων στην Αίγυπτο ή την Ιορδανία, προσθέτοντας ότι η ανθρωπιστική κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί εντός της Γάζας και της Δυτικής Όχθης.

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή έχουν γεννήσει τον φόβο για μία γενίκευση της σύγκρουσης. Την Τετάρτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να μεταβεί στο Ισραήλ, ενώ σήμερα συνεδριάζουν με τηλεδιάσκεψη οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Εν τω μεταξύ, σήμερα, ο ι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έκαναν γνωστό πως εξετάζουν και άλλες επιλογές, εκτός από μια χερσαία επίθεση, καθώς προετοιμάζονται για «τα επόμενα στάδια του πολέμου» εναντίον της εξτρεμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Όλοι μιλάνε για μια χερσαία επίθεση, όμως θα μπορούσε να είναι κάτι διαφορετικό», δήλωσε ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος Ρίτσαρντ Χεχτ χωρίς να κάνει διευκρινίσεις.

Παράλληλα, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς ζήτησε σήμερα να αποφευχθεί μια κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και προειδοποίησε την Χεζμπολάχ και το Ιράν να μην επέμβουν στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισράηλ και τη Χαμάς.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε σήμερα ότι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι θα πρέπει να δικαστούν για τα «εγκλήματά τους εναντίον των Παλαιστινίων» ζητώντας «να σταματήσει αμέσως ο βομβαρδισμός» της Λωρίδας της Γάζας.

«Οι αξιωματούχοι του σιωνιστικού καθεστώτος θα πρέπει να δικαστούν για τα εγκλήματά τους εναντίον των Παλαιστινίων στη Γάζα», εκτίμησε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «πρέπει να απαντήσουμε, πρέπει να αντιδράσουμε στα όσα συμβαίνουν στη Γάζα».

Το Ιράν προειδοποίησε χθες Δευτέρα ότι είναι πιθανή «προληπτική ενέργεια» εναντίον του Ισραήλ «τις προσεχείς ώρες».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Φωτογραφία @associatedpress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Foreign Affairs: Μια εισβολή στη Γάζα θα ήταν καταστροφή για το Ισραήλ

Αναλυτής προειδοποιεί: Στο 70% η πιθανότητα επέκτασης του πολέμου στη Γάζα - Τι πρέπει να κάνουν οι επενδυτές

Χαμενεΐ για Γάζα: «Πρέπει να απαντήσουμε - Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι πρέπει να δικαστούν»

gazzetta
gazzetta reader insider insider