Bloomberg: Η Ελλάδα αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο για τη ρυμούλκηση του «Sounion»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Η Ελλάδα αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο για τη ρυμούλκηση του «Sounion»
Η Ελλάδα έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην προσπάθεια ρυμούλκησης του πετρελαιοφόρου δεξαμενόπλοιου «Sounion», μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Η Ελλάδα ηγείται της προσπάθειας ρυμούλκησης του πετρελαιοφόρου δεξαμενόπλοιου «Sounion» που δέχτηκε επίθεση την περασμένη εβδομάδα από τους Χούθι της Υεμένης και πλέον πλέει ακυβέρνητο στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων, το πλήρωμα διασώθηκε, αλλά τμήματα του υπό ελληνικής σημαίας «Sounion» που μετέφερε 150.000 τόνους ιρακινού αργού πετρελαίου, παραδόθηκαν στις φλόγες και δεν είναι σαφές εάν το σκάφος παρουσιάζει διαρροή αυτή τη στιγμή.

Το σχέδιο είναι αποτέλεσμα στενού συντονισμού μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, των ευρωπαίων εταίρων και των βασικών περιφερειακών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Η Ελλάδα χρησιμοποίησε επίσης το πίσω κανάλι της προς το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει τους μαχητές Χούθι.

Σύμφωνα με το σχέδιο διάσωσης, το πετρέλαιο του δεξαμενόπλοιου θα μεταφερθεί στη θάλασσα σε άλλο πλοίο, ενώ το πλοίο θα ρυμουλκηθεί σε ασφαλές λιμάνι, πιθανότατα στο Τζιμπουτί, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τα σχέδια που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Ελληνικά, γαλλικά και ιταλικά πλοία της ναυτικής επιχείρησης Aspides της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνοδεύσουν το Sounion κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης και οι Σαουδάραβες πιθανότατα θα επιβλέπουν τη μεταφορά πετρελαίου, πρόσθεσαν. Οι Χούθι συμφώνησαν να επιτρέψουν στα ρυμουλκά να απομακρύνουν το δεξαμενόπλοιοι. Ο λόγος είναι πως εάν προκύψει μια μεγάλη πετρελαιοκηλίδα, αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για τις ακτές της Υεμένης.

Μιλώντας στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γεώργιος Γεραπετρίτης είπε ότι μίλησε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας για να διασφαλίσει ότι «αυτό το θέμα θα αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν με ασφάλεια».

Εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου είχε δηλώσει προχθές, Τρίτη, ότι το πλοίο φαίνεται να έχει διαρροή, εγείροντας το ενδεχόμενο περιβαλλοντικής καταστροφής, ωστόσο εκπρόσωποι της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» το είχαν αρνηθεί.

Όπως τονίζει το Bloomberg, στο απόλυτο χειρότερο σενάριο, μια διαρροή όλου του φορτίου θα αντιπροσώπευε την πέμπτη μεγαλύτερη διαρροή που έχει καταγραφεί, ξεπερνώντας περιστατικά όπως η διαρροή Sanchi το 2018 κοντά στην Κίνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider