Πυρκαγιές: Τι αλλάζει για τα ακαθάριστα οικόπεδα – Σε εξέλιξη το AntiNero

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πυρκαγιές: Τι αλλάζει για τα ακαθάριστα οικόπεδα – Σε εξέλιξη το AntiNero
Με νέα δεδομένα αναμένεται να εισέλθει η χώρα μας στην επόμενη αντιπυρική περίοδο με την κυβέρνηση να υλοποιεί ήδη επενδύσεις και έργα μέσω των προγραμμάτων ΑΙΓΙΣ και AntiNero και τους πολίτες να αναλαμβάνουν ευθύνες για την θωράκιση των περιουσιών τους.

Με νέα δεδομένα αναμένεται να εισέλθει η χώρα μας στην επόμενη αντιπυρική περίοδο με την κυβέρνηση να υλοποιεί ήδη επενδύσεις και έργα μέσω των προγραμμάτων ΑΙΓΙΣ και AntiNero και τους πολίτες να αναλαμβάνουν ευθύνες για την θωράκιση των περιουσιών τους. Η φετινή εμπειρία, και ιδίως οι πυρκαγιές στην Αττική, ωθεί σε περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων, κάτι το οποίο άλλωστε είχε προαναγγελθεί από την άνοιξη. Η πολιτική για τα ακαθάριστα οικόπεδα, η οποία έχει αναδειχθεί ως καίριας σημασίας από τα αρμόδια υπουργεία βρίσκεται στο επίκεντρο και ενόψει της επόμενης αντιπυρικής περιόδου, αναβαθμίζεται και ενισχύεται με πρόσθετα εποπτικά εργαλεία και δυνατότητες ελέγχων και κυρώσεων, όπως αναφέρθηκε και στην κυβερνητική ενημέρωση μετά την σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό πριν από λίγες ημέρες στην Πεντέλη.

Φέτος, η ικανοποιητική ανταπόκριση των πολιτών στον υποχρεωτικό καθαρισμό οικοπέδων και στην υποβολή δήλωσης στο Εθνικό Μητρώο θεωρήθηκε ως μια καλή αρχή για μια ουσιαστική υλοποίηση των μέτρων πυροπροστασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, 833.722 πολίτες υπέβαλαν δήλωση, ένας αριθμός ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί την επόμενη χρονιά. Η φετινή περίοδος, οπότε και ίσχυσε για πρώτη φορά το μέτρο σε τέτοια κλίμακα, ήταν μεταβατική και όπως έχουν αναφέρει αξιωματούχοι του ΥΠΕΝ, το ζητούμενο από τους πολίτες ήταν να εξοικειωθούν με τις διαδικασίες και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους τηρώντας τα χρονοδιαγράμματα και όχι να επιβληθούν πρόστιμα. Η ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει ήδη επισημάνει ότι η εφαρμογή των πιο απαιτητικών μέτρων του κανονισμού πυροπροστασίας (κλιμακωτές αποστάσεις βλάστησης, αντικατάσταση ξύλινων στοιχείων σε εξωτερικούς χώρους και δομικά στοιχεία του κτιρίου κ.ο.κ.) μετατίθεται χρονικά, μία παραχώρηση η οποία κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να επεναξεταστούν οι προδιαγραφές με βάση την εμπειρία που έχει αποκτηθεί.

Εκτός όμως από τον καθαρισμό των οικοπέδων, σε εξέλιξη είναι και άλλα μεγαλύτερα έργα και προγράμματα όπως είναι το ΑΙΓΙΣ και το AntiNero ενώ ειδικά για την Αττική και τους πυρόπληκτους δήμους έχουν ξεκινήσει ήδη καθαρισμοί (στο πλαίσιο του προγράμματος AntiNero και της έκτακτης επιχορήγησης του υπουργείου Εσωτερικών).

Σε τι φάση βρίσκεται το πρόγραμμα AntiNero για την προστασία των δασών

Τα προγράμματα AntiNero I, II και ΙΙI τα οποία αξιοποιούν 415,1 εκατ. ευρώ από πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και τον τακτικό προϋπολογισμό για την πρόληψη και προστασία των δασών. Το πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε μετά από την πυρκαγιά στον Έβρο και θα είναι ενεργό μέχρι το 2025, υλοποιεί παρεμβάσεις που αφορούν στη δημιουργία μικτών αντιπυρικών ζωνών με στόχο την μείωση του κινδύνου μετάδοσης και εξάπλωσης όλων των ειδών των πυρκαγιών (εδάφους, επιφανείας και κόμης), αλλά και την μείωση της ταχύτητας εξάπλωσης πυρκαγιών, της έντασης των πυρκαγιών και του κινδύνου δημιουργίας MEGA FIRE, σε συνδυασμό με τη διευκόλυνση της προσέγγισης των δασοπυροσβεστών στην περιοχή με ασφάλεια, όπως και της μετακίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Αναδασώσεων-Πρόγραμμα Προστασίας Δασών (AntiNERO I & II) ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση περί των 256.000 στρεμμάτων δασικών εκτάσεων ενώ στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων της Πράσινης και Ψηφιακής Ελλάδας όπως περιλαμβάνονται στο ενοποιημένο σχέδιο της κυβερνητικής πολιτικής για το 2024 αναμένεται και η υπογραφή συμβάσεων και η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Αναδάσωσης - Σχεδίου Προστασίας Δασών (AntiNERO III).

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, το AntiNero έχει μεγαλύτερη χρηματοδότηση και επικεντρώθηκε, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε πρόσφατα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στις συνδυαστικές αντιπυρικές ζώνες, δηλαδή στην δημιουργία μεικτών ζωνών που θα συνδυάζουν δασικούς δρόμους και γυμνές ζώνες με δημιουργία εκατέρωθεν των επικίνδυνων οικισμών που είναι στις ζώνες μείξης δάσους οικισμού ζωνών με πλατύφυλλα είδη κλπ ώστε να επιβραδύνεται ο ρυθμός και η ένταση της πυρκαγιάς για να επέμβουν πιο αποτελεσματικά οι επίγειες δυνάμεις.

Επιπλέον, προβλέπεται αύξηση των πόρων του ΤΑΑ, καθώς και εξασφάλιση της χρηματοδότησης μετά το 2025 για την προστασία των δασών, την πρόληψη των πυρκαγιών και την αναγέννηση των καμένων, ενώ προγραμματίζεται η ολοκλήρωση και των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων στον Έβρο και τη Ροδόπη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

AntiNero: Πώς λειτουργεί το πρόγραμμα που θα αποτρέψει μια Mega Fire στα δάση

ΑΙΓΙΣ: Σε τι στάδιο βρίσκεται το mega πρόγραμμα για τις φυσικές καταστροφές – Πότε θα παραλάβει η Ελλάδα το νέο εξοπλισμό

Ακαθάριστα οικόπεδα: Τελικά πόσο συνέβαλαν στην εξάπλωση της πυρκαγιάς στην Αττική – Η επόμενη μέρα

gazzetta
gazzetta reader insider insider