Νέα παράταση για το ηλεκτρονικό εισιτήριο

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα παράταση για το ηλεκτρονικό εισιτήριο

Όσο περνούν οι ημέρες, οι ουρές στα εκδοτήρια του ΟΑΣΑ αντί να μικραίνουν, μεγαλώνουν και μαζί τους βέβαια και η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού. Η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών φαίνεται ανήμπορη να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση και για αυτό δίνει άλλη μια παράταση για τις μηνιαίες κάρτες απεριορίστων διαδρομών Οκτωβρίου μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

Ζητά, επίσης, από τους πολίτες να προτιμούν την διαδικασία του φακέλου για να βγάλουν την προσωποποιημένη ηλεκτρονική κάρτα χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν στην ουρά.

Επίσημα στοιχεία δεν έχουν ανακοινωθεί αλλά οι πληροφορίες θέλουν τις προσωποποιημένες κάρτες που έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής να ξεπερνούν τις 140.000. Δεδομένου πως σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες εκδίδονται περίπου 10.000 κάρτες κάθε ημέρα και πως περίπου 300.000 πολίτες χρησιμοποιούσαν κάρτες απεριορίστων διαδρομών, η ταλαιπωρία σίγουρα θα συνεχιστεί για αρκετές ημέρες.Με αυτό το σκεπτικό το υπουργείο Μεταφορών αποφάσισε να δώσει μια επιπλέον παράταση στην ισχύ των χάρτινων καρτών απεριορίστων διαδρομών του Οκτωβρίου, οι οποίες σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα θα ισχύουν μέχρι τις 10 Νοεμβρίου.


Και ηλεκτρονικό εισιτήριο του 1,4 ευρώ

Παράλληλα, εξετάζεται και μια ακόμη διορθωτική κίνηση στην λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν έως σήμερα κάποιος δεν μπορεί να αγοράσει ένα και μόνο εισιτήριο. Το ελάχιστο ποσό με το οποίο μπορεί να εκδοθεί ένα ηλεκτρονικό εισιτήριο είναι τα 4,5 ευρώ, κάτι το οποίο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Η λογική του ΟΑΣΑ είναι να εκπαιδευτεί το κοινό στην λογική της επαναφόρτισης του εισιτηρίου και όχι στην μια και μοναδική χρήση του. Και αυτό διότι η έκδοση μεμονωμένων εισιτηρίων με μικροτσίπ κρίνεται ασύμφορη.

Υπό το βάρος των αντιδράσεων ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε ότι από την επόμενη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου θα είναι δυνατή και η επιλογή έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτήριου για μια και μόνο διαδρομή (με το κόμιστρο των 1,4 ευρώ) και να δοθούν στην συνέχεια κίνητρα για την επαναφόρτισή του, μέσω ειδικών πακέτων (π.χ. 5+1 εισιτήριο δώρο). Από την ίδια ημερομηνία θα σταματήσει και η έκδοση του χάρτινου εισιτηρίου.

Άγνωστο το πότε θα κλείσουν οι πύλες

Στο μεταξύ παραμένει άγνωστο το πότε θα κλείσουν οι πύλες στο Μετρό και τον Ηλεκτρικό. Και αυτό διότι πέρα από το προφανές, δηλαδή το πότε θα έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό η διάθεση των ηλεκτρονικών καρτών, μια σειρά από ζητήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα:

Ένα θέμα για παράδειγμα είναι το τι θα γίνει με όσους έχουν κάρτες απεριορίστων διαδρομών εξαμηνιαία ή ετήσιας διάρκειας αλλά και για όσους δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση (άνεργοι, ΑΜΕΑ, στρατιωτικοί). Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι όταν θα κλείσουν οι πύλες, τουλάχιστον μια πύλη σε κάθε σταθμό θα παραμείνει ανοιχτή και από αυτή θα περνούν οι ειδικές κατηγορίες πολιτών αλλά και οι κάτοιχοι δείχνοντας τα δικαιολογητικά τους σε έναν υπάλληλο που θα βρίσκεται εκεί. Βέβαια οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι μια τέτοια λύση δεν είναι ρεαλιστική.

ΟΑΣΑ: Βγάλτε κάρτες με φάκελο

Στο μεταξύ ο ΟΑΣΑ παρακαλεί το επιβατικό κοινό να χρησιμοποιήσει την διαδικασία υποβολής ανοιχτού φακέλου για την για την έκδοση προσωποποιημένης ηλεκτρονικής κάρτας, ώστε να εκλείψουν οι ουρές στα εκδοτήρια. Η διαδικασία του ανοιχτού φακέλου αφορά όλους τους κατόχους μηνιαίων καρτών κανονικής τιμής, καθώς και τους επιβάτες άνω των 65 και κάτω των 18 ετών, που διαθέτουν μηνιαία κάρτα εντός του 2017. Η σχετική δυνατότητα παρέχεται και στους φοιτητές.

Ο επιβάτης θα πρέπει να τοποθετήσει σε έναν φάκελο τύπου A4, φωτοτυπία της υφιστάμενης χάρτινης κάρτας απεριορίστων διαδρομών, φωτοτυπία εγγράφου που πιστοποιεί τον ΑΜΚΑ, πρόσφατη φωτογραφία τύπου διαβατηρίου ή ταυτότητας και εκτύπωση του Εντύπου Προσωποποίησης με QR Code από την ιστοσελίδα www.athenacard.gr. Στον φάκελο θα πρέπει να αναγράφει το ονοματεπώνυμό του καθώς και τη διεύθυνση στην οποία θέλει να του αποσταλεί η κάρτα.

Η παράδοση του ανοικτού φακέλου γίνεται σε όλους τους σταθμούς των γραμμών 1,2 και 3 του μετρό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider