Αδιέξοδο και πάλι στο Brexit - Νέα παράταση εξετάζει η ΕΕ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αδιέξοδο και πάλι στο Brexit - Νέα παράταση εξετάζει η ΕΕ
Ο Μπόρις Τζόνσον κατάφερε να περάσει σε ένα πρώτο στάδιο τη συμφωνία αποχώρησης από το Βρετανικό Κοινοβούλιο. Στη δεύτερη ψηφοφορία οι Βρετανοί βουλευτές απέρριψαν το χρονοδιάγραμμα που είχε παρουσιάσει η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

Οι Βρετανοί βουλευτές άναψαν το «πράσινο φως» στον Μπόρις Τζόνσον να προχωρήσει τη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, το βρετανικό κοινοβούλιο ενέκρινε επί της αρχής τη συμφωνία αποχώρησης με τους Βρετανούς βουλευτές να εγκρίνουν τη συμφωνία με 329 ψήφους υπέρ και 299 κατά. Βουλευτές των Τόρις, υποστήριξαν πως υπήρξαν αρκετοί βουλευτές των Εργατικών που στήριξαν τη συμφωνία.

Στη δεύτερη ψηφοφορία οι βουλευτές ψήφισαν κατά του επιταχυνόμενου χρονοδιαγράμματος για Brexit, με 322 βουλευτές να καταψηφίζουν έναντι 308 που υπερψήφισαν.

Αυτό ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για τον Μπόρις Τζόνσον που δεν κατάφερε να κάνει το 2/2 στις ψηφοφορίες ώστε να παραμείνει αλώβητος.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός δήλωσε από το βήμα του βρετανικού Κοινοβουλίου πως «είναι ευχάριστο που το Κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία αποχώρησης που σύναψε με την ΕΕ» τονίζοντας πως «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα φύγουμε από την ΕΕ με αυτή τη συμφωνία».

Παράλληλα επεσήμανε πως το «μπαλάκι τώρα είναι στην μεριά της ΕΕ» και θα αποφασίσει η ίδια τι πρέπει να γίνει, λέγοντας πως μέσα από την υπερψήφιση της συμφωνίας η κυβέρνηση θα επιταχύνει τα στάδια αποχώρησης χωρίς συμφωνία.

O ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν πρότεινε στο Μπόρις Τζόνσον να εργαστεί με τους Εργατικούς στην κατάρτιση ενός χρονοδιαγράμματος.

  • Τουσκ: Εξετάζεται το αίτημα αναβολής μέχρι τις 31 Ιανουαρίου

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έχει απόψε διαβουλεύσεις με τους 27 ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το αίτημα αναβολής της αποχώρησης της Βρετανίας, όπως έγινε γνωστό από την εκπρόσωπό του.

Όπως έγραψε στο Twitter η Μίνα Αντρέεβα, μετά την απόρριψη από τη Βουλή των Κοινοτήτων, του χρονοδιαγράμματος για την εξέταση και επικύρωση της συμφωνίας για το Brexit, όπως το ήθελε η βρετανική κυβέρνηση, ο Τουσκ έχει επαφές με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες και συζητά το αίτημα αναβολής του Brexit μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020.

  • Υποχωρεί η λίρα

Λίγα λεπτά μετά τις 22:30 ώρα Ελλάδος η λίρα υποχώρησε κατά 0,5% έναντι του δολαρίου στα 1,2897, και κατά 0,4% έναντι του ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider