Πετρέλαιο: «Στα αζήτητα» παρά την επερχόμενη αύξηση της τιμής

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: «Στα αζήτητα» παρά την επερχόμενη αύξηση της τιμής

Η φετινή σεζόν για το πετρέλαιο θέρμανσης κλείνει σε λίγες ημέρες αλλά τίποτα δεν θυμίζει την κινητικότητα αντίστοιχων εποχών άλλων ετών. Κάθε χρόνο, τον Απρίλιο, οι καταναλωτές έσπευδαν να στοκάρουν προκειμένου να εξασφαλίσουν τις ισχύουσες τιμές. Οι εταιρείες από την άλλη, επεδίωκαν να «ξεστοκάρουν» και έριχναν τις τιμές. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, το καταναλωτικό κοινό παραμένει απαθές και η αγορά «παγωμένη».

Και όλα αυτά τη στιγμή που αναμένεται αύξηση της τιμής του πετρελαίου καθώς ήδη τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ δρομολογούν μείωση της παραγωγής προς εξισορρόπηση της αγοράς. Όπως είναι γνωστό σε λίγες ημέρες οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες συνεδριάζουν για να αποφασίσουν το πάγωμα της παραγωγής, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε άνοδο τις τιμές κατά το β’ εξάμηνο του 2016.

Ωστόσο, παρόλο που το επόμενο φθινόπωρο οι τιμές πιθανολογείται ότι θα είναι αυξημένες (και εξαιτίας της φορολογίας) οι καταναλωτές, ειδικά οι οικιακοί, δεν δείχνουν να «θορυβούνται».

Ο κ. Παναγιώτης Τσακίρης, Οικονομικός Αναλυτής και Υπεύθυνος της GS GAS, μιλώντας στο insider.gr, επισημαίνει ότι «ο Απρίλιος σηματοδοτεί πάντα το κλείσιμο της σεζόν και οι εταιρείες εμπορίας καυσίμων ξεστοκάρουν καισυνήθως η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης πέφτει. Βέβαια, τώρα βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερη συγκυρία: σε σχέση με τις αρχές του χρόνου η τιμή είναι λίγο πιο υψηλή και κυμαίνεται κατά μέσο όρο περίπου στα 0,728 ευρώ/λίτρο. Ωστόσο και πάλι είναι χαμηλότερη από την τιμή που λογικά θα έχουμε το επόμενο φθινόπωρο, ειδικά αν οι χώρες του ΟΠΕΚ ακολουθήσουν την πολιτική που έχουν προαναγγείλει. Δύο είναι οι βασικοί λόγοι που οι καταναλωτές δεν ανταποκρίνονται: η παρατεταμένη καλοκαιρία και η μείωση της αγοραστικής δύναμης. Οι καταναλωτές αγοράζουν μόνο την απολύτως απαραίτητη ποσότητα και για να καλύψουν μεσοπρόθεσμες ανάγκες. Ένας ακόμη παράγοντας, ο οποίος λειτουργεί αποτρεπτικά είναι το ασταθές φορολογικό περιβάλλον. Αν για παράδειγμα υπήρχε η φήμη ότι θα ανέβαινε ο ειδικός φόρος, πολλοί θα έσπευδαν να αγοράσουν κάποιες ποσότητες. Αλλά τώρα είναι θολό ακόμη το τοπίο και υπάρχει στάση αναμονής από τους καταναλωτές».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider