Ο κατάλογος των κυρώσεων που εξετάζει η ΕΕ για την Τουρκία – Τι περιλαμβάνει

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο κατάλογος των κυρώσεων που εξετάζει η ΕΕ για την Τουρκία – Τι περιλαμβάνει
Η λίστα αναμένεται να συζητηθεί κατά τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, στα τέλη Σεπτεμβρίου, αν η Τουρκία συνεχίσει τις ενέργειές της.

Τον αναλυτικό κατάλογο των κυρώσεων που μπορούν να επιβληθούν σε βάρος της Τουρκίας, για την προκλητική της συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο, παρουσίασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο.

Η λίστα αναμένεται να συζητηθεί κατά τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, στα τέλη Σεπτεμβρίου, αν η Τουρκία συνεχίσει τις ενέργειές της.

Τι περιλαμβάνει η λίστα

-Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων σε Ανατολική Μεσόγειο.

-Καταχώρηση πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες.

-Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)

-Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (τραπεζικός και βιομηχανικός τομέας) – απαγόρευση δανεισμού σε Τουρκιά από κρατικές τράπεζες

-Δυνατότητα για μείωση ευρωπαϊκών κονδυλίων

-Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών (travel ban)

-Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.

Άλλες ενέργειες

-Επιβεβαίωση αλληλεγγύης προς Ελλάδα και Κύπρο και άμεση έκκληση προς Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι η αποχή Τουρκίας από μονομερείς ενέργειες είναι βασικό στοιχείο για την πρόοδο του διαλόγου.

-Επίσπευση της εξέτασης από αρμόδιες ομάδας Συμβουλίου προτάσεων ΚΔ 18/7/20 για επιπλέον καταχωρήσεις σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας, με στόχο την άμεση ολοκλήρωση τους.

-Έκκληση προς Τουρκία να ανταποκριθεί σε πρόσκληση ΚΔ για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης και της υποβολής σε Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

-Διασύνδεση των κυρώσεων για κατά της Λευκορωσίας με το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Διαβάστε επίσης:

Φωτογραφίες: Getty / Ideal Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider