Μέι: Νέα παράταση για το Brexit - Συνεργασία με Κόρμπιν για το αδιέξοδο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μέι: Νέα παράταση για το Brexit - Συνεργασία με Κόρμπιν για το αδιέξοδο
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, ξεκαθάρισε πως η νέα παράταση που ζητά, θα είναι όσο γίνεται συντομότερη.

Νέα παράταση για την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, σε διάγγελμά της.

Η Τερέζα Μέι, σημείωσε πως «καταλαβαίνει πως κάποιοι άνθρωποι έχουν κουραστεί και είναι έτοιμοι να δεχτούν ακόμα και μια αποχώρηση ακόμα και χωρίς συμφωνία». Ξεκαθάρισε όμως πως η ίδια συνεχίζει να υποστηρίζει την αποχώρηση με συμφωνία και ζήτησε μια ακόμα παράταση του άρθρου 50.

Τόνισε ακόμα πως η συζήτηση δεν μπορεί να σέρνεται για πολύ ακόμα ενώ σημείωσε πως η προσέγγιση που μέχρι στιγμής έχει διαλέξει το κοινοβούλιο δεν δείχνει να αποδίδει. Η Τερέζα Μέι σημείωσε ακόμα πως είναι έτοιμη να καθίσει σε ένα τραπέζι με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, ώστε να καταλήξουν σε ένα σχέδιο για αποχώρηση με συμφωνία.

«Θα συναντήσουμε την πρωθυπουργό. Αναγνωρίζουμε ότι έκανε μία κίνηση, αναγνωρίζω την ευθύνη μου να εκπροσωπήσω τους ανθρώπους που υποστήριξαν τους Εργατικούς στις τελευταίες εκλογές και τους ανθρώπους που δεν το υποστήριξαν, αλλά παρ' όλα αυτά θέλουν βεβαιότητα και ασφάλεια για το μέλλον τους και αυτή είναι η βάση στην οποία θα συναντηθούμε μαζί της και θα συζητήσουμε» είπε σε δήλωσή του ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

Όπως σημείωσε πάντως χαρακτηριστικά στο διάγγελμά της, η συμφωνία αυτή δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει την συμφωνία αποχώρησης την οποία έχει ήδη διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, ξεκαθάρισε πως η νέα παράταση που ζητά, θα είναι όσο γίνεται συντομότερη, μέχρι δηλαδή να καταφέρει να συμφωνήσει με το κοινοβούλιο της. Σημείωσε ακόμα πως οποιαδήποτε συμφωνία καταφέρει να επιτύχει με τον Τζέρεμι Κόρμπιν, θα πάει στο κοινοβούλιο για αποδοχή και έπειτα στο συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα.

Αν από την άλλη οι συζητήσεις της με τον Κόρμπιν αποβούν άκαρπες, μια σειρά από επιλογές για τις μελλοντικές σχέσεις της χώρας της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα τεθούν και πάλι στην κρίση του κοινοβουλίου. Η Τερέζα Μέι, σημείωσε πως η κυβέρνησή της θα υπακούσει στην απόφαση της Βουλής, μόνο όμως αν δεσμευτούν για το ίδιο και οι Εργατικοί.

Κλείνοντας, η Τερέζα Μέι σημείωσε πως θέλει η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 22 Μαΐου, ώστε η χώρα της να μην χρειαστεί να πάρει μέρος στις Ευρωεκλογές.

Επιπλέον ομάδα βουλευτών του βρετανικού Κοινοβουλίου με επικεφαλής τον βουλευτή του Συντηρητικού κόμματος Όλιβερ Λέτουιν, επιχειρεί να σταματήσει μία έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Μανουέλ Μακρόν δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να είναι «διαρκώς όμηρη» της πολιτικής κρίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, και υπογράμμισε πως ελλείψει παρουσίασης ενός «αξιόπιστου εναλλακτικού σχεδίου έως τις 10 Απριλίου», τα Λονδίνο θα «έχει επιλέξει να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία».

Από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι η πρόταση της Τερέζας Μέι να ζητήσει «όσο το δυνατόν βραχύτερη» παράταση συνιστά μια πιθανή παγίδα.

Σύμφωνα με την ίδια, εάν οι βουλευτές συμφωνήσουν στην παράταση και να μην συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές, τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με το δίλημμα είτε να αποδεχθούν τη συμφωνία διαζυγίου της πρωθυπουργού ή να εγκαταλείψουν την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

«Το κοινοβούλιο πρέπει να είναι πολύ επιφυλακτικό για το ενδεχόμενο παγίδας» έγραψε η Στέρτζον στο Twitter.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider