Κτηματολόγιο: Τελευταία ευκαιρία για τις δηλώσεις ιδιοκτησίας - Τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κτηματολόγιο: Τελευταία ευκαιρία για τις δηλώσεις ιδιοκτησίας - Τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες
Πώς υποβάλλεται η δήλωση στο Κτηματολόγιο. Το κόστος και τι συμβαίνει όταν δεν υπάρχει τίτλος ιδιοκτησίας - Ποιες είναι οι συνέπειες για όσους χάσουν την προθεσμία στις 30 Νοεμβρίου.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για όσους δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο καθώς λήγει στις 30 Νοεμβρίου η προθεσμία για τα γραφεία όπου εξακολουθεί να τρέχει η Κτηματογράφηση. Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς, οι αδήλωτες ιδιοκτησίες είναι χιλιάδες ενώ ορισμένες περιοχές καταγράφουν χαμηλά ποσοστά προσέλευσης αλλά και διεκπεραίωσης (Κρήτη, Κέρκυρα) με αποτέλεσμα να έχουν ενεργοποιηθεί πρόσθετοι μηχανισμοί όπως είναι οι κινητές μονάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κτηματολόγιο: Ποιους αφορά η προθεσμία στις 30 Νοεμβρίου – Τι θα συμβεί στους «αμελείς»

Όπως έχει διαμηνύσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δεδομένου ότι στόχος είναι η ολοκλήρωση της Κτηματογράφησης μέχρι το 2025, δεν αναμένεται να δοθεί νέα παράταση ενώ για όσα ακίνητα δεν έχει υποβληθεί δήλωση δεν μπορεί να εκδοθεί οικοδομική η να γίνουν πράξεις όπως αγοραπωλησίες και μεταβιβάσεις ενώ σε περίπτωση σφάλματος των πρώτων εγγραφών, ο υπόχρεος θα πρέπει να προβεί στη διόρθωσή τους που σημαίνει επιπλέον κόστος, χρόνο και ίσως και εμπλοκή σε δικαστικές διαμάχες.

Κτηματολόγιο: Πώς υποβάλλεται η δήλωση

Η δήλωση υποβάλλεται είτε στο Γραφείο Κτηματογράφησης είτε ηλεκτρονικά αφού έχουν σκαναριστεί τα απαραίτητα έγγραφα ενώ δεν μπορεί να γίνει πλέον ταχυδρομική υποβολή της δήλωσης. Όλα τα έντυπα και δικαιολογητικά είναι διαθέσιμα στα Γραφεία Κτηματογράφησης και στο διαδικτυακό χώρο της Ελληνικό Κτηματολόγιο, www.ktimatologio.gr. Πιο συγκεκριμένα, απαιτούνται τα έντυπα δήλωσης Δ1/Δ2 καθώς και συνοδευτικά (κατά περίπτωση) έγγραφα όπως:

Για τα φυσικά πρόσωπα:

  • Συμπληρωμένη και νόμιμα υπογεγραμμένη Δήλωση του Ν. 2308/1995
  • Τίτλοι ιδιοκτησίας και έγγραφα που τεκμηριώνουν τα δικαιώματα σε ακίνητα (π.χ. συμβόλαια, δικαστικές αποφάσεις, διοικητικές πράξεις κλπ και τα πιστοποιητικά μεταγραφής τους)
  • Απλό φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας (Δ.Α.Τ) ή του διαβατηρίου (Δ.Δ.)του δικαιούχου και αποδεικτικό έγγραφο (σε απλό φωτοαντίγραφο) που να αποδεικνύει τον ΑΦΜ (π.χ. εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας, αποδεικτικό απόδοσης ΑΦΜ ή λογαριασμό ΔΕΗ, ΟΤΕ).

Κτηματολόγιο: Ποια είδη κτισμάτων δηλώνονται

Τα είδη των κτισμάτων που δηλώνονται είναι κτίρια, αποθήκες, θέσεις στάθμευσης, κλειστά γκαράζ, δεξαμενές, δώματα, αρχαία μνημεία, ειδικά ιδιοκτησιακά αντικείμενα, προκήπια/αύλειοι χώροι, υπόγειο χώροι και πατάρια. Σημειώνεται ότι οι αποθήκες και οι θέσεις στάθμευσης θεωρούνται βοηθητικοί χώροι και δηλώνονται στο Κτηματολόγιο μόνο εφόσον είναι αυτοτελείς χώροι, δηλαδή έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο.

Εάν κάποιος καλλιεργεί κοινόχρηστες εκτάσεις ή έχει ανεγείρει κτίσμα σε κοινόχρηστο ή όμορο τεμάχιο δεν τα δηλώνει. Εξαίρεση αποτελεί η επίκληση έκτακτης χρησικτησίας έναντι του Δήμου όπου από τα αποδεικτικά έγγραφα προκύπτει 20ετής νομή και κατοχή καλή τη πίστη με θεμελίωση δικαιώματος κυριότητας έως τις 2.12.1968.

Οι πολίτες οι οποίοι έχουν πολλά ακίνητα να δηλώσουν είναι προτιμότερο να κλείνουν ραντεβού στο Γραφείο Κτηματογράφησης ενώ εάν ένα ακίνητο ανήκει σε δύο ή περισσότερα άτομα, σε περίπτωση συγκυριότητας ο κάθε συγκύριος πρέπει να δηλώσει το ποσοστό της συγκυριότητάς του ενώ σε περίπτωση κληρονομικής διαδοχής υπόχρεος είναι ο κάθε κληρονόμος κατά το μερίδιό του επί του ακινήτου που κληρονομεί.

Σε περίπτωση σύστασης κάθετης ή οριζόντιας ιδιοκτησίας επί ακινήτου υπόχρεος είναι ο κάθε ιδιοκτήτης για το δικαίωμά του επί εκάστης διηρημένης ιδιοκτησίας ενώ σε περίπτωση που έχει συσταθεί πραγματική δουλεία (π.χ., διόδου, θέασης) επί ακινήτου, δήλωση υποβάλλουν ο δικαιούχος της δουλείας για το δικαίωμα της δουλείας του επί του ξένου ακινήτου και για το δικαίωμα της κυριότητάς του στο δικό του ακίνητο, ενώ ο κύριος του βεβαρημένου με τη δουλεία ακινήτου υποβάλλει δήλωση για την κυριότητα στο δικό του ακίνητο.

Το Εθνικό Κτηματολόγιο δεν απαιτεί οικοδομική άδεια για τα κτίσματα και α κτίρια δηλώνονται κατά δήλωση του πολίτη. Εάν ο ιδιοκτήτης κατέχει ακίνητα σε διαφορετικές τοπικές κοινότητες του ίδιου Καλλλικρατικού δήμου, η δήλωση υποβάλλεται ανά προ-καποδιστριακό ΟΤΑ σε διαφορετικά έντυπα δήλωσης με ξεχωριστό αριθμό πρωτοκόλλου. Σε περίπτωση που ο υπόχρεος διαθέτει ακίνητο σε διαφορετικό δήμο ή νομό, τότε υποβάλει δήλωση του Ν. 2308/95 σε ξεχωριστό έντυπο για τα ακίνητα του κάθε Δήμου, ανά προκαποδιστριακό ΟΤΑ.

Το κόστος για την υποβολή δήλωσης στο Κτηματολόγιο

Για κάθε εγγραπτέο δικαίωμα που δηλώνεται στο Κτηματολόγιο καταβάλλεται από τον δηλούντα πάγιο τέλος κτηματογράφησης. Το τέλος αυτό ορίζεται ανά δικαίωμα σε 35 ευρώ για κύριο χώρο (διαμέρισμα, κατάστημα, οικόπεδο με κτίσμα, αδόμητο οικόπεδο, αγροτεμάχιο κλπ) και σε 20 ευρώ για βοηθητικούς χώρους (χώρο στάθμευσης ή αποθήκη) που αποτελούν αυτοτελείς οριζόντιες ιδιοκτησίες (όταν ορίζεται στο συμβόλαιο για αυτούς τους χώρους ποσοστό συγκυριότητας επί του γεωτεμαχίου και δεν περιγράφονται σε αυτό ως παρακολουθήματα διηρημένων ιδιοκτησιών) Στις αγροτικές περιοχές (δηλαδή στα εκτός σχεδίου και εκτός ορίου οικισμών) τα φυσικά πρόσωπα που έχουν εγγραπτέα δικαιώματα (κυριότητας ή δουλείας) παραπάνω από δύο εντός του ίδιου προ-Καποδιστριακού ΟΤΑ, καταβάλλουν πάγια τέλη για δυο μόνο εγγραπτέα δικαιώματα, ανεξαρτήτως του συνολικού αριθμού αυτών.

Όταν υπάρχουν περισσότεροι από έναν δικαιούχοι, οι συγκύριοι επί του ακινήτου υποχρεούνται σε δήλωση ιδιοκτησίας κατά το ποσοστό τους και καταβάλουν ο καθένας το πάγιο τέλος κτηματογράφησης.

Σημειώνεται ότι υπάρχει δυνατότητα καταβολής του παγίου τέλους κτηματογράφησης σε έως και 12 άτοκες δόσεις, με χρήση πιστωτικής κάρτας, σε συνεργαζόμενες Τράπεζες.

Κτηματολόγιο: Τι συμβαίνει όταν δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας

Σε αρκετές περιπτώσεις, ειδικά όταν αφορούν σε αγροτεμάχια τα οποία μεταφέρονται από γενιά σε γενιά χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας, προκύπτει η ανησυχία για το εάν θα απαιτηθούν πρόσθετες διαδικασίες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο υπόχρεος οφείλει να προσκομίσει αποδεικτικά 20ετούς νομής και κατοχής λόγω εκτάκτου χρησικτησίας που να θεμελιώνουν δικαίωμα κυριότητας και από την επεξεργασία των νομικών θα προκύψει η πρόκριση του δικαιώματος. Εφόσον μιλούμε για δημόσιες εκτάσεις οφείλεται η προσκόμιση αποδεικτικών εκτάκτου χρησικτησίας πριν το 1915 με συμπλήρωση 30ετούς νομής και κατοχής. Τέτοια αποδεικτικά μπορεί να είναι αποδείξεις από ∆ΕΗ, ΟΤΕ, εταιρειών ύδρευσης κλπ. βεβαίωση έναρξης ηλεκτροδότησης ή ύδρευσης, παλαιά τοπογραφικά διαγράµµατα που συντάχτηκαν µε εντολή του δηλούντος και τα οποία τον αναφέρουν ως δικαιούχο, μισθωτήρια που εμφανίζουν ως εκµισθωτή τον δηλούντα, εφόσον φέρουν βέβαιη χρονολογία κλπ.

Εάν δεν έχει μεταγραφεί ο τίτλος κατατίθεται η δήλωση στο Γραφείο Κτηματογράφησης με την παρατήρηση ότι “ΕΚΡΕΜΜΕΙ Η ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗΣ”. Όταν γίνει η μεταγραφή τότε προσκομίζεται το πιστοποιητικό με αίτηση συμπληρωματικών στοιχείων.

Στην περίπτωση που δεν υπάρχει συμβόλαιο ή άλλος μεταγεγραμμένος τίτλος, μπορεί να θεμελιωθεί το δικαίωμα και να υποβληθεί δήλωση λόγω εκτάκτου χρησικτησίας με τα ενδεικνυόμενα αποδεικτικά 20ετούς νομής και κατοχής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κτηματολόγιο: Περιθώριο 60 ημερών για την υποβολή δηλώσεων – Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες

Κτηματολόγιο: Τι αλλάζει στην εξυπηρέτηση των πολιτών – Για ποιους «τρέχει» ο χρόνος και τι θα γίνει μέχρι το 2025

Κτηματολόγιο: Σε 10 λεπτά ο έλεγχος των συμβολαίων – Τι αλλάζει με την τεχνητή νοημοσύνη

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider