Στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για την διαχείριση αποβλήτων και την ανακύκλωση αλλά και στην πρόοδο κατασκευής των μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Στερών Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, Μανώλης Γραφάκος, μιλώντας την Πέμπτη το απόγευμα στο 9ο Φόρουμ των Δελφών.
Ο κ. Γραφάκος ανακοίνωσε ότι αύριο, Παρασκευή, υπογράφεται η σύμβαση για την μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων στον Βόλο ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένονται και οι συμβάσεις για την Λάρισα (η οποία εκτιμάται ότι μέχρι το φθινόπωρο θα έχει την δική της μονάδα), την Λέρο, την Τήνο και την Άνδρο. Παράλληλα, χθες, Τετάρτη, τέθηκε σε λειτουργία η μονάδα της Κεφαλονιάς ενώ προς ολοκλήρωση βαίνουν και οι διαγωνιστικές διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη για τα ΣΔΙΤ Ρόδου, Σαντορίνης, τα δύο έργα των Αθηνών, οι δύο μονάδες της Θεσσαλονίκης και κάποιες μικρότερες . Παράλληλα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει φέτος στην δημοπράτηση δύο μεγάλων έργων, ένα στο Βόρειο Αιγαίο και ένα στο Νότιο, στην δημοπράτηση του έργου για την Κω και Κάλυμνο και θα ακολουθήσει και η Στερεά Ελλάδα. Όπως σημείωσε ο κ. Γραφάκος, στο τέλος του 2024 θα έχουν δρομολογηθεί τα έργα και θα υπάρχει σαφέστατη στόχευση για το που θα πηγαίνει το υπόλειμμα των μονάδων ενώ στο επίκεντρο θα τεθεί η ενεργειακή αξιοποίηση. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων είναι συνυφασμένες με την κυκλική οικονομία καθώς υπάρχει ανάκτηση υλικών τα οποία μπορούν να ανακυκλωθούν. Αυτές οι μονάδες θα μπορούν να παράγουν SRF/RDF για ενεργειακή αξιοποίηση στο δίκτυο των μονάδων που σχεδιάζονται.
«Όταν αναλάβαμε πριν από 4,5 χρόνια, στην χώρα λειτουργούσαν τρεις μονάδες επεξεργασίας και κατασκευάζονταν πέντε. Πλέον έχουμε 18 σε κατασκευή ενώ από χθες μπήκε σε λειτουργία και η 12η μονάδα (της Κεφαλλονιάς)», σημείωσε σχετικά.
Στο ίδιο πλαίσιο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα μας το θα καταφέρει να πιάσει τον στόχο του 2030 για περιορισμό του ποσοστού ταφής στο 10% και σημείωσε ότι έχουν γίνει άλματα στην κυκλική οικονομία.
Το θεσμικό πλαίσιο για την διαχείριση αποβλήτων και τα βήματα προς την κυκλική οικονομία
Ως προς την εξέλιξη του θεσμικού πλαισίου, ο κ. Γραφάκος ανέφερε ότι έχουν γίνει μεγάλα βήματα τα τελευταία χρόνια για την ολοκλήρωσή του καθώς ενσωματώθηκαν οι κοινοτικές οδηγίες, δημιουργήθηκε ένας νέος νόμος για την ανακύκλωση (4819/2021) ενώ υπάρχει ένα νέο σύγχρονο εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων (και μέχρι το τέλος του 2024 θα έχουν ολοκληρωθεί και τα περιφερειακά). Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στην ανακύκλωση, το θεσμικό πλαίσιο θα ολοκληρωθεί με μένα νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το αργότερο μέχρι τον Μάιο στην Βουλή.
Στο κομμάτι των υποδομών, όπως σημείωσε ο κ. Γραφάκος, έχει συντελεστεί μια μεγάλη επανάσταση στην χώρα. «Έχουμε ανοίξει και την συζήτηση για την ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων όπου εκεί υπάρχει και παραγωγή ενέργειας, και από τα βιοαπόβλητα και από τα υπολείμματα και το μεγάλο στοίχημα είναι η εφαρμογή του «πληρώνω όσο πετάω» μαζί με το τέλος ταφής, τα οποία είναι ένα πακέτο κινήτρων και αντικινήτρων στους πολίτες και στους δήμους προκειμένου να διαχωρίζουν τα απόβλητα στην πηγή και να εναποθέτουν λιγότερα σε ταφή», επεσήμανε.
Τέλος, ένας ακόμη βασικός πυλώνας της πολιτικής του ΥΠΕΝ είναι η πρόθεση να περάσουν όσο το δυνατόν νέα ρεύματα αποβλήτων (συσκευασίες φυτοφαρμάκων, απόβλητα από γεωργία, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, στρώματα κλπ) κάτω από την διαχείριση των ΣΕΔ (Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης).