Έκπτωση στο επιτόκιο των 120 δόσεων για τη ρύθμιση χρεών προς τα Ταμεία και υποχρεωτική αναγραφή του ΑΜΚΑ σε κάθε πιστοποιητικό, προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.
Στο νομοσχέδιο που έρχεται με ρυθμίσεις για την κυβερνησιμότητα των Δήμων αλλά και με την κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια αναμένεται να συμπεριληφθούν διατάξεις:
- για έκπτωση στο επιτόκιο των δόσεων για την ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, από το 5% στο 3%
- για την υποχρεωτική αναγραφή του ΑΜΚΑ κάθε πολίτη στα πιστοποιητικά και βεβαιώσεις που εκδίδονται ηλεκτρονικά από το Μητρώο Πολιτών.
Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης είχε προαναγγείλει τις θετικές παρεμβάσεις στην ρύθμιση των 120 δόσεων, την οποία έχει χαρακτηρίσει ως «τελευταία ευκαιρία» καλώντας όλους τους οφειλέτες να ενταχθούν σε αυτήν.
Η μείωση του επιτοκίου στο 3% από 5% θα οδηγήσει σε αξιοσημείωτη ελάφρυνση, η
οποία σύμφωνα με τους ειδικούς φέρεται να αγγίζει έως και τις 8 ποσοστιαίες μονάδες για όσους πάρουν το πλήρες πακέτο της 10ετίας (δηλαδή τις 120 δόσεις).
Όσον αφορά στο ελάχιστο ποσό δόσης, κατά πληροφορίες δεν αναμένεται αλλαγή. Υπενθυμίζεται πως σήμερα η ελάχιστη δόση είναι στα 50 ευρώ το μήνα για τους εργοδότες οι οποίοι οφείλουν εισφορές προς το πρώην ΙΚΑ για τους εργαζόμενούς τους.
Οι εργοδότες μπορούν να λάβουν 50% «κούρεμα» προσαυξήσεων και τόκων αν μπουν σε ρύθμιση με δόσεις (έως 120) και 100% διαγραφή προσαυξήσεων και τόκων αν καταβάλλουν εφάπαξ την βασική οφειλή.
Επίσης 50 ευρώ είναι η ελάχιστη δόση και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους των πρ. ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ που οφείλουν ατομικές εισφορές. Αντίθετα για τους αγρότες του πρ. ΟΓΑ η ελάχιστη δόση είναι στα 30 ευρώ.
Με την υποχρεωτική αναγραφή του ΑΜΚΑ εκτιμάται πως θα μπορούν τα Πληροφοριακά Συστήματα του υπουργείου Εργασίας και συγκεκριμένα οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης να λαμβάνουν την πληροφορία και να ψηφιοποιούν όλα τα δεδομένα, προκειμένου να
γίνεται πλέον αυτοματοποιημένα και σε ελάχιστο χρόνο η ψηφιακή έκδοση της σύνταξης.
Στόχος είναι τον Ιούνιο του 2020 το 34,37% των νέων συντάξεων να εκδίδεται ψηφιακά, ενώ τον
Ιούνιο του 2021 το 90% των νέων συντάξεων θα πρέπει να εκδίδεται ψηφιακά.