Κομισιόν: Υπογράφει τη σύμβαση-πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την τεχνητή νοημοσύνη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κομισιόν: Υπογράφει τη σύμβαση-πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την τεχνητή νοημοσύνη
Σήμερα, η Επιτροπή υπέγραψε εξ ονόματος της ΕΕ τη σύμβαση-πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ). Η εν λόγω σύμβαση είναι η πρώτη νομικά δεσμευτική διεθνής συμφωνία για την ΤΝ και συνάδει πλήρως με τον κανονισμό της ΕΕ για την ΤΝ, τον πρώτο ολοκληρωμένο κανονισμό για την ΤΝ στον κόσμο.  

Σήμερα, η Επιτροπή υπέγραψε εξ ονόματος της ΕΕ τη σύμβαση-πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ). Η εν λόγω σύμβαση είναι η πρώτη νομικά δεσμευτική διεθνής συμφωνία για την ΤΝ και συνάδει πλήρως με τον κανονισμό της ΕΕ για την ΤΝ, τον πρώτο ολοκληρωμένο κανονισμό για την ΤΝ στον κόσμο.

Η σύμβαση προβλέπει μια κοινή προσέγγιση, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα συστήματα ΤΝ είναι συμβατά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, ενώ παράλληλα καθιστά δυνατή την καινοτομία και καλλιεργεί την εμπιστοσύνη στην εν λόγω τεχνολογία. Περιλαμβάνει μια σειρά βασικών εννοιών από τον κανονισμό της ΕΕ για την ΤΝ, όπως την προσέγγιση βάσει κινδύνου, τη διαφάνεια σε όλο μήκος της αξιακής αλυσίδας των συστημάτων ΤΝ και του περιεχομένου που παράγεται από ΤΝ, λεπτομερείς υποχρεώσεις τεκμηρίωσης για τα συστήματα ΤΝ που χαρακτηρίζονται ως υψηλού κινδύνου και υποχρεώσεις διαχείρισης κινδύνου με τη δυνατότητα θέσπισης απαγορεύσεων για τα συστήματα ΤΝ που θεωρούνται σαφής απειλή για τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Η σύμβαση υπογράφηκε στο πλαίσιο της άτυπης διάσκεψης των υπουργών Δικαιοσύνης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Μεταξύ των διαπραγματευόμενων μερών περιλαμβάνονταν η ΕΕ, άλλα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Αγία Έδρα, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Μεξικό, η Ιαπωνία, το Ισραήλ, η Αυστραλία, η Αργεντινή, το Περού, η Ουρουγουάη και η Κόστα Ρίκα. Οι απόψεις που κατέθεσαν 68 διεθνείς εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, της ακαδημαϊκής κοινότητας, της βιομηχανίας και άλλων διεθνών οργανισμών οδήγησαν σε μια ολοκληρωμένη και συμπεριληπτική προσέγγιση. Η σημερινή υπογραφή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης εντάσσεται στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών της ΕΕ όσον αφορά την ΤΝ σε διεθνές επίπεδο, οι οποίες περιλαμβάνουν συζητήσεις στο πλαίσιο της G7, του ΟΟΣΑ, της G20 και των Ηνωμένων Εθνών.

Η σύμβαση θα εφαρμοστεί στην ΕΕ μέσω του κανονισμού για την ΤΝ, ο οποίος προβλέπει εναρμονισμένους κανόνες για τη διάθεση στην αγορά, την ανάπτυξη και τη χρήση συστημάτων ΤΝ, καθώς και μέσω άλλων σχετικών νομοθετικών πράξεων της ΕΕ, όπου απαιτείται.

Μετά την υπογραφή, η Επιτροπή θα ετοιμάσει μια πρόταση απόφασης του Συμβουλίου για τη σύναψη της σύμβασης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει επίσης να δώσει την έγκρισή του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ταμείο Ανάκαμψης: Πράσινο φως από την Κομισιόν για την τέταρτη δόση του 1 δισ. ευρώ

Κομισιόν: Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες της γεωργίας - Οι 5 πυλώνες δράσης

Κτηματολόγιο: Σε 10 λεπτά ο έλεγχος των συμβολαίων – Τι αλλάζει με την τεχνητή νοημοσύνη

gazzetta
gazzetta reader insider insider