Ανοίγει ο δρόμος για ιδιώτες στα ΜΜΜ Αθήνας – Θεσσαλονίκης

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοίγει ο δρόμος για ιδιώτες στα ΜΜΜ Αθήνας – Θεσσαλονίκης

Αντιδράσεις προκαλεί τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών για τα υδροπλάνα και τα αστικά ΚΤΕΛ η οποία προβλέπει την συνεργασία των δημοσίων οργανισμών Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας και Θεσσαλονίκης με ιδιώτες για συγκεκριμένες τοπικές διαδρομές.

Στην τροπολογία που κατέθεσαν οι υπουργοί Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης προβλέπεται ότι στις περιοχές αρμοδιότητας ΟΑΣΑ (Αττική) και ΟΑΣΕΘ (Θεσσαλονίκη) επιτρέπεται να καθορίζονται ειδικά δρομολόγια τοπικού χαρακτήρα για την εκτέλεση των οποίων θα καταρτίζονται συμβάσεις τον οργανισμών με τα αρμόδια ΚΤΕΛ στις οποίες θα καθορίζεται ο τρόπος σύμπραξης και διάθεσης των υλικών και ανθρωπίνων πόρων από τους συμβαλλόμενους. Τα εν λόγω δρομολόγια θα προτείνονται από τον ΟΑΣΑ ή τον ΟΑΣΕΘ και εγκρίνονται με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών.

Η συγκεκριμένη τροπολογία, που κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΓΣΕΕ η οποία σημειώνει ότι εκχωρείται αστικό έργο αποκλειστικής ευθύνης των ΟΑΣΑ και ΟΑΣΘ, σε ΚΤΕΛ Α.Ε αλλά ακόμη και σε ιδιώτες οδικούς μεταφορείς επιβατών.

«Αντί το αρμόδιο υπουργείο να προωθεί μέτρα και πολιτικές για την καλύτερη λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα του επιβατικού κοινού, προωθεί μέτρα που όχι μόνο θα επιδεινώσουν την κατάσταση αλλά θα οδηγήσουν και σε αύξηση του κόστους μετακίνησης για τους πολίτες», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ ζητώντας την απόσυρση της τροπολογίας.

Πήγες του ΟΑΣΑ πάντως δήλωσαν στο insider.gr ότι η συγκεκριμένη τροπολογία δίνει την δυνατότητα στον Οργανισμό να καλύψει συγκεκριμένες περιοχές στις οποίες πάει το ΚΤΕΛ καθορίζοντας το δρομολόγιο και την τιμολογιακή πολιτική.

Εξάλλου με την ίδια τροπολογία τα ΚΤΕΛ Αθήνας και Θεσσαλονίκης υποχρεώνονται να εγκαταστήσουν συστήματα τηλεματικής αλλά και συστήματα ηλεκτρονικού εισιτηρίου συμβατά με τα αντίστοιχα συστήματα του ΟΑΣΑ και του ΟΣΕΘ εντός τεσσάρων μηνών από τη δημοσίευση του νόμου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider