Παράταση του Brexit έως τις 30 Ιουνίου - «Πράσινο» φως υπό όρους η ΕΕ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παράταση του Brexit έως τις 30 Ιουνίου - «Πράσινο» φως υπό όρους η ΕΕ
Με ευρεία πλειοψηφία πέρασε το σχέδιο της Τερέζα Μέι, για παράταση του Brexit ως τις 30 Ιουνίου από τη βρετανική Βουλή.

Η πρόταση της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζας Μέι για παράταση του Brexit ως τις 30 Ιουνίου πέρασε με 420 ψήφους έναντι μόλις 110 από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Η ψηφοφορία αυτή ήρθε ως συνέχεια εκείνης της Δευτέρας, για την παράτασης της διαδικασίας με στόχο την αποφυγή ενός άτακτου Brexit που εγκρίθηκε από τη Βουλή των Λόρδων, όσο και από εκείνη των Κοινοτήτων.

Πλέον η πρωθυπουργός θα πρέπει να επιδιώξει μια παράταση με τρόπο τέτοιο που θα αποκλείει μια έξοδο από την Ένωση χωρίς συμφωνία, ακούσια ή εκούσια.

Συνάντηση Μέρκελ - Μέι

H συνάντηση της Μέι με την Μέρκελ ήταν εμπιστευτικού χαρακτήρα, ωστόσο είναι γνωστό ότι το Βερολίνο, παρότι τονίζει ότι έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, επιθυμεί με κάθε τρόπο να αποτραπεί το Brexit χωρίς συμφωνία, ανέφερε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Η Άγγελα Μέρκελ θεωρεί πιθανή μια αναβολή του Brexit για μερικούς μήνες, ίσως και μέχρι τις αρχές του 2020. Οι δύο γυναίκες στη συνάντηση που είχαν, σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής κυβέρνησης, συμφώνησαν ότι πρέπει να διασφαλιστεί η συντεταγμένη έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε..

Στο πλαίσιο της ύστατης προσπάθειας αποτροπής μιας άτακτης εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, η κυρία Μέι συναντήθηκε και με τον γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στο Παρίσι.

Η ΕΕ αναμένεται να συμφωνήσει σε δεύτερη αναβολή του Brexit

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένεται να συμφωνήσει σε μια δεύτερη αναβολή του Brexit, υπό κάποιες προϋποθέσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται και η διεξαγωγή ευρωεκλογών, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων των ηγετών των κρατών μελών, μία μέρα πριν την έκτακτη σύνοδο κορυφής με θέμα την χρονική παράταση του Brexit.

«Αν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν τηρήσει την υποχρέωσή του αυτή, η αποχώρηση θα γίνει την 1η Ιουνίου 2019», αναφέρεται στο κείμενο.

«Ως απάντηση το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί σε παράταση η οποία θα επιτρέψει την επικύρωση της συμφωνίας αποχώρησης. Μια τέτοια παράταση θα πρέπει να κρατήσει μόνο όσο είναι αναγκαίο και σε κάθε περίπτωση όχι μετά τις [ΧΧ.ΧΧ.ΧΧΧΧ]» σημειώνεται στο προσχέδιο.

Αν το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει κράτος μέλος της ΕΕ στις 23-26 Μαΐου 2019, και δεν έχει επικυρώσει μια συμφωνία Brexit έως τις 22 Μαΐου 2019, τότε πρέπει να διεξαγάγει ευρωεκλογές, υπογραμμίζεται στο κείμενο.

Σημείωνεται παράλληλα ότι η χρονική παράταση του Brexit «δεν θα πρέπει να επιτραπεί να υπονομεύσει την εύρυθμη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών».

Τουσκ: Μακρά και ευέλικτη παράταση του Brexit - Όροι

Όπως σημειώνει ο κ. Τουσκ, αναφορικά με το αίτημα της βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι για εκ νέου σύντομη παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου, «οι βαθιές διαφωνίες εντός της Βουλής των Κοινοτήτων, μας δίνουν λίγους λόγους να πιστεύουμε ότι η διαδικασία επικύρωσης μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου». Ως εκ τούτου, αναφέρει ότι πρέπει να συζητηθεί μια «εναλλακτική, μακρύτερη παράταση», μέχρι και ένα έτος, η οποία θα είναι «ευέλικτη» και επομένως το Ην. Βασίλειο θα μπορεί να βγει από την ΕΕ, μόλις επικυρωθεί η συμφωνία.

Συνεχίζοντας, σημειώνει ότι θα αποφευχθούν με αυτόν τον τρόπο οι συνεχόμενες μεταθέσεις της ημερομηνίας του Brexit και οι έκτακτες Σύνοδοι Κορυφής, ενώ σε περίπτωση αδιεξόδου, η Βρετανία θα μπορεί να αναστείλει τη διαδικασία αποχώρησης.

Επιπλέον, ως όρους για την χορήγηση παράτασης, ο κ. Τουσκ θέτει τη μη επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης, καμία διαπραγμάτευση για το μέλλον, εκτός από τη δυνατότητα αλλαγής της Πολιτικής Δήλωσης, καθώς και τη δέσμευση του Ην. Βασιλείου ότι θα διατηρήσει «την ειλικρινή συνεργασία του και κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου, με τρόπο που να αντικατοπτρίζει την κατάστασή του ως αποχωρούντος κράτους μέλους».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider