Fitch: Πιο «ορατή» η ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών το 2019

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fitch: Πιο «ορατή» η ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών το 2019
«Δεδομένης της περιορισμένης δημιουργίας οργανικών κεφαλαίων, ενδέχεται να εξεταστούν μέτρα κεφαλαιακής ενίσχυσης σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο», προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης.

Η ανάκαμψη του τραπεζικού κλάδου στην Ελλάδα θα γίνει πιο ορατή το 2019, παρότι θα συνεχίσει με αργούς ρυθμούς, αναφέρει σε σημερινή της έκθεση για τις ευρωπαϊκές τράπεζες η Fitch.

Σε αυτό θα συμβάλλει η βελτίωση του νομικού πλαισίου, καθώς και η αναβάθμιση των προοπτικών οικονομικής ανάκαμψης. «Οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών θα διευκολύνουν τη μείωση των κόκκινων δανείων», αναφέρει η έκθεση.

Υπογραμμίζει, πάντως, η Fitch ότι τις τράπεζες εξακολουθεί να επιβαρύνει ο πολύ υψηλός όγκος κόκκινων δανείων με αντίκτυπο στην κερδοφορία και την κεφαλαιακή τους βάση. Εκτιμά δε ότι «δεδομένης της περιορισμένης δημιουργίας οργανικών κεφαλαίων, ενδέχεται να εξεταστούν μέτρα κεφαλαιακής ενίσχυσης σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο με στόχο της απορρόφησης των κραδασμών από τα νέα πρότυπα IFRS9 και την πλήρωση των προϋποθέσεων της οδηγίες MREL».

Ο οίκος αξιολόγησης διατηρεί σταθερή την προοπτική (outlook) για τις ελληνικές τράπεζες και αναμένει σταδιακή βελτίωση των μεγεθών στον ισολογισμό των ιδρυμάτων, μεταξύ των οποίων η ρευστότητα, η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού και η διακυβέρνηση.

Υπογραμμίζει, πάντως, τις σοβαρές παρενέργειες που έχουν για τον κλάδο τα πολύ υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως η «εξαιρετικά χαμηλή ποιότητα» του ενεργητικού και οι αδυναμίες στην κεφαλαιακή βάση των τραπεζών, οι οποίες δεν επιτρέπουν την αποκατάσταση των χορηγήσεων και της εμπιστοσύνης στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Η Fitch αναφέρει τα δύο σχέδια που έχουν κατατεθεί με στόχο την ταχύτερη εξυγίανση του κλάδου από τα κόκκινα δάνεια, από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την Τράπεζα της Ελλάδος, και σημειώνει ότι βρίσκονται υπό συζήτηση. Κάνει, επίσης, αναφορά στους στόχους για τα NPEs που έχουν καταθέσει τα εγχώρια ιδρύματα στον SSM και προειδοποιεί για «κινδύνους υλοποίησης» αυτών των στόχων, οι οποίοι «παραμένουν σε υψηλά επίπεδα».

fitch

Σημειώνει, επίσης, ότι σε επίπεδο εμπιστοσύνης αναμένεται ενίσχυση, ενώ η περαιτέρω χαλάρωση των capital controls τον Οκτώβριο ανοίγουν τον δρόμο για εισροή καταθέσεων και επιστροφή των τραπεζών στις αγορές για δανεισμό το 2019, με ταυτόχρονη μείωση της εξάρτησης από το Ευρωσύστημα.

«Ωστόσο, οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν εξαιρετικά εκτεθειμένες στους κινδύνους ρευστότητας και χρηματοδότησης όσον αφορά σε περίπτωση μεταβολής του κλίματος μεταξύ των καταθετών και της εμπιστοσύνης στις αγορές», καταλήγει η Fitch.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider