Να διαφημιστούν τα νησιά με τα hot spots για να αντέξουν το καλοκαίρι

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Το καλοκαίρι του 2015 δεν θέλουμε να το θυμόμαστε για δύο βασικούς λόγους: για τη δύσκολη διαπραγμάτευση (με το δημοψήφισμα και τα capital controls) και την έξαρση των μεταναστευτικών ροών σε νησιά όπως είναι η Λέσβος. Για τις τουριστικές επιχειρήσεις στα νησιά όπου λειτουργούν hot spots (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος κλπ), o εφιάλτης δεν τελείωσε.

Kαι δεν τελείωσε όχι επειδή απειλείται να τιναχθεί στον αέρα η επερχόμενη τουριστική σεζόν στα εν λόγω νησιά αλλά επειδή η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι ο τουρισμός π.χ στο νησί της Λέσβου «δεν αντιμετωπίζει σχεδόν κανένα πρόβλημα» όπως είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό. Τώρα πώς γίνεται οι γνωστές εικόνες από το λιμάνι της Λέσβου που έχουν κάνει το γύρο του κόσμου να μην αποτελούν απειλή για τον τουρισμό στο νησί, προσωπικά αδυνατώ να το εξηγήσω…

Πάντως, η Συντονιστική Επιτροπή των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων της Λέσβου για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα αναφέρει ότι «υπάρχει μείωση στις προκρατήσεις και στις πτήσεις τσάρτερ πάνω από 80%, ενώ οι προσεγγίσεις των κρουαζιερόπλοιων για την επικείμενη τουριστική σεζόν αγγίζουν μονοψήφια νούμερα, τη στιγμή μάλιστα που η οικονομία της Λέσβου εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το τουριστικό προϊόν». Την ίδια άποψη έχει και ο ΣΕΤΕ ο οποίος σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι οι προορισμοί που πλήττονται από το προσφυγικό θα παρουσιάσουν σημαντική πτώση στις αφίξεις τους.

Μπήκα στον πειρασμό (στις 25 Μαρτίου του 2016) να επικοινωνήσω με κάποιους ξενοδόχους στη Λέσβο για να μάθω από «πρώτο χέρι» τι συμβαίνει.

Τα πράγματα έχουν ως εξής: Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κρατήσεις και μια σχετική κινητικότητα ακριβώς λόγω του προσφυγικού. Δημοσιογράφοι, Αστυνομικοί, μέλη των ΜΚΟ, του Ερυθρού Σταυρού κλπ διαμένουν στα καταλύματα του νησιού και φέρουν κάποια έσοδα στις συναφείς τουριστικές επιχειρήσεις (εστιατόρια κλπ). Για φέτος το καλοκαίρι υπάρχουν κάποιες προκρατήσεις ενώ στα περισσότερα μέρη η καταγραφή των προσφυγικών ροών έχει «πάρει το δρόμο της». Οι πρόσφυγες φιλοξενούνται και στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το οποίο λειτουργεί και ως ξενοδοχείο ενώ χειρότερη είναι η κατάσταση στο Μόλυβο, όπου έχει σημειωθεί κατακόρυφη πτώση στις κρατήσεις και δείχνει να έχει πάθει τη μεγαλύτερη ζημιά, ζημιά η οποία ξεκίνησε από το καλοκαίρι του 2015. Αυτά μου ανέφερε ο κος Βουρνουξούζης Χαράλαμπος, κάτοικος της Λέσβου, στέλεχος ξενοδοχείου και γνώστης της κατάστασης. Ο κ. Βουρνουξούζης έχει δώσει πρόσφατα και συνεντεύξεις όπως είναι η γαλλική εφημερίδα Le Monde ενώ όπως με ενημέρωσε ετοιμάζεται προβολή ταινίας μικρού μήκους για το προσφυγικό στην Αυστρία.

Φυσικά, η κίνηση γίνεται για άλλη μια φορά κάπου «έξω από εδώ». Σαφώς η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των τοπικών Αρχών (Περιφερειάρχες κλπ), του υπουργείου Τουρισμού και της κυβέρνησης. Πρέπει να «τρέξει» καμπάνια προώθησης του τουρισμού σε αυτά τα νησιά και να γίνουν στοχευμένες κινήσεις ενημέρωσης του εξωτερικού και εσωτερικού τουρισμού για την κατάσταση των νησιών όπου λειτουργούν hot spots και να προωθηθούν οι ιδιαιτερότητες των νησιών (ιαματικός τουρισμός, φυσική ομορφιά, τοπικά προϊόντα, παράδοση, θάλασσα, ήλιος…). Και να ξεκινήσει τώρα. Προτού να είναι για άλλη μια φορά πολύ αργά. Ας εντάξουμε τα έξοδα προβολής αυτών των νησιών στα έκτακτα πακέτα ενίσχυσης που λαμβάνουμε για το προσφυγικό. Άλλωστε ο προϋπολογισμός για αυτή την ενέργεια είναι «σταγόνα στον ωκεανό» σε σύγκριση με άλλες ενέργειες που προωθούνται…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider