Μεγάλη παρουσία στα τρόφιμα, παρά τους κινδύνους που κρύβουν για την υγεία, διατηρούν τα πλαστικά, όπως διαπίστωσε έρευνα της Consumer Reports, καλώντας τις ρυθμιστικές αρχές να επανεκτιμήσουν την ασφάλεια των πλαστικών που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα κατά την παραγωγή.
Η μη κερδοσκοπική οργάνωση ανακοίνωσε πως 84 από τα 85 προϊόντα σούπερ μάρκετ και fast food που δοκίμασε πρόσφατα περιείχαν «πλαστικοποιητές» γνωστούς ως φθαλικές ενώσεις, που είναι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα πλαστικά πιο ανθεκτικά. Παράλληλα, το 79% των δειγμάτων τροφίμων περιείχε δισφαινόλη Α (BPA), μια άλλη χημική ουσία των πλαστικών, και άλλες δισφαινόλες, αν και σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με δοκιμές που έγιναν το 2009.
Η Consumer Reports ανέφερε ότι κανένα από τα επίπεδα φθαλικών ενώσεων που εντόπισε δεν ξεπέρασε τα όρια που έχουν θέσει οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Ωστόσο δεν υπάρχει επίπεδο φθαλικών ενώσεων που οι επιστήμονες να επιβεβαιώνουν ότι είναι ασφαλές.
Οι φθαλικές ενώσεις και οι δισφαινόλες μπορούν να διαταράξουν την παραγωγή και τη ρύθμιση των οιστρογόνων και άλλων ορμονών, ενισχύοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών, καρκίνου, διαβήτη, στειρότητας, νευροαναπτυξιακών διαταραχών, παχυσαρκίας και άλλων προβλημάτων υγείας.