Κτηματολόγιο: Ποιους αφορά η προθεσμία στις 30 Νοεμβρίου 2024 – Τι θα συμβεί στους «αμελείς» πολίτες

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κτηματολόγιο: Ποιους αφορά η προθεσμία στις 30 Νοεμβρίου 2024 – Τι θα συμβεί στους «αμελείς» πολίτες
Τελευταία ευκαιρία για να δηλώσουν τα ακίνητά τους στο Κτηματολόγιο έχουν μέχρι τις 20 Νοεμβρίου 2024 οι ιδιοκτήτες που υπάγονται σε περιοχές όπου εξακολουθεί να «τρέχει» η Κτηματογράφηση.

Τελευταία ευκαιρία για να δηλώσουν τα ακίνητά τους στο Κτηματολόγιο έχουν μέχρι τις 20 Νοεμβρίου 2024 οι ιδιοκτήτες που υπάγονται σε περιοχές όπου εξακολουθεί να «τρέχει» η Κτηματογράφηση. Σε αντίθετη περίπτωση, τα δικαιώματα που δεν δηλωθούν θα φαίνονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και θεωρητικά θα ανήκουν στο Δημόσιο. Οι αδήλωτες ιδιοκτησίες υπολογίζονται σε χιλιάδες και όταν παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία θα πρέπει να διεκδικηθούν είτα μέσω της νομικής οδού είτε μέσω διοικητικών πράξεων ενώ δεν θα μπορούν να αξιοποιηθούν (να διατεθούν για αγοραπωλησίες κλπ).

Στις περιοχές όπου είναι σε εξέλιξη η Κτηματογράφηση εντάσσονται δήμοι της Αττικής και περιοχές στη Θεσσαλονίκη, στη Βόρεια Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη κλπ ενώ πιο συγκεκριμένες πληροφορίες για το εάν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μπορούν να λάβουν οι πολίτες ανά περιοχή μέσω του ψηφιακού χάρτη του Κτηματολογίου (maps.ktimatologio.gr).

Με την διαδικασία της Κτηματογράφησης, όλοι οι δικαιούχοι (φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα και το Ελληνικό Δημόσιο) είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση του Ν. 2308/95 για όλα τα εγγραπτέα δικαιώματά τους σε ακίνητα (για παράδειγμα κυριότητα, επικαρπία, υποθήκες, δουλείες διόδου, κατασχέσεις, εγγραπτέες αγωγές).

Πώς υποβάλλεται η δήλωση ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο

Βασική προϋπόθεση για την δήλωση της «τελευταίας στιγμής» είναι η υποβολή των απαραίτητων νομιμοποιητικών εγγράφων όπως είναι οι τίτλοι ιδιοκτησίας.

Η δήλωση ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο υποβάλλεται με δύο τρόπους:

-Ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου, επισυνάπτοντας τα σχετικά αρχεία και καταβάλλοντας το σχετικό τέλος μέσω κάρτας πληρωμών.
-Με επιτόπου υποβολή, κατόπιν ραντεβού, στο τοπικό Γραφείο Κτηματογράφησης σε έντυπη μορφή.

Η δήλωση μπορεί να υποβληθεί και από τρίτο πρόσωπο με εξουσιοδότηση, χωρίς γνήσιο υπογραφής ενώ εάν ένας πολίτης επιθυμεί ο ίδιος να υποβάλλει δήλωση στο όνομα άλλου προσώπου (πχ συγγενή στο εξωτερικό), θα πρέπει να προσκομίσει αντίγραφο του σχετικού συμβολαιογραφικού πληρεξούσιου. Στην περίπτωση ανηλίκου, υπογράφουν οι κηδεμόνες που ασκούν την γονική μέριμνα (από κοινού με την προσκόμιση αντιγράφου της ταυτότητάς τους) ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις εκπροσώπησης (νομικά πρόσωπα, κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς, εκκαθαριστής κληρονομιάς, σύνδικος πτώχευσης, εκτελεστής διαθήκης) απαιτούνται τα απαραίτητα κάθε φορά νομιμοποιητικά έγγραφα διορισμού.

Όλα τα έντυπα και δικαιολογητικά είναι διαθέσιμα στα Γραφεία Κτηματογράφησης και στο διαδικτυακό χώρο της Ελληνικό Κτηματολόγιο, www.ktimatologio.gr. Πιο συγκεκριμένα, απαιτούνται τα έντυπα δήλωσης Δ1/Δ2 καθώς και συνοδευτικά (κατά περίπτωση) έγγραφα όπως:

Για τα φυσικά πρόσωπα:

-Συμπληρωμένη και νόμιμα υπογεγραμμένη Δήλωση του Ν. 2308/1995
-Τίτλοι ιδιοκτησίας και έγγραφα που τεκμηριώνουν τα δικαιώματα σε ακίνητα (π.χ. συμβόλαια, δικαστικές αποφάσεις, διοικητικές πράξεις κλπ και τα πιστοποιητικά μεταγραφής τους)
-Απλό φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας (Δ.Α.Τ) ή του διαβατηρίου (Δ.Δ.)του δικαιούχου και αποδεικτικό έγγραφο (σε απλό φωτοαντίγραφο) που να αποδεικνύει τον ΑΦΜ (π.χ. εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας, αποδεικτικό απόδοσης ΑΦΜ ή λογαριασμό ΔΕΗ,
ΟΤΕ).

Για τα νομικά πρόσωπα :

-Συμπληρωμένη, νόμιμα υπογεγραμμένη και φέρουσα τη σφραγίδα του νομικούπροσώπου Δήλωση του Ν. 2308/1995
-Τίτλοι ιδιοκτησίας και έγγραφα που τεκμηριώνουν τα δικαιώματα σε ακίνητα (π.χ. συμβόλαια, δικαστικές αποφάσεις, διοικητικές πράξεις κλπ και τα πιστοποιητικά μεταγραφής τους)
-Απλό φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας (Δ.Α.Τ) ή του διαβατηρίου (Δ.Δ.)
του εκπροσώπου του δηλούντος νομικού προσώπου και αποδεικτικό έγγραφο (σε απλό φωτοαντίγραφο) που να αποδεικνύει τον ΑΦΜ του νομικού προσώπου (π.χ. εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας, αποδεικτικό απόδοσης ΑΦΜ ή λογαριασμό ΔΕΗ, ΟΤΕ).
-Τα νομιμοποιητικά έγγραφα εκπροσώπησης της εταιρείας.

Για υποβολή δήλωσης Ν. 2308/1995 με δικαιούχο ανήλικο:

Η δήλωση αναγράφει ως δικαιούχο τον ανήλικο αλλά υπογράφεται και από τους δύο γονείς ως νόμιμους αντιπροσώπους του ανηλίκου ή από τον έναν γονέα σε περίπτωση που προσκομίζεται δικαστική απόφαση άσκησης της γονικής μέριμνας από τον ένα γονέα.

Κατά την υποβολή της δήλωσης προσκομίζονται απλό φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας (Δ.Α.Τ) των νομίμων αντιπροσώπων καθώς και του ανηλίκου εφόσον έχει εκδοθεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κτηματολόγιο: Περιθώριο 60 ημερών για την υποβολή δηλώσεων – Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες

Κτηματολόγιο: Τι αλλάζει στην εξυπηρέτηση των πολιτών – Για ποιους «τρέχει» ο χρόνος και τι θα γίνει μέχρι το 2025

Από σήμερα σε λειτουργία η Τεχνητή Νοημοσύνη στο Κτηματολόγιο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider