ΣΕΒ: Πώς θα έρθει το επενδυτικό big bang

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΣΕΒ: Πώς θα έρθει το επενδυτικό big bang

Μια πλήρη εργαλειοθήκη με 50 παρεμβάσεις στην οικονομία που θα οδηγήσουν στην επιστροφή των επενδύσεων στη χώρα μας παρουσιάζει ο ΣΕΒ σε συνεργασία με την Deloitte. Στόχος όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεόδωρος Φέσσας είναι μέσα σε μια πενταετία να διπλασιαστούν οι επενδύσεις στη χώρα μας φθάνοντας τα 45 δισ. ευρώ ετησίως από τα 22 δισ. ευρώ ετησίως που είναι σήμερα.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου για το επενδυτικό συνέδριο που διοργανώνει ο ΣΕΒ στην Αθήνα στις 23 και 24 Απριλίου ο κ. Φέσσας δήλωσε ότι πρέπει μετά από την λήξη του ελληνικού προγράμματος να γίνει άμεσος στόχος η προσέλκυση νέων επενδύσεων, ώστε να καλυφθεί το κενό που υπάρχει στη χώρα μας σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

«Χρειαζόμαστε ένα φιλοεπενδυτικό μεταρρυθμιστικό big bang μετά τον Αύγουστο του 2018, για να διπλασιάσουμε το συντομότερο δυνατό τις παραγωγικές επενδύσεις και να δημιουργήσουμε ξανά νέες δουλειές και συνθήκες ευημερίας για τον Ελληνικό λαό», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ προσθέτοντας ότι θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε το θετικό momentum για τη χώρα μας αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει ο πρωθυπουργός να γίνει ο «καλύτερος πρεσβευτής επενδύσεων» και για αυτό πρέπει να δοθεί ένα κεντρικό σύνθημα από «την κεφαλή της πολιτείας».

Μιλώντας για την μελέτη του ΣΕΒ και της Deloitte ο κ. Φέσσας σημείωσε ότι «τα διεθνή παραδείγματα για το πώς προσελκύουν επενδύσεις οι υπόλοιπες χώρες είναι διαθέσιμα και μας δείχνουν ότι δεν κάνουμε σωστά πολλά πράγματα. Αυτές τις καλές πρακτικές πρέπει να εφαρμόσουμε κι εμείς. Με δέσμευση για την υλοποίηση και όχι μόνο για τη νομοθέτηση όπως γίνεται μέχρι σήμερα».

Η επενδυτική εργαλειοθήκη και το «άγνωστο» αναπτυξιακό πρόγραμμα

Η μελέτη περιλαμβάνει μια εργαλειοθήκη επιτάχυνσης παραγωγικών επενδύσεων που στοχεύει στην σύγκληση της Ελλάδας με τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες σε επιμέρους τομείς που συνδέονται με την ανταγωνιστικότητα τη οικονομίας.

Υπό αυτό το πλαίσιο η μελέτη ανέλυσε εννέα κλάδους της οικονομίας (φάρμακα, τρόφιμα, μέταλλα & εξόρυξη, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, εφοδιαστική αλυσίδα, εκπαίδευση, έρευνα & ανάπτυξη, κυκλική οικονομία).Ακόμη ανέλυσε και αξιολόγησε τις βασικές παραμέτρους και τα κριτήρια που αξιολογεί ο επενδυτής κατά την επιλογή επενδυτικού προορισμού για να καταλήξει στα 35 σημαντικότερα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές και να σχεδιάσει 50 εργαλεία επιτάχυνσης παραγωγικών επενδύσεων.

Στόχος του ΣΕΒ, όπως τονίστηκε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου είναι η μελέτη μαζί με τα συμπεράσματα του Συνεδρίου να αποτελέσουν την βάση για ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα. Και όλα αυτά ενώ o Σύνδεσμος δηλώνει άγνοια για το αναπτυξιακό πρόγραμμα που έχει ετοιμάσει και διαπραγματεύεται με τους ευρωπαίου εταίρους η κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα παρουσιαστούν και θα τεθούν σε ψηφοφορία οι προτάσεις του ΣΕΒ, βάσει των βέλτιστων διεθνών πρακτικών, για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, ώστε αυτές στη συνέχεια να αποτελέσουν κεντρική εισήγηση προς την Κυβέρνηση και τους Θεσμούς για το υπό διαμόρφωση αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider