Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι μονάρχες της Ευρώπης

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι μονάρχες της Ευρώπης

Η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας είναι η πιο γνωστή, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο των κόσμο. Είναι όμως η πλουσιότερη της Γηραιάς Ηπείρου;

Τα 450 εκατ. ευρώ της περιουσίας της Βασίλισσας Ελισάβετ Β' είναι λίγα μπροστά στον πλούτο άλλων βασιλικών οικογενειών, από χώρες με έκταση μικρότερη και από εκείνη του... Λονδίνου.

Ας δούμε, λοιπόν, ποιοι είναι οι πλουσιότεροι γαλαζοαίματοι της Ευρώπης.

Βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου

Περιουσία: 11 εκατ. ευρώ

Λίγα στοιχεία υπάρχουν που να αποδεικνύουν την περιουσία του Βασιλιά Φιλίππου του Βελγίου, ωστόσο, το 2013 η μοναρχία υποστήριξε ότι η περιουσία της είναι 11 εκατ. ευρώ. Λίγο μεγαλύτερο (11,7 εκατ.) είναι το ποσό που δίνει κάθε χρόνο το κράτος για τα έξοδα του Βασιλιά.

Βασιλιάς Φίλιππος Δ' της Ισπανίας

Περιουσία: 17 εκατ. ευρώ

Το 2015 ο βασιλιάς της Ισπανίας μείωσε τον μηνιαίο μισθό του κατά 20% στα 227.000 ευρώ, ενώ το ποσό για τη Βασίλισσα Λετίθια έγινε 116.000 ευρώ. Αλλά και πάλι η βασιλική οικογένεια κόστισε στο ισπανικό κράτος 7,5 εκατ. ευρώ. Η περιουσία της περιλαμβάνει οκτώ βασιλικά ανάκτορα, πέντε βασιλικές κατοικίες και δέκα μοναστήρια.

Βασιλιάς Χάραλντ Ε' της Νορβηγίας

Περιουσία: 25,5 εκατ. ευρώ

Ο Βασιλιάς Χάραλντ δεν πληρώνει φόρους για την περιουσία του, μέρος της οποίας έχει ξοδέψει στην απόκτηση βασιλικού γιοτ. Η νορβηγική μοναρχία κοστίζει ετησίως στο κράτος 61 εκατ. ευρώ. Το ποσό που παραχωρήθηκε στον Βασιλιά και τη Βασίλισσα για τα προσωπικά τους έξοδα το 2017 ήταν 1,25 εκατ. ευρώ, ενώ 1 εκατ. ευρώ δόθηκε στον Πρίγκιπα και την Πριγκίπισσα.

Βασίλισσα Μαργαρίτα Β' της Δανίας

Περιουσία: 34 εκατ. ευρώ

Η Μαργαρίτα Β' βρίσκεται στο θρόνο από το 1972. Για τις θεσμικές της δραστηριότητες και τα ιδιωτικά έξοδα της ίδιας και της οικογένειά της λαμβάνει από το κράτος κάθε χρόνο 11 εκατ. ευρώ.

Βασιλιάς Κάρολος ΙΣΤ' Γουσταύος της Σουηδίας

Περιουσία: 60 εκατ. ευρώ

Ο βασιλιάς της Σουηδίας έλαβε κεφάλαια ύψους 6,5 εκατ. ευρώ για επίσημα καθήκοντα το 2015 και η διοίκηση του παλατιού επιπλέον περίπου 6,3 εκατ, ευρώ από το κράτος την ίδια χρονιά. Η περιουσία της βασιλικής οικογένειας περιλαμβάνει επίσης και το Solliden Palace, το εξοχικό τους στη Βαλτική.

Βασίλισσα Βεατρίκη της Ολλανδίας

Περιουσία: 170 – 250 εκατ. ευρώ

Η βασίλισσα Βεατρίκη μπορεί να παραιτήθηκε από το θρόνο το 2013, αλλά παραμένει η πιο εξέχουσα προσωπικότητα στην ολλανδική μοναρχία. Ο σημερινός βασιλιάς της Ολλανδίας, Γουλιέλμος-Αλέξανδρος, λαμβάνει από τον κρατικό προϋπολογισμό το ποσό των 40 εκατ. ευρώ, το οποίο καλύπτει επίσημες επισκέψεις και ταξίδια στο εξωτερικό. Η προσωπική του περιουσία αποτελείται από ακίνητα, επενδύσεις και μετοχές στην Shell Oil.

Βασίλισσα Ελισάβετ Β' της Αγγλίας

Περιουσία: 450 εκατ. ευρώ

Η περιουσία της βρετανικής βασιλικής οικογένειας αποτελείται από ακίνητα, έργα τέχνης και επενδύσεις. Μεγάλο μέρος της προέρχεται από την εταιρεία ακινήτων The Crown Estate, η οποία δίνει τα κέρδη της – πάνω από 3 δισ. ευρώ την τελευταία δεκαετία – στο κράτος. Σε αντάλλαγμα, η βασιλική οικογένεια λαμβάνει ετήσια αποζημίωση ίση με το 15% των κερδών. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το ποσό αυτό ήταν 49 εκατ. ευρώ.

Πρίγκιπας Αλβέρτος Β' του Μονακό

Περιουσία: 847 εκατ. ευρώ

Ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β' του Μονακό κατέχει περίπου το ένα τέταρτο της γης όπου βασιλεύει. Επιπλέον, διαθέτει μετοχές στο θέρετρο Societe des Bains de Mer του Μόντε Κάρλο, συλλογές από αυτοκίνητα αντίκες και σπάνια γραμματόσημα, και το ακίνητο της μητέρας του, Γκρέις Κέλι, στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, το οποίο αγόρασε το 2016 έναντι 640.000 ευρώ. Για την πριγκιπική του οικογένεια, το Μονακό ξόδεψε το 2015 44,7 εκατ. ευρώ.

Ερρίκος, Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου

Περιουσία: 3,4 δισ. ευρώ

Η οικογένεια του Μεγάλου Δούκα του Λουξεμβούργου επισήμως δεν λαμβάνει μισθό από το κρατίδιο, αλλά πληρώνεται 275.000 ευρώ ετησίως από το 1948 μέχρι σήμερα για τις δημόσιες εμφανίσεις και τις υποχρεώσεις της. Επίσης στον κρατικό προϋπολογισμό του 2017 ορίζεται το ποσό των 12,3 εκατ. ευρώ για τα έξοδα του οίκου του Μεγάλου Δούκα. H ιδιοκτησία, η διοίκηση, ο έλεγχος και το εισόδημα της ιδιωτικής περιουσίας του οίκου ανήκουν αποκλειστικά στον Μεγάλο Δούκα.

Πρίγκιπας Ιωάννης Αδάμ Β' του Λίχτενσταϊν

Περιουσία: 4,3 δισ. ευρώ

Το ετήσιο εισόδημα του Πρίγκιπα Ιωάννη Αδάμ Β' του Λίχτενσταϊν είναι το αφορολόγητο ποσό των 230.000 ευρώ, μικρό σε σύγκριση με τα αντίστοιχα άλλων γαλαζοαίματων της Ευρώπης. Ωστόσο η περιουσία του Πριγκιπικού Οίκου του Λίχτενσταϊν είναι μακράν η μεγαλύτερη και προέρχεται κυρίως από την LGT, τη μεγαλύτερη οικογενειακή επιχείρηση ιδιωτικής τραπεζικής και διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο, αλλά και από επενδύσεις μέσω του Ιδρύματος Πρίγκιπας του Λίχτενσταϊν που κατέχει ακίνητα, δασικές εκτάσεις και οινοποιεία σε γύρω χώρες και κυρίως στην Αυστρία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider