Πολιτική Προστασία: Τα νέα έργα και οι μεταρρυθμίσεις – Αλλάζουν προϋπολογισμός και χρονοδιαγράμματα

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πολιτική Προστασία: Τα νέα έργα και οι μεταρρυθμίσεις – Αλλάζουν προϋπολογισμός και χρονοδιαγράμματα
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Επιπλέον επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις προβλέπει το αναθεωρημένο Ετήσιο Σχέδιο Δράσης για το 2024 του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Επιπλέον επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις προβλέπει το αναθεωρημένο Ετήσιο Σχέδιο Δράσης για το 2024 του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Οι ετήσιοι στόχοι του υπουργείου, οι οποίοι αναμένεται να υλοποιηθούν μέσω συγκεκριμένων δράσεων και έργων εμπλουτίστηκαν και διευρύνθηκαν προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι νέες ανάγκες που δημιουργεί η κλιμακούμενη κλιματική κρίση.

Το αναθεωρημένο σχέδιο περιλαμβάνει επιπλέον δύο έργα και έξι μεταρρυθμίσεις αυξάνοντας τον αριθμό των επενδύσεων σε 31 από 29 και των μεταρρυθμίσεων σε 14 από οκτώ ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης ανέρχεται σε 502.272.950 εκατ. ευρώ από 434.343.177 που προβλεπόταν αρχικά. Όπως φαίνεται, κάποιες δράσεις «μπαίνουν» μπροστά για να καλύψουν απαιτήσεις και πρακτικά προβλήματα που αναδείχθηκαν τελευταία ενώ σε κάποιες περιπτώσεις καταγράφονται και καθυστερήσεις στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων (όπως συμβαίνει π.χ στην κατασκευή και λειτουργία των 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας).

Κάποιες επενδύσεις που προβλέπονται στο σχέδιο δράσης έχουν χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2024 ενώ άλλες αναμένεται να ολοκληρωθούν μεταξύ 2027 και 2030 (η παράδοση των νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών). Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για την κάλυψη των τριών στόχων που έχει θέσει, δηλαδή τη διαχείριση κινδύνου φυσικών, τεχνολογικών και ανθρωπογενών καταστροφών μέσω πρόληψης, προετοιμασίας – ετοιμότητας και ανθεκτικότητας, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση με στόχο τη μείωση των κινδύνων, μέσω της πρόληψης και της αποκατάστασης με συμμετοχή του κοινωνικού συνόλου και την εφαρμογή ενός άμεσου, στοχευμένου και ολιστικού πλαισίου κρατικής αρωγής για στήριξη στους πληγέντες από φυσικές καταστροφές και την αποκατάσταση των ζημιών.

Υπό το βάρος των πιέσεων που ασκεί η κλιματική κρίση, το αναθεωρημένο σχέδιο δράσης περιλαμβάνει έξι νέες μεταρρυθμίσεις οι οποίες αφορούν στον περιορισμό γραφειοκρατικών εμποδίων, στην βελτίωση του συντονισμού αντιμετώπισης κινδύνων και φυσικών καταστροφών αλλά και στην βελτίωση του ελεγκτικού πλαισίου.

Συγκεκριμένα, προβλέπονται έργα για την βελτίωση της ετοιμότητας και απόκρισης του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ). Αυτό περιλαμβάνει την βελτίωση γνώσεων και ανάπτυξη δεξιοτήτων του προσωπικού του Οργανισμού, δηλαδή τη συμμετοχή του προσωπικού σε επιμορφωτικά σεμινάρια, όπως θέματα πυρασφάλειας, παροχής πρώτων βοηθειών, διαδικασίας απόκρισης του φορέα σε έκτακτη ανάγκη και συμμετοχή σε ασκήσεις ετοιμότητας – εκκένωσης κτιρίου. Δεύτερον, υπάρχει μέριμνα για την εφαρμογή νέου θεσμικού πλαισίου για την Κρατική Αρωγή (ιδιωτική ασφάλιση, στεγαστική συνδρομή, κρατική αρωγή για επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις), το οποίο ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Στο αναθεωρημένο σχέδιο, επιχειρείται να αποκτήσει η Ελλάδα (με αρκετή καθυστέρηση σε σχέση με άλλα κράτη), υπηρεσία H.E.M.S (Helicopter Emergency Medical Servise) το οποίο αφορά στην άμεση παροχή βοήθειας και διακομιδής μέσω ελικοπτέρου για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Το σύστημα εναέριας διάσωσης προβλέπεται στο νομοσχέδιο που έχει ψηφιστεί για τη δημιουργία “Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης” και υπήρχε πρόβλεψη για αγορά ελικοπτέρων και μηχανισμών βαρούλκου διάσωσης (δύο) υπάρχει στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με την παραλαβή να είναι προγραμματισμένη για το 2025. Για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και προσαρμοστικότητας στην κλιματική αλλαγή προβλέπεται η εκπόνηση Σχεδίου Εφαρμογής της Εθνικής Πολιτικής Μείωσης Κινδύνου Καταστροφών ενώ επισπεύδονται οι δράσεις και για την βελτίωση του ελεγκτικού μηχανισμού του Πυροσβεστικού Σώματος για παραβάσεις πυροπροστασίας καθώς και η αξιολόγηση νέων μέτρων αντιπυρικής προστασίας.

Σε επίπεδο επενδύσεων, τα δύο νέα έργα που ενσωματώνονται στο αναθεωρημένο Σχέδιο Δράσης για το 2024 και παρουσιάστηκαν πριν από δύο εβδομάδες είναι το Ψηφιακό Σύστημα Ενιαίου Μητρώου Εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας και οι Κατάλογοι επικοινωνίας ατόμων με αναπηρία για συνθήκες φυσικών καταστροφών.

Το Ενιαίο Μητρώο Εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας (Ε.Μ.Ε.Π.Π.). το οποίο τηρείται στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και περιλαμβάνει το «Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας (Μ.Ε.Ο.Π.Π.)», στο οποίο εγγράφονται οι Εθελοντικές Οργανώσεις Πολιτικής Προστασίας, το «Μητρώο Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας (Μ.Ε.Π.Π.)», στο οποίο εγγράφονται τα μέλη των εθελοντικών οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας και το «Μητρώο Εξοπλισμού και Μέσων Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας (Μ.Ε.Μ.Ε.Ο.Π.Π.)», στο οποίο καταγράφονται υλικά και μέσα των εθελοντικών οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας. Σε αυτό ενσωματώνονται επίσης το «Αρχείο Συνεργαζόμενων Οργανώσεων και Φορέων» και το «Αρχείο Εκθέσεων Αξιολόγησης Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας».

Τέλος, προς υλοποίηση οδεύουν και οι κατάλογοι επικοινωνίας ατόμων με αναπηρία σε συνθήκες φυσικών καταστροφών, οι οποίοι θα δημιουργηθούν σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και θα περιλαμβάνουν στοιχεία επικοινωνίας των ατόμων με αναπηρία που κατοικούν εντός των ορίων αρμοδιότητάς του κάθε δήμου, κατόπιν προηγούμενης ρητής συναίνεσης αυτών, για τη στοχευμένη δρομολόγηση δράσεων προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη και το είδος της αναπηρίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΑΙΓΙΣ: Τι περιλαμβάνει η «προίκα» της Ελλάδας για φυσικές καταστροφές και έκτακτη ανάγκη

Πολιτική Προστασία: Ξεκίνησαν τα πρόστιμα για εμπρησμούς – Διαφορετική η φετινή αντιπυρική περίοδος

Οι πολλαπλές διαστάσεις της σωτηρίας από τις πυρκαγιές

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider