Περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ καλείται να καταβάλλει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για «κατάχρηση εξουσίας», η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής μπύρας του κόσμου, Anheuser-Busch InBev.
Tο πρόστιμο, ωστόσο, αυτό μπορεί να δώσει απάντηση σε ένα καίριο ερώτημα: Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά στις τιμές της μπύρας ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες;
Για παράδειγμα, πως γίνεται ένα μπουκάλι μπύρας μισού λίτρου να πωλείται 60 λεπτά του ευρώ στην Τσεχία και να φτάνει μέχρι και τα 2,10 ευρώ στην Ιρλανδία;
Σύμφωνα με το Bloomberg, ένας από τους κύριους λόγους που συμβαίνει αυτό έχει να κάνει με το φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) που επιβάλλεται επί του προϊόντος, ο οποίος δεν είναι ίδιος για όλες τις χώρες.
Το δικό της ρόλο διαδραματίζει και η κοστολόγηση προ φόρου.
Ερευνητές που έχουν μελετήσει τις τιμές ποτών και τροφών, αποδίδουν την τιμή ενός προϊόντος στις συνήθειες και τις προτιμήσεις των καταναλωτών. Συγκεκριμένα όμως για τη μπύρα, οι ερευνητές αναφέρουν πως η τιμή της μπύρας είναι αντιστρόφως ανάλογη με τα επίπεδα κατανάλωσης της χώρας και ανάλογη με το κατα κεφαλήν εισόδημα.
Με λίγα λόγια, δηλαδή, το Bloomberg εξηγεί πως σε μια χώρα με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, ένα μπουκάλι μπύρας θα είναι πιο ακριβό, ακόμη κι αν οι πολίτες της καταναλώνουν μικρές ποσότητες μπύρας.
Αυτό μπορείτε να το δείτε και στον παρακάτω πίνακα, με τις τιμές της μπύρας - προ και μετά φορών - σε διαφορετικές χώρες της Ευρώπης: