Οι άπιστοι υπάλληλοι κοστίζουν 550 εκατ. δολάρια στις εταιρείες

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι άπιστοι υπάλληλοι κοστίζουν 550 εκατ. δολάρια στις εταιρείες

Πόσο μπορούν να κοστίσουν οι «άπιστοι» υπάλληλοι σε μια εταιρεία; Αρκετά εκατομμύρια δολάρια (ή ευρώ) σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Και φυσικά η ζημιά δεν αφορά σε κάποια ηθελημένη παρατυπία από την πλευρά του εργαζομένου αλλά σε απλή αδιαφορία ή έλλειψη εργασιακής δέσμευσης.

Οι επιχειρήσεις που κινδυνεύουν, είναι κυρίως οι διεθνείς επιχειρήσεις ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η έρευνα που είχε διεξάγει η αμερικανική εταιρεία Gallup σύμφωνα με την οποία το κόστος της έλλειψης εργασιακής δέσμευσης των υπαλλήλων για μια εταιρεία κυμαίνεται από 450-550 εκατ. δολάρια στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα άλλης έρευνας που διεξήγαγε ο γνωστός όμιλος Korn Ferry Hay για το 2015, η οποία δημοσιεύθηκε στα μέσα Μαΐου του 2016, το συνολικό ποσοστό ικανοποίησης μεταξύ των υπαλλήλων φθάνει το 70% και αυτό εξηγείται εν μέρει από τις προσπάθειες που κάνουν οι υπεύθυνοι marketing στο να καταστήσουν μια καλύτερη επικοινωνία «από πάνω προς τα κάτω» και «από κάτω προς τα πάνω»: το 80% των managers και το 72% των στελεχών εκτός των τμημάτων management δηλώνουν καλά πληροφορημένοι για την οργανωσιακή κουλτούρα που υπάρχει στην επιχείρηση και τη στρατηγική που ακολουθεί η διοίκηση. Παράλληλα, παρατηρήθηκε αύξηση της τάξεως του 10% και του 11% στα παραπάνω ποσοστά σε σχέση με τέσσερα χρόνια νωρίτερα, δηλαδή το 2011.

Παρ’ όλα αυτά, όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της έρευνας, «αυτό δενσημαίνει ότι έχουν εμπιστοσύνη στο μέλλον και μόνο το 59% από αυτούς δηλώνει ότι γνωρίζει ακριβώς τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας στην οποία εργάζεται, αναφέρει η Solène de Margerie, διευθύντρια του Insight France, «ωστόσο αν γνωρίζουν καλά το στόχο τους, ξέρουν πόση προσωπική προσπάθεια πρέπει να καταβάλουν για να τον πετύχουν. Και αυτό είναι αρκετά καλό», συμπληρώνει.

Ένα άλλο θετικό στοιχείο είναι ότι το 72% των συνεργατών-υπαλλήλων παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης σχετικά με τα θέματα της αποκλειστικής τους ευθύνης. Μένει να δούμε τι στρατηγική θα ακολουθήσουν οι managers για να τονώσουν την ομαδική εργασία (κάτι που θα πρέπει να μελετηθεί εκτενώς και στην Ελλάδα).

Ωστόσο, μένουν πολλά ακόμη να γίνουν στο θέμα της επαγγελματικής αναγνώρισης και υποστήριξης στον εργασιακό χώρο. Από τους υπαλλήλους, μόνο το 54% αισθάνεται ότι αναγνωρίζεται η δουλειά του στο βαθμό που θα έπρεπε και το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι μισθωτοί οι οποίοι έχουν συνηθίσει σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο εργασίας δεν δείχνουν διατεθειμένοι να το εγκαταλείψουν και να αναλάβουν περαιτέρω πρωτοβουλίες και η βασική αιτία είναι ότι πιστεύουν ότι η διοίκηση δεν θα τους αφήσει αρκετές ελευθερίες κινήσεων και πρωτοβουλιών, όπως αναλύει η Solène de Margerie.

Το μεγαλύτερο ρίσκο εμφανίζεται σε μεγάλους οργανισμούς και πολύ-δαίδαλες επιχειρήσεις όπου παρατηρείται ότι «όσο μεγαλύτερη είναι η επιχείρηση, τόσο πιο περίπλοκες είναι οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν και άλλο τόσο εξασθενεί και η εργασιακή δέσμευση.

Πολλά τμήματα Ανθρωπίνων Πόρων σε μεγάλες επιχειρήσεις αξιολογούν τις πολιτικές που εφαρμόζουν στο προσωπικό τους και τους κανόνες που διέπουν τις εργασιακές σχέσεις. Αυτή είναι η περίπτωση της επιχείρησης από τον χώρο της εστίασης, Sodexo, η οποία κάθε δύο έτη στέλνει ερωτηματολόγια στο προσωπικό που απασχολεί σε όλο τον κόσμο. Όπως αναφέρει η υπεύθυνη της εταιρείας, Agnes Beaudouin , «για την εταιρεία μας η εργασιακή δέσμευση δεν είναι απλώς μια επιλογή. Αυτό που θέλουμε είναι οι υπάλληλοί μας να εργάζονται με την καρδιά τους και να επενδύουν στους στόχους της εταιρείας. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να ελέγχουμε την πολιτική μας και να ενθαρρύνουμε τις βέλτιστες πρακτικές στην ομαδική εργασία.

Με πληροφορίες από τη Le Monde

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider