«Οι συστημικές λύσεις να δίνονται γρήγορα στις τράπεζες, αλλιώς χαλαρώνουν»

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Οι συστημικές λύσεις να δίνονται γρήγορα στις τράπεζες, αλλιώς χαλαρώνουν»
Iδιαιτέρως θετικές για την έγκριση των δύο σχεδίων, του ΤΧΣ και της ΤτΕ, που θα συμβάλλουν στην ταχύτερη μείωση των κόκκινων δανείων δηλώνουν πηγές με γνώση της κατάστασης.

Την ανάγκη να επισπευσθούν τα συστημικά εργαλεία που έχουν προταθεί για ταχύτερη εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών υπογράμμισαν πηγές με γνώση της κατάστασης, προειδοποιώντας ότι όσοι αυτά μένουν στο «συρτάρι», οι τράπεζες χαλαρώνουν και περιμένουν μια «ακόμα καλύτερη λύση».

Οι ίδιες πηγές εμφανίστηκαν ιδιαιτέρως θετικές για την έγκριση των δύο σχεδίων, του ΤΧΣ και της ΤτΕ, προκειμένου να αποκτήσουν οι τράπεζες περισσότερα εργαλεία που θα τις βοηθήσουν να ρίξουν το βάρος της μείωσης των κόκκινων δανείων στις πωλήσεις και τις τιτλοποιήσεις, έναντι των διαγραφών που ίσχυε έως σήμερα.

Όσον αφορά για τους στόχους της τριετίας που έχουν συμφωνήσει οι συστημικές τράπεζες με τον SSM, το μείγμα των εργαλείων αυτών είναι πιο ισορροπημένο μεταξύ πωλήσεων, τιτλοποιήσεων, κουρέματος οφειλής, διαγραφών και ανάκτησης επισφαλών απαιτήσεων (θεραπείας). Υπογραμμίζουν, πάντως, ότι δεν θα πρέπει να γίνει κατάχρηση της λύσης της άφεσης οφειλών (κούρεμα), η οποία προκρίνεται πλέον από τις τράπεζες –και μέσω της νέας πλατφόρμας για την πρώτη κατοικία που άνοιξε πριν λίγες ημέρες.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι στόχοι αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη δυνατή μείωση υπό τις παρούσες συνθήκες, ωστόσο, κατά πόσο αυτοί θα επιτευχθούν θα εξαρτηθεί από μια σειρά από παράγοντες. Ειδικά για τους στόχους, οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί για μείωση του δείκτη NPE στο 19% στο τέλος του 2021, επίπεδα πολύ υψηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου (3,8%). Οι στόχοι αυτοί μπορούν να επιτευχθούν δεδομένης της σημερινής κεφαλαιακής τους επάρκειας, εκτιμούν οι ίδιες πηγές, ωστόσο, κατά πόσο θα συνεχίσει να ισχύει εξαρτάται από μια σειρά από παράγοντες όπως η αποτελεσματικότητα της δευτερογενούς αγοράς NPEs, μακροοικονομικοί παράγοντες όπως η ανάπτυξη, αλλά και οι τιμές στην αγορά ακινήτων.

«Σκληρά καρύδια» οι κόκκινες μικρομεσαίες

Όσον αφορά στον τομέα των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, είτε πρόκειται για μεγάλα κοινοπρακτικά είτε για δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι ίδιες πηγές αναγνώρισαν την ανάγκη να καταγραφεί μεγαλύτερη πρόοδος. «Οι ΜμΕ είναι τα πιο σκληρά καρύδια της αγοράς NPEs, καθώς πολλές φορές τα ενέχυρά τους δεν είναι εμπορεύσιμα και η αναδιάρθρωση αποδεικνύεται μια πολύ δύσκολη διαδικασία», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Στη διαδικασία αυτή, σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει η δευτερογενής αγορά που έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική σε άλλες χώρες, αναδεικνύοντας σημαντικούς επενδυτές με ειδίκευση σε αυτή.

Συγκεκριμένα για τη δευτερογενή αγορά NPEs που ξεκινά τώρα να αναπτύσσεται στη χώρα μας, οι ίδιες πηγές παραθέτουν το παράδειγμα της Ιταλίας και της Ισπανίας όπου επιτεύχθηκε σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων μέσω πωλήσεων σε funds. Στην Ιταλία, μάλιστα, σημαντικό ρόλο έπαιξε το GACs, το οποίο συνέβαλε στην καλύτερη τιμολόγηση των συναλλαγών μέσω της κρατικής εγγύησης –γεγονός που αποτελεί θετικό προηγούμενο και για το Σχέδιο του ΤΧΣ (APS) που εξετάζεται στην Ελλάδα. «Οι τράπεζες πρέπει να αναλάβουν ζημιές στα επιχειρηματικά δάνεια, να προχωρήσουν πιο δυναμικά στην αναδιάρθρωση αυτών των δανείων», διαμήνυσαν και εξήγησαν ότι ασκούνται συνεχώς πιέσεις στις τράπεζες να κινηθούν πιο αποφασιστικά καταγράφοντας ακόμη και ζημίες.

Θετικός ο νέος νόμος για την πρώτη κατοικία

Θετική είναι η αντιμετώπιση του νέου πλαισίου που διαδέχθηκε τον Νόμο Κατσέλη, καθώς διασφαλίζουν την προστασία της πρώτης κατοικίας και ταυτόχρονα αποθαρρύνουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, επισήμαναν οι πηγές με γνώση της κατάστασης του εγχώριου τραπεζικού κλάδου. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή 80.000 υποθέσεις βρίσκονται σε εκκρεμότητα στα δικαστήρια από το προηγούμενο καθεστώς και απολαμβάνουν ασυλία μέχρι η υπόθεσή τους να εκδικαστεί. Μένει να φανεί πώς θα λειτουργήσει στην πράξη το νέο πλαίσιο, ωστόσο, αντίστοιχα μέτρα έχουν ληφθεί και σε άλλα κράτη με υπερδανεισμό των νοικοκυριών, όπως στην Ιρλανδία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider