ΟΑΣΘ: Τι προβλέπει η πρώτη επιχειρησιακή σύμβαση επί Παππά

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΑΣΘ: Τι προβλέπει η πρώτη επιχειρησιακή σύμβαση επί Παππά

Υπεγράφη στις 21 Φεβρουαρίου η πρώτη Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβασης του Προσωπικού του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, από τότε που ανέλαβε τα «ηνία» ο Στέλιος Παππάς, πατέρας του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά.

Από πλευράς διοίκησης ΟΑΣΘ τη σύμβαση υπέγραψαν ο πρόεδρος του Οργανισμού, Στέλιος Παππάς και ο διευθύνων σύμβουλος, Σάββας Παναγιωτίδης, ενώ από πλευράς του Σωματείου Εργαζομένων στο ΟΑΣΘ, ο πρόεδρος, Δημήτρης Τσερμενίδης και ο γενικός γραμματέας, Κωνσταντίνος Αγγελούδης.

Η νέα ΣΣΕ προβλέπει οριζόντιες μειώσεις στους βασικούς μισθούς κατά 4,47%, κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, ενώ παραμένουν επιδόματα και άλλα «ευεργετήματα». Η νέα Σύμβαση Εργασίας θεωρείται σύμφωνα και με τους εργαζομένους «πολύ καλή σε σχέση με το ενιαίο μισθολόγιο, το οποίο θα προέβλεπε μεγαλύτερες μειώσεις».

Έτσι ο χαμηλότερος μισθός ανέρχεται σε 780 ευρώ μεικτά και ο υψηλότερος σε 2.154 ευρώ μεικτά τον μήνα.

Για παράδειγμα οι εργαζόμενοι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τρία χρόνια προϋπηρεσία θα λαμβάνουν 858 ευρώ και με 38 χρόνια 1.578, ενώ οι υποχρεωτικής εκπαίδευσης θα λαμβάνουν με δύο χρόνια προϋπηρεσία θα λαμβάνουν 780 ευρώ και με 38 χρόνια 1.296 ευρώ.

Οικογενειακές παροχές

Για εργαζόμενο με τέκνα ανήλικα ή ανίκανα σωματικά ή πνευματικά για άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος με ποσοστό αναπηρίας 50% τουλάχιστον, οι παροχές ορίζονται ως εξής:
- 50 ευρώ για ένα τέκνο
- 70 ευρώ για δύο τέκνα
- 120 ευρώ για τρία τέκνα
- 170 ευρώ για 4 τέκνα
- 70 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο πέραν των 4.

Η παραπάνω παροχή δικαιολογείται για τέκνα εφόσον είναι άγαμα και δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος ηλικίας τους.

Επίσης προβλέπεται η διατήρηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας καθώς και το μηνιαίο επίδομα θέσης ευθύνης το οποίο ξεκινά από 100 ευρώ για τους ελεγκτές και υπέυθυνους γραφείων και φτάνει μέχρι τα 1.000 ευρώ για τους προϊσταμένους των Γενικών Διευθύνσεων.

Παράλληλα ο ΟΑΣΘ μπορεί να παράσχει χρηματική διευκόλυνση – δάνειο στους εργαζομένους μέχρι 800 ευρώ, στην περίπτωση που συντρέχουν λόγοι: υγείας, δικαστικές αποφάσεις που αφορούν έξωση ή αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος της περιουσίας του εργαζομένου, κάλυψης φορολογικών ή τραπεζικών καθώς και για την πληρωμή ανεξόφλητων λογαριασμών ΔΕΚΟ.

Η νέα επιχειρησιακή σύμβαση λήγει στις 31/12/2019.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider