Μια εύχρηστη πλατφόρμα όπου οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές θα μπορούν να εντοπίζουν και να αγοράζουν κατευθείαν τα ακίνητα που βγαίνουν στο «σφυρί» δημιούργησαν οι τράπεζες.
Τη νέα πλατφόρμα www.landea.gr δημιούργησε η εταιρεία που τρέχει το www.eauctions.gr όπου αναρτώνται τα ακίνητα που βγαίνουν σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, την πρωτοβουλία ανέλαβε μία εκ των συστημικών τραπεζών αλλά σύντομα αναμένεται να εισχωρήσουν στο σχήμα και οι υπόλοιπες τράπεζες.
Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να διευκολυνθούν όσοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν ακίνητα από πλειστηριασμούς. Αυτό που συμβαίνει στο ένα έτος διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι ότι οι τράπεζες αγοράζουν οι ίδιες τα ακίνητα στο 85% των γόνιμων πλειστηριασμών που επισπεύδουν, προκειμένου να στηρίξουν την αγορά real estate. Ο λόγος είναι ότι η υφιστάμενη πλατφόρμα (eauction.gr) δεν είναι εύχρηστη και δεν μπορεί να κάνει κανείς αναζήτηση με βάση τα κριτήρια του ακινήτου που τον ενδιαφέρουν.
Εν τω μεταξύ, οι υποψήφιοι αγοραστές αυξάνονται με σημαντικούς ρυθμούς όσο ενισχύεται το ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά ακινήτων. Στελέχη του τραπεζικού κλάδου επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν σήμερα αρκετά ξένα funds με διαθέσιμα κεφάλαια 50-200 εκατ. ευρώ έκαστο για αγορά ακινήτων στην Αττική και αλλού. Η πλατφόρμα, όμως, δεν απευθύνεται μόνο σε επαγγελματίες επενδυτές και μεσίτες, αλλά και σε ιδιώτες και στόχος κατά τη σχεδίασή της ήταν να είναι φιλική προς τον χρήστη -ακόμη και για τον μη εξοικειωμένο.
Στο landea.gr, μπορεί ο ενδιαφερόμενος να «φιλτράρει» τα ακίνητα με βάση διάφορα κριτήρια όπως το είδος του ακινήτου (κατοικία, επαγγελματικός χώρος κ.α.) και την περιοχή. Μια έλλειψη της πλατφόρμας είναι ότι δεν περιλαμβάνει φωτογραφίες από το εσωτερικό του «κόκκινου» ακινήτου, καθώς το πιθανότερο είναι ότι κατοικείται από τον οφειλέτη. Σύμφωνα με την τελευταία νομοθετική ρύθμιση, η πιστώτρια τράπεζα δεν μπορεί να εισέλθει στην ιδιοκτησία προτού περιέλθει στην κατοχή της το ακίνητο.
Γ. Κορμάς (Πειραιώς): Οι ιδιώτες να αγοράζουν τα ακίνητα απευθείας από τους πλειστηριασμούς
Το ζητούμενο είναι οι ενδιαφερόμενοι να αγοράζουν τα ακίνητα απευθείας από τους πλειστηριασμούς και όχι να περιμένουν να τα αγοράσουν από τις τράπεζες», επισημαίνει στο insider.gr ο κ. Γιώργος Κορμάς, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής, υπεύθυνος του Group Real Estate του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς και Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς Real Estate.
Όπως εξηγεί, μια στρέβλωση της αγοράς είναι ότι οι ενδιαφερόμενοι περιμένουν να αγοράσουν πρώτα οι τράπεζες τα ακίνητα από τους πλειστηριασμούς ώστε να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες, όπως νομιμοποιήσεις, και να τα αγοράσουν στη συνέχεια «καθαρά». Αυτές οι διαδικασίες, όμως, διαρκούν πάνω από ένα έτος, γεγονός που συνεπάγεται αυξημένα κόστη διακράτησης και συντήρησης των ακινήτων, τα οποία επιβαρύνουν το λειτουργικό μοντέλο των τραπεζών.
«Ζητούμε οι τράπεζες να εξαιρεθούν από την υποχρέωση νομιμοποίησης των ακινήτων προτού τα μεταπωλήσουν», τονίζει ο κ. Κορμάς. Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ότι, ενώ οι ιδιώτες μπορούν να αγοράσουν ένα ακίνητο απευθείας από πλειστηριασμό και να προβούν στη συνέχεια στις απαραίτητες νομιμοποιήσεις, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να «τακτοποιούν» τα REOs προτού τα μεταπωλήσουν και μέσα από τις πλατφόρμες που τρέχουν χωριστά, ή εναλλακτικά μέσω «πακέτων κόκκινων δανείων» για πιο μεγάλες συναλλαγές. Ο κ. Κορμάς σημειώνει ότι η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση δεν συνεπάγεται δημοσιονομικό βάρος, αντιθέτως, είναι ένα εμπροσθοβαρές εισπρακτικό μέτρο -αφού τα ακίνητα αυτά θα πωλούνται απευθείας στους τελικούς αγοραστές που θα διενεργούν τις απαραίτητες διαδικασίες τακτοποίησης ταχύτερα.
Για τις τράπεζες, τα οφέλη από την αλλαγή του πλαισίου θα είναι σημαντικά, αφού θα διαθέσουν με ταχείες διαδικασίες τα χιλιάδες ακίνητα που έχουν συσσωρεύσει ήδη στον ισολογισμό τους, επισπεύδοντας ακόμα και μαζικές πωλήσεις. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη αποφασίσει να μειώσει το ποσοστό των ακινήτων που αγοράζει στους πλειστηριασμούς της με στόχο το 60% σε βάθος τριετίας, και ήδη έχει πετύχει μείωση στο 73% το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με το 2018 που ήταν στο 83%.