Τράπεζα Πειραιώς: Εκτιμάται πρωτογενές πλεόνασμα 4,1% για το 2019

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζα Πειραιώς: Εκτιμάται πρωτογενές πλεόνασμα 4,1% για το 2019
Η αναμενόμενη επιβράδυνση στην Ευρωζώνη εκτιμάται ότι θα έχει περιορισμένη επίπτωση στις εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας.

Ανάπτυξη της τάξεως του 2,2% εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση «Spring 2019 Economic Forecasts» για την περίοδο 2019-2020. Η αναμενόμενη επιβράδυνση στην Ευρωζώνη εκτιμάται ότι θα έχει περιορισμένη επίπτωση στις εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας, όπου κινητήρια δύναμη θα αποτελέσει η εγχώρια ζήτηση.

Σε δημοσιονομικό επίπεδο κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2019, στο οποίο εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα υπερβεί το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ καθ’ όλη την περίοδο 2019-2022. Ειδικότερα το 2019, εκτιμάται πρωτογενές πλεόνασμα 4,1% δημιουργώντας δημοσιονομικό χώρο της τάξεως του 0,6% του ΑΕΠ. Στο πλαίσιο αυτό, στις 7 Μαΐου ανακοινώθηκε από την ελληνική κυβέρνηση σειρά μέτρων δημοσιονομικής ελάφρυνσης, τα οποία διαχωρίζονται σε αυτά που θα εφαρμοστούν το 2019 και αυτά του 2020. Στις 17 Μαΐου δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο ν.4611/2019 που περιλαμβάνει, εκτός από την εξόφληση των εκκρεμών φορολογικών και κοινωνικών παροχών σε δόσεις και το πρώτο μέρος των εξαγγελθέντων μέτρων όπως η αύξηση των συνταξιοδοτικών παροχών και οι μειώσεις στο ΦΠΑ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, Mario Centeno, τα μέτρα θα συζητηθούν στο Eurogroup της 13ης Ιουνίου βάσει και των πορισμάτων της τρίτης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας.

Ωστόσο, μετά την επικράτηση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στις Ευρωεκλογές, οι ισορροπίες στο εθνικό πολιτικό πεδίο διαταράσσονται, καθώς ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόθεση του να κηρύξει πρόωρες εκλογές για τις αρχές Ιουλίου και η χώρα μπαίνει εκ νέου σε προεκλογική περίοδο.

Όσον αφορά στις διεθνείς εξελίξεις, επιταχύνθηκε το α' τρίμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη (από 0,2% σε 0,4% σε τριμηνιαία βάση), λόγω κυρίως της ανάκαμψης σε Γερμανία και Ιταλία. Όμως, το επίπεδο που διαμορφώνεται η πλειοψηφία των πρόδρομων δεικτών δεν σηματοδοτεί περαιτέρω επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης. Η επιτάχυνση του δομικού πληθωρισμού τον Απρίλιο εναρμονίζεται καλύτερα με τη βελτίωση που έχει σημειωθεί στην αγορά εργασίας. Στις πρόσφατες Ευρωεκλογές το σύνολο των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων θα διαθέτει σημαντική πλειοψηφία στο νέο ευρωκοινοβούλιο παρά την ενίσχυση των αντίθετων κομμάτων.

Στις ΗΠΑ, ο ρυθμός ανάπτυξης επίσης επιταχύνθηκε το α' τρίμηνο (από 2,2% σε 3,2% σε ετησιοποιημένη βάση). Οι πρόδρομοι δείκτες του καταναλωτή διαμορφώνονται πολύ υψηλά, ενώ εκείνοι των επιχειρηματικών τομέων (ISM) μειώθηκαν. Παράλληλα, επιβραδύνθηκε ο δομικός πληθωρισμός (από 1,8% σε 1,6% βάσει του δείκτη τιμών της προσωπικής καταναλωτικής δαπάνης), που εκτιμούμε ότι πιθανώς θα είναι προσωρινή επιβράδυνση σε συνάρτηση με τα ισχυρά στοιχεία στην αγορά εργασίας. Συνεπώς, η σύσταση της Fed για υπομονή και παραμονή στο τωρινό επίπεδο παρεμβατικού επιτοκίου εκτιμούμε ότι είναι απολύτως δικαιολογημένη.

Στην Κίνα, η πλειοψηφία των στοιχείων του Απριλίου επαναφέρει την έντονη ανησυχία για μεγαλύτερη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης καθώς κλιμακώνεται ξανά η εμπορική διένεξη με τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider