Ανάσα ανάπτυξης από τα Επιχειρηματικά Πάρκα

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανάσα ανάπτυξης από τα Επιχειρηματικά Πάρκα

Αν και μετ’ εμποδίων προχωρούν οι διαδικασίες για την ίδρυση και λειτουργία Επιχειρηματικών Πάρκων στην Ελλάδα με σκοπό την υποστήριξη της περιφερειακής ανάπτυξης, την προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση των υποδομών, την προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης.

Ήδη κατά το τελευταίο δίμηνο έχουμε δύο τέτοια παραδείγματα. Το πρώτο αφορά στην πολύ πρόσφατη απόφαση παραχώρησης δημοτικής έκτασης για την κατασκευή Επιχειρηματικού Πάρκου στο δήμο Άρτας και το δεύτερο στο Αγροτικό Επιχειρηματικό Πάρκο Πέλλας.

Το Επιχειρηματικό Πάρκο Άρτας

Η απόφαση παραχώρησης έκτασης από το δήμο Άρταίων δίνει ουσιαστικά το «πράσινο φως» για την εκπόνηση όλων των απαραίτητων μελετών και την υποβολή της πρότασης προκειμένου το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και να ξεκινήσουν τα έργα υποδομών. Το έργο «ξεκολλάει» μετά από τέσσερις δεκαετίες ενώ για τις μελέτες που απαιτούνται έχουν εξασφαλιστεί ήδη κονδύλια ύψους 500.000 ευρώ από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, μιλώντας στο insider.gr αναφέρθηκε στις σημαντικές ευκαιρίες τοπικής ανάπτυξης που ανοίγονται ύστερα από το πρώτο αυτό βήμα το οποίο ολοκληρώθηκε με επιτυχία (και αρκετή καλή θέληση από την πλευρά των τοπικών αρχών).

«Πρόκειται για ένα έργο το οποίο έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Βρίσκεται δίπλα στην Ιόνια Οδό και το έργο υποστηρίζεται πλήρως από τους φορείς της περιοχής και την τοπική κοινωνία. Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν Επιχειρηματικά Πάρκα. Μόνο η Ήπειρος δεν είχε. Και τώρα είναι μια μοναδική ευκαιρία για να τονωθεί η απασχόληση, να προσελκύσουμε επενδύσεις και να αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα», αναφέρει ο κ. Τσιρογιάννης.

Για τις μελέτες θα απαιτηθεί διάστημα τουλάχιστον ενός έτους ενώ η πρόταση θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. «Έχουμε λάβει θετική απάντηση, είχαμε κάνει και συζητήσεις με τον κ. Χαρίτση. Αφού η πρόταση ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, θα ξεκινήσουν τα έργα υποδομής», σημειώνει ο κ. Τσιρογιάννης.

Mε κοινωνική ευθύνη...

Ανάμεσα σε αυτά που ζητά ο Δήμος Αρταίων είναι η κατά προτεραιότητα αξιοποίηση εργαζομένων από την Τ.Κ. Αμμοτόπου, τόσο κατά την κατασκευή του Πάρκου, όσο και στις επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν σε αυτό. Παράλληλα, ζητά αντισταθμιστικά έργα, όπως κατασκευή Πνευματικού και Αθλητικού Κέντρου, στήριξη άπορων οικογενειών και χορήγηση υποτροφιών σε μαθητές από το Τοπικό Διαμέρισμα, κατασκευή έργων υποδομής, όπως δρόμοι, σχολεία κ.α. Το Τοπικό Συμβούλιο Αμμοτόπου μαζί με την παραχώρηση της έκτασης, ζήτησε αντισταθμιστικά οφέλη όπως είναι η διάθεση των εσόδων για έργα υποδομής, η βελτίωση και αξιοποίηση των υπαρχόντων δικτύων (οδικό, ύδρευσης, άρδευσης, ηλεκτρισμού, τηλεπικοινωνιών, η προστασία της ιδιοκτησίας των κατοίκων, η προστασία της αγροτικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας, η αξιοποίηση του ντόπιου εργατικού δυναμικού και η αποκατάσταση του περιβάλλοντος μετά τις παρεμβάσεις που απαιτούνται για την κατασκευή του Επιχειρηματικού Πάρκου. Όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος Αρταίων, κ. Τσιρογιάννης, «με τη δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου θα συγκεντρωθούν όλες οι επιχειρήσεις και οι δραστηριότητες σε συγκεκριμένο χώρο, θα επιτύχουμε οικονομίες κλίμακας και φυσικά θα συμβάλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος».

Αγροτικό Επιχειρηματικό Πάρκο Πέλλας

Ένα ακόμη έργο το οποίο θα συμβάλει στην περιφερειακή ανάπτυξη αποτελεί και το Αγροτικό Επιχειρηματικό Πάρκο Πέλλας, το οποίο είναι το πρώτο βιομηχανικό πάρκο μεταποίησης αγροτικών προϊόντων στη χώρα μας. Το έργο υλοποιείται από την ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε., σε ιδιόκτητη έκταση 2.000 στρεμμάτων. Και σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για ένα έργο, το οποίο είχε «μπει τα σκαριά» αρκετά παλαιότερα και συγκεκριμένα το 2014. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της υφυπουργού Βιομηχανίας, Θεοδώρας Τζάκρη, στόχος είναι να ξεκινήσουν τα κατασκευαστικά έργα το επόμενο φθινόπωρο.

Το έργο βασίζεται στην αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης και θα είναι μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος ενώ στο Πάρκο λειτουργούν εδώ και τρία χρόνια φωτοβολταϊκοί σταθμοί.

Η χρηματοδότηση της δημιουργίας αυτών των υποδομών θα γίνει με ιδίους πόρους της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. καθώς και με χρηματοδότηση από ειδικά προγράμματα στήριξης συνεργατικών σχηματισμών (clusters) μέσω ΕΣΠΑ και από διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς μέσω της Τράπεζας Πειραιώς.

«Πραγματοποιούμε αυτή τη μεγάλη επένδυση έχοντας κατά νου την καινοτομία, την εξωστρέφεια και την πράσινη επιχειρηματικότητα, και πάνω απ’ όλα επειδή πιστεύουμε στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας μέσα από οργανωμένο και αειφορικό σχεδιασμό», επεσήμανε ο κ. Βρασίδας Ζάβρας, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. και Γενικός Διευθυντής Green Banking του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider