Μικροπιστώσεις: Ένα εργαλείο που δημιουργεί... success stories

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μικροπιστώσεις: Ένα εργαλείο που δημιουργεί... success stories
Μπορεί ένα μικροδάνειο ύψους να βοηθήσει στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων στην Ελλάδα του 2019;

Οι μικροπιστώσεις, ένα ευρέως διαδεδομένο εργαλείο στην Ευρώπη που παρέχει στήριξη σε πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυτή την περίοδο θεσμοθετείται και στη χώρα μας. Μπορεί, όμως, ένα μικροδάνειο ύψους 12.000-15.000 ευρώ να βοηθήσει στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων στην Ελλάδα του 2019;

Ξεκάθαρα «ναι» απαντούν στο insider.gr δύο επιχειρηματίες που στηρίχθηκαν στην Action Finance Initiative (ΑFI), η οποία παρέχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση με την μορφή των μικροπιστώσεων σε ανθρώπους που έχουν μια επιχειρηματική ιδέα και δεν έχουν πρόσβαση στα αναγκαία κεφάλαια.

Γιώργος Πετρόπουλος και Νάση Κανελλοπούλου – Mini tennis club

Minni Tennis Club

O Γιώργος Πετρόπουλος είναι νέος επιχειρηματίας, η επιχείρησή του Mini Tennis Club ξεκίνησε μόλις το περασμένο φθινόπωρο. Ο ίδιος δούλευε τα τελευταία 10 χρόνια ως προπονητής, ενώ η συνεργάτιδα του Νάση Κανελλοπούλου ολοκλήρωνε το δεύτερο πτυχίο της πάνω στην επικοινωνία.

«Βασικός αντίπαλος στο επάγγελμα του προπονητή είναι οι αντίξοες καιρικές συνθήκες, ειδικά για τις παιδικές ηλικίες. Αναζητώντας λύση σε αυτό το πρόβλημα και παράλληλα προσπαθώντας να εντάξουμε παιδιά ακόμα μικρότερης ηλικίας, δημιουργήσαμε μαζί το Mini Tennis Club», σημειώνει ο κ. Πετρόπουλος.

«Δημιουργήσαμε ένα ασφαλές και χαρούμενο περιβάλλον με σταθερό πρόγραμμα, χωρίς την αναβολή των μαθημάτων λόγω εξωτερικών παραγόντων, όπως για παράδειγμα του καιρού. Το MTC απευθύνεται σε παιδιά 2 έως 8 ετών τα οποία σύμφωνα με την ηλικία τους εντάσσονται στο κατάλληλο level και θέτουμε ως στόχο την εξελικτική πορεία των παιδιών», προσθέτει.

Όπως εξηγεί στο insider.gr η ιδέα να ζητήσουν μικροχρηματοδότηση για την επιχείρησή τους, ήταν αποτέλεσμα τύχης. «Έτυχε να πέσει στα χέρια μας ένα άρθρο που αναφερόταν στην εταιρεία Phee και μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η δουλειά που κάνουν. Μάθαμε μέσω του άρθρου ότι η εν λόγω εταιρεία είχε λάβει υποστήριξη από την The People’s Trust. Έτσι αποφασίσαμε να απευθυνθούμε κι εμείς σε εκείνους, οι οποίοι αγκάλιασαν την ιδέα μας και στη συνέχεια μας έφεραν σε επαφή με την AFI, η οποία μας βοήθησε να πραγματοποιήσουμε το όνειρο μας».

Σχετικά με το πόσο τους βοήθησε η μικροπίστωση ο κ. Πετρόπουλος σημειώνει: «Η εταιρεία είναι καινούρια οπότε χρειαστήκαμε την χρηματοδότηση για την σύσταση της εταιρείας και από την στιγμή που ζούμε σε μια εποχή κρίσης και συνεχών αλλαγών, και λόγω του νεαρού της ηλικίας μας, δεν υπήρχε δυνατότητα να κάνουμε αυτό το βήμα από μόνοι μας».

Εκτός, όμως, από την χρηματοδότηση οι νέοι επιχειρηματίες βρήκαν και ανθρώπους που τους βοήθησαν στο πρώτα τους επιχειρηματικά βήματα. «Η AFI πλην της οικονομικής αρωγής μας στήριξε και σε κάποια άλλα ζητήματα που προέκυπταν, όπως με την τιμολόγηση και μας προσέφερε mentoring για να μας βοηθήσει σε όποια απορία και να είχαμε και μας κατεύθυνε σωστά έτσι ώστε να αποφευχθούν λάθη που ίσως να μας κόστιζαν», σημειώνει ο κ. Πετρόπουλος τονίζοντας παράλληλα ότι «η βοήθεια της AFI ήταν κομβικής σημασίας».

Δίνοντας, τέλος, μια συμβουλή για όσους σκέφτονται να κάνουν το δικό τους επιχειρηματικά βήμα ο κ. Πετρόπουλος υπογραμμίζει ότι «σίγουρα η αρχή για τους νέους επιχειρηματίες δεν είναι ποτέ εύκολη. Ωστόσο οργανισμοί όπως η AFI δίνουν τη δύναμη, το κουράγιο και την εμπιστοσύνη που χρειάζεται για να νιώσει κανείς σιγουριά και να κάνει το πρώτο βήμα».

«Συνεπώς, συνιστούμε σε όποιον θέλει να ξεκινήσει ή να επεκτείνει την επιχείρησή του, να απευθυνθεί το συντομότερο δυνατόν στην AFI. Οι άνθρωποι που την πλαισιώνουν ξέρουν και μπορούν να προσφέρουν αυτό ακριβώς που χρειάζεται», τονίζει.

Ιωάννης Ορφανός και Κική Καρακόλη – Barequip

Orfanos-Karakoli

Οι μικροπιστώσεις όμως δεν βοηθούν μόνο νέες εταιρείες. Υποστηρίζουν και παλαιότερες επιχειρήσεις που αναζητούν πόρους για να επεκταθούν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Barequip, εταιρείας εμπορίας εξοπλισμού για μπαρ που μετράει δέκα χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας. «Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2009 εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Πορεύεται όλα αυτά τα χρόνια με ιδία κεφάλαια. Το Νοέμβριο του 2015 λειτούργησε το υποκατάστημα της στο κέντρο της Αθήνας χωρίς δανεισμό», εξηγεί στο insider.gr η κυρία Καρακόλη, συνιδρύτρια και οικονομική διευθύντρια της Barequip.

Η εταιρεία αναζήτησε κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη της. «Ακούσαμε για την AFI όταν χρηματοδότησε γνωστούς μας που επιχείρησαν να ανοίξουν καινούργια επιχείρηση και τα κατάφεραν με την βοήθεια της AFI. Έτσι απευθυνθήκαμε και εμείς για χρηματοδότηση με σκοπό την επέκταση της εταιρείας μας στις αγορές του εξωτερικού. Ήρθαμε σε επαφή με τον σύμβουλο της AFI, ο οποίος μας άκουσε πολύ προσεκτικά και μας καθοδήγησε για το πως πρέπει να κινηθούμε», σημειώνει η κυρία Καρακόλη.

Εκτός από τα κεφάλαια και εδώ η συμβουλή των ειδικών που συνεργάζονται με την AFI φάνηκε πολύτιμή. «Η AFI εκτός από το πολύ σημαντικό κομμάτι που παρέχει, το να προσφέρει πρόσβαση σε δανεισμό μικρών κεφαλαίων σε ανθρώπους που δεν μπορούν να την έχουν, δείχνει εμπιστοσύνη στους ανθρώπους που τολμούν και έχουν όραμα κάτι το οποίο λείπει από τους υπόλοιπους φορείς χρηματοδότησης. Η ομάδα που εργάζεται πίσω από την AFI συμβουλεύει και καθοδηγεί τα βήματα των νεοσύστατων εταιρειών και όχι μόνο με σκοπό την σταθεροποίηση τους στο χώρο», αναφέρει χαρακτηριστικά η ίδια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider