Το 2024 θα λειτουργεί το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο 

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το 2024 θα λειτουργεί το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο 
Με χρηματότηση από την Τράπεζα Πειραιώς θα προχωρήσει η ανάπτυξη του εμπορευματικού κέντρου, μια επένδυση 200 εκατ. ευρώ.

Σε τροχιά υλοποίηση μπαίνει το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο, 14 χρόνια μετά από τον πρώτο διαγωνισμό: Η χρηματοδότηση εξασφαλίσθηκε από την Τράπεζα Πειραιάς που είναι και ο βασικός μέτοχος της ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ η οποία έχει αναλάβει την παραχώρηση μαζί με την Goldair, ενώ παράλληλα σήμερα ξεκίνησε και η συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης. Στόχος είναι τα έργα ξεκινήσουν άμεσα με σκοπό η επένδυση ύψους 200 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσει 3.000 με 5.000 νέες θέσεις εργασίας να έχει τεθεί σε λειτουργία το 2024

«Πρόκειται για έργο διεθνούς εμβέλειας το οποίο θα συμβάλει στην αύξηση των σιδηροδρομικώς μεταφερόμενων εμπορευματικών φορτίων και στην ανάδειξη της χώρας ως βασικής πύλης διακίνησης εμπορευμάτων στα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τράπεζας Πειραιως με τον διευθύνοντα σύμβουλός κ. Χρήστο Μεγάλου να δηλώνει: «Η χρηματοδότηση μιας επένδυσης τόσο μεγάλης εμβέλειας με έντονα αναπτυξιακό χαρακτήρα και πολλαπλασιαστικές θετικές επιπτώσεις στην οικονομία, σηματοδοτεί τη στρατηγική δέσμευση της Τράπεζας Πειραιώς να υποστηρίζει έμπρακτα την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας»

Σημειώνεται πως η Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο (ΘΕΚ) στην οποία συμμετέχει με 80% η ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ και η Goldair με 20% ανέλαβε την παραχώρηση μετά από διαγωνισμό της ΓΑΙΑΟΣΕ (τον τρίτο μέσα σε 14 χρόνια). Βάσει της σύμβασης παραχώρησης η κοινοπραξία θα καταβάλλει 10 εκατ. ευρώ ως εισαγωγικό τίμημα, ενώ για 50 χρόνια το Δημόσιο θα εισπράτει το 2,51% του ετήσιου τζίρου ή τουλάχιστον 350.000 ευρώ ανά έτος.

Πέρα από το τίμημα η επένδυση της εταιρείας θα φθάσει τα 200 εκατ. ευρώ και αναμένεται να παίξει κομβικό ρόλο στην ανάδειξη της Ελλάδας σε διαμετακομιστικό κέντρο της ΝΑ Ευρώπης αλλά και να δημιουργήσει έως και 5.000 θέσεις εργασίας σε πλήρη ανάπτυξη. ‘Όπως σχολίασε και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης: «Το Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο και το διαμετακομιστικό κέντρο Θριασίου, από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη και με τα πλέον σύγχρονα συστήματα, εντάσσουν τη χώρα μας σε υψηλή θέση στον χάρτη των διεθνών συνδυασμένων μεταφορών. Ο στόχος μας, οι συνδυασμένες μεταφορές να διαδραματίσουν κομβικό Ρόλο στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας μας, να συμβάλλουν στην προσέλκυση παραγωγικών μονάδων, στην παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών, στη μείωση του κόστους συνδυασμένων μεταφορών και στη δημιουργία χιλιάδων μόνιμων θέσεων εργασίας, γίνεται πράξη με άμεσες θετικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα της Εθνικής Οικονομίας και την αύξηση του ΑΕΠ».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider