«Φρένο» στο φαινόμενο της υποδηλωμένης απασχόλησης βάζει το υπουργείο Εργασίας

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Φρένο» στο φαινόμενο της υποδηλωμένης απασχόλησης βάζει το υπουργείο Εργασίας
Αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά το φαινόμενο της υποδηλωμένης εργασίας.

Αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά το φαινόμενο της υποδηλωμένης εργασίας που εμφανίζεται ως ψευδώς δηλωμένη μερική απασχόληση.

Με το πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί αυτή την εβδομάδα στη Βουλή, επιδιώκεται να μπει ένα φρένο στην υποδηλωμένη εργασία που εμφανίζεται ψευδώς δηλωμένη ως μερική ή εκ περιτροπής αλλά στην πραγματικότητα είναι πλήρης ωραρίου, ειδικά σε κλάδους όπως ο επισιτισμός και ο τουρισμός.

Στην κατηγοριοποίηση των παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας που επισύρουν διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα προστίθεται το κριτήριο του «καθεστώτος απασχόλησης», το οποίο αφορά την πρόσληψη εργαζομένων με μερική ή η εκ περιτροπής εργασία.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί αντικίνητρο στην κατάχρηση ευέλικτων μορφών απασχόλησης που κρύβουν περιπτώσεις υποδηλωμένης εργασίας και το φαινόμενο να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά.

Πρόκειται για περιπτώσεις εργαζομένων που απασχολούνται για παράδειγμα πλήρες 8ωρο αλλά δηλώνονται για 4ωρο ή και ακόμη λιγότερες ώρες.

Με το ίδιο σχέδιο νόμου προβλέπεται ρήτρα που οδηγεί στην τεκμαιρόμενη πλήρη απασχόληση του μισθωτού, αν δεν τηρηθεί η έγγραφη διαδικασία και η 8ήμερη προθεσμία που προβλέπονται για την νόμιμη μετατροπή μιας σύμβασης σε καθεστώς μερικής ή εκ περιτροπής απασχόληση.

Πιο συγκεκριμένα ορίζεται ρητά πως τεκμαίρεται η πλήρης απασχόληση του εργαζομένου αν παραβιαστούν οι προυποθέσεις και για την μερική και για την εκ περιτροπής εργασία.

Σε άλλη διάταξη ενισχύεται ο διαμεσολαβητικός ρόλος του ΣΕΠΕ για ζητήματα σχετικά με την εγκυρότητα της απόλυσης και της αποζημίωσης απόλυσης.

Ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα ώστε να αποφευχθούν χρονοβόρες και δαπανηρές για εργαζόμενους και εργοδότες δικαστικές διαδικασίες.

Ειδικότερα προβλέπεται αναστολή της 3μηνης ή 6μηνης αποσβεστικής προθεσμίας που ισχύει όταν ο εργαζόμενος θέλει να προσφύγει στα δικαστήρια για αξιώσεις από άκυρη απόλυση, ή για την καταβολή της οφειλόμενης αποζημίωσης.

Η σημερινή νομοθεσία προβλέπει τρίμηνη και εξάμηνη, αντίστοιχα, αποσβεστική προθεσμία για τις αξιώσεις των εργαζομένων από άκυρη απόλυση ή για την καταβολή της οφειλόμενης αποζημίωσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider