Τελευταία ενημέρωση 09:30
Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη, με την υψηλότερη δόνηση μεγέθους 4,9 Ρίχτερ να καταγράφεται στις 7:51, με το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 27 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Λέκκας: Μειώνεται η πιθανότητα μεγάλου σεισμού
Κάθε 24ωρο που περνάει και μένουμε σε αυτά τα επίπεδα σημαίνει ότι βαίνουμε προς εκτόνωση, είπε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στον ΑΝΤ1.
«Αλλά για να φτάσουμε στην απομείωση των σεισμικών δονήσεων και σε εμβέλεια αλλά και σε συχνότητα, θεωρώ ότι έχουμε κάποιες ημέρες ίσως και εβδομάδες ακόμα για να φτάσουμε στην ύφεση. Μέχρι χθες λέγαμε ότι το ταβάνι ήταν μέχρι 6,2 Ρίχτερ, τώρα το κατεβάσαμε στα 6 και πιθανώς αύριο να ειναι στα 5,8 Ρίχτερ γιατί γίνονται μικρότεροι σεισμοί και σιγά - σιγά απομακρύνεται ένα ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού», τόνισε.
«Συνολικά από χθες στις 12.30 έως σήμερα έχουμε πάνω από 100 σεισμούς συνολικά, όλων των μεγεθών. Πριν στις 8 είχαμε έναν σεισμό των 5,2 Ρίχτερ. Και όλη αυτή η δραστηριότητα είναι σε καλό επίπεδο και είναι θετικό γιατί όσο περνάνε οι μέρες και έχουμε τέτοια έντονη σεισμικότητα, αυτό σημαίνει ότι εκτονώνεται ενέργεια», είπε ο κ. Λέκκας, μιλώντας στο Mega.
«Συνεπώς μέσα από αυτή την διαδικασία απομειώνεται το ενδεχόμενο να έχουμε, έναν μεγάλο σεισμό όπως είχαμε πει, γύρω στους 6 βαθμούς – με μικρή πιθανότητα όμως – και επιταχύνεται η διαδικασία χρονικά για την εκτόνωση του φαινομένου όταν διατηρηθεί σε τέτοιο επίπεδο», πρόσθεσε.
«Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά αλλά δεν θα δούμε σεισμό 6 και πάνω Ρίχτερ, και επιπλέον γίνεται μικρότερο το χρονικό διάστημα που έχουμε υπολογίσει από την συνολική διάρκεια των φαινομένων. Αν πχ έχουμε υπολογίσει να κρατήσει 4 βδομάδες το φαινόμενο, τότε μικραίνει ο χρόνος – όχι δραστικά αλλά μικραίνει. Είναι μια φυσιολογική εξέλιξη που είναι λογική και όλοι περιμένουμε. Βεβαίως η φύση δεν δρα με βάση την δική μας λογική, μπορεί να δούμε και φαινόμενα που δεν υπολογίζουμε για την Ελλάδα», συνέχισε ο ίδιος.
Καραστάθης: Είμαστε ακόμη στη μέση του δρόμου
«Η σεισμικότητα συνεχίζει με τους ίδιους ρυθμούς, όπως τις προηγούμενες ημέρες, έντονους ρυθμούς, έχουμε αρκετά υψηλό αριθμό σεισμών με μεγέθη άνω των 4» δήλωσε ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης για τη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, μιλώντας στο ΕΡΤNews.
Για τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής ο κ Καραστάθης υπογράμμισε: «Είχαμε και ένα ακόμη σεισμό με μέγεθος 5,2, ο οποίος δεν μεταβάλει γενικώς ουσιαστικά τη γενική εικόνα»
«Ακόμη, δεν είμαστε σε θέση να πούμε ότι βλέπουμε κάποιο στοιχείο που θα οδηγεί στο ότι ολοκληρώνεται σιγά σιγά η ακολουθία. Είμαστε ακόμη στη μέση του δρόμου. Δεν έχουμε δει κάποια αραίωση, κάποιο σημάδι ότι βαίνει προς αποδρομή» τόνισε ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Χθες Τετάρτη το βράδυ στις 21:09 καταγράφτηκε η πιο ισχυρή δόνηση μέχρι στιγμής στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ασυνήθιστης σεισμικής ακολουθίας στη θαλάσσια περιοχή νότια της Αμοργού, με μέγεθος 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Σύμφωνα με τη χθεσινή έκθεση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων ΕΚΠΑ, από τις 26 Φεβρουαρίου έως και τις 3 Φεβρουαρίου έχουν σημειωθεί πάνω από 6.400 σεισμοί στη ζώνη Σαντορίνης - Αμοργού. Μάλιστα, σημειώνεται ότι η σεισμική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή πιθανώς φέρει τα χαρακτηριστικά σεισμικού σμήνους, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποιος σεισμός με μέγεθος σαφώς μεγαλύτερο, που θα μπορούσε να είναι ο κύριος σεισμός.