Νέα μέθοδος αφαλάτωσης επιχειρεί να δώσει λύση στη λειψυδρία

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Νέα μέθοδος αφαλάτωσης επιχειρεί να δώσει λύση στη λειψυδρία
Eρευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας και τηw Κίνας υποστηρίζουν ότι έχουν κάνει μια σημαντική ανακάλυψη που θα καταστήσει την αφαλάτωση φθηνή και αποτελεσματική.

Η εύρεση ενός τρόπου για να γίνει η αφαλάτωση του νερού των ωκεανών πιο προσιτή, αποδοτική και οικονομική ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί σε μια περίοδο εντεινόμενης λειψυδρίας θεωρείται κάτι σαν ιερό δισκοπότηρο στην επιστημονική κοινότητα. Eρευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας και της Κίνας υποστηρίζουν ότι έχουν κάνει μια σημαντική ανακάλυψη που θα καταστήσει την αφαλάτωση φθηνή και αποτελεσματική.

Τυπικά, η μετατροπή του θαλασσινού νερού σε γλυκό νερό απαιτεί τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Όμως, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Advanced Materials, οι επιστήμονες βρήκαν μία νέα μέθοδο. Όταν προσθέτουν ορυκτά αργίλου που βρίσκονται συνήθως σε μια συγκεκριμένη διαδικασία αφαλάτωσης που χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια, μια μοριακή μετατροπή ωθεί το θαλασσινό νερό να εξατμίζεται πολύ πιο γρήγορα από το καθαρό νερό (και αυτό επειδή τα μέταλλα λειτουργούν ως ενισχυτές εξάτμισης).

Η αποτελεσματική και καθαρή μετατροπή του αλμυρού νερού σε καθαρό νερό θα ενίσχυε σημαντικά τα παγκόσμια αποθέματα γλυκού νερού, τα οποία θα ωφελούσαν δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Σύμφωνα με την UNICEF, 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο υφίστανται τουλάχιστον ένα μήνα ακραίας λειψυδρίας. Και ο μισός πληθυσμός του πλανήτη μπορεί να υποφέρει από έλλειψη ασφάλειας και διαθεσιμότητας νερού μέσα στον επόμενο χρόνο.

Η αφαλάτωση μπορεί να είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ανακούφιση όσων δεν έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Ωστόσο, η νέα μέθοδος παρουσιάζει αρκετές αδυναμίες. Οι μονάδες αφαλάτωσης παράγουν μια τοξική άλμη που μπορεί να περιέχει επιβλαβείς χημικές ουσίες. Παράλληλα, συνήθως χρησιμοποιούν ρυπογόνες πηγές ενέργειας για την παραγωγή ενέργειας, γεγονός που τις καθιστά σοβαρή πηγή ρύπανσης από άνθρακα.

Αλλά οι ποσότητες γλυκού νερού που μπορούν να παραχθούν τα καθιστούν ελκυστική επιλογή σε έναν κόσμο φθίνουσας πρόσβασης σε αποθέματα καθαρού νερού. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτή η νέα διαδικασία αφαλάτωσης έχει τεράστιες δυνατότητες, αλλά πρέπει ακόμα να δοκιμαστεί για να καταλάβουμε πώς θα λειτουργήσει σε ευρεία κλίμακα.

Αυτή η νέα στρατηγική, η οποία θα μπορούσε εύκολα να ενσωματωθεί στα υπάρχοντα συστήματα αφαλάτωσης που βασίζονται στην εξάτμιση», δήλωσε ο καθηγητής Haolan Xu του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας, «θα παρέχει πρόσθετη πρόσβαση σε τεράστιες ποσότητες καθαρού νερού, προς όφελος δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Καμπανάκι» για τη λειψυδρία στην Αράχωβα - Έχει να βρέξει από τον Μάρτιο

Λειψυδρία: Οι προβλέψεις για το 2045 και το κόστος για τις επιχειρήσεις

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider