Αντίστροφη μέτρηση για το Σχέδιο του ΤΧΣ στις Βρυξέλλες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντίστροφη μέτρηση για το Σχέδιο του ΤΧΣ στις Βρυξέλλες
Κατά πόσο το χρονοδιάγραμμα θα επιτευχθεί, εξαρτάται από την τεχνική αρτιότητα της ελληνικής πρότασης, καθώς και τα οργανωτικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Κομισιόν.

Το τέλος Σεπτεμβρίου θέτουν ως στόχο οι ελληνικές αρχές για να λάβουν το «πράσινο φως» από τη DG Comp για το σχέδιο που κατέθεσε το ΤΧΣ για ταχύτερη εξυγίανση των τραπεζών από τα κόκκινα χαρτοφυλάκια.

Κατά πόσο το χρονοδιάγραμμα αυτό θα επιτευχθεί, εξαρτάται από την τεχνική αρτιότητα της αναθεωρημένης πρότασης που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών με ευθύνη του αρμόδιου υφυπουργού για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργο Ζαββό. Οι ενδείξεις, πάντως, είναι ενθαρρυντικές και το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ απολαμβάνει την αμέριστη στήριξη του εποπτικού μηχανισμού της ΕΚΤ, SSM, όπως έγινε σαφές στη χθεσινή συνάντηση του Αντρέα Ενρία με τον κ. Ζαββό στη Φρανκφούρτη.

Ένα σημαντικός σκόπελος που πρέπει να ξεπεραστεί στις Βρυξέλλες είναι η χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, η οποία υπολείπεται του επενδυτικού βαθμού, καθώς η αδυναμία αυτή αντανακλάται ευθέως στην τιμολόγηση της κρατικής εγγύησης και επιβαρύνει τα κεφάλαια των τραπεζών. Πηγές με γνώση των διαδικασιών εξηγούν στο insider.gr ότι το κόστος της κρατικής εγγύησης ανέρχεται στα επίπεδα του 3,5-4% και γίνονται προσπάθειες για μείωση των επιπέδων αυτών όχι πολύ υψηλότερα από το 2% που είναι βιώσιμο για τις ελληνικές τράπεζες.

Μια άλλη, πρακτικής φύσεως δυσκολία, είναι ότι όσο και να πιέζει η ελληνική πλευρά, τα ευρωπαϊκά όργανα βρίσκονται σε αποδιοργάνωση μετά τις Ευρωεκλογές του Μαΐου. Ένας μεγάλος αριθμός πρωτοκλασάτων στελεχών προάγονται σε άλλες θέσεις/υπηρεσίες, ενώ η αλλαγή της ηγεσίας στην Κομισιόν περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάστραση, μεταθέτοντας για αργότερα τις περισσότερες από τις διαδικασίες.

Το 2020 οι πρώτες τιτλοποιήσεις

Το πραγματικό όφελος του APS -το οποίο έχει βασιστεί στο ιταλικό GACs– είναι ότι «πριμοδοτεί» τις τιτλοποιήσεις προς όφελος των τραπεζών, καθώς χάρη στην κρατική εγγύηση θα τιμολογηθούν υψηλότερα στην αγορά.

Πέρα από την έγκριση των Βρυξελλών, όμως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε συναλλαγή θα πρέπει να κάθε «πακέτο», δηλαδή κάθε συναλλαγή τιτλοποίησης θα πρέπει να αξιολογείται χωριστά από τον εποπτικό μηχανισμό της ΕΚΤ (SSM) για να προχωρήσει η πώληση των τίτλων. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει η συναλλαγή να αξιολογηθεί πρώτα από τους οίκους αξιολόγησης και να λάβει συγκεκριμένο rating. Προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία χρειάζονται τουλάχιστον τρεις μήνες, εξηγούν πηγές με γνώση των διαδικασιών.

Κατόπιν, κάθε συναλλαγή θα πρέπει να υποβληθεί στον εποπτικό μηχανισμό της ΕΚΤ (SSM) προς έγκριση. «Κλειδί» στη διαδικασία της τιτλοποίησης αποτελεί η μεταφορά σημαντικού κινδύνου (Significant Risk Transfer - SRT) και το όφελος που προκύπτει από αυτή για την κεφαλαιακή επάρκεια του ιδρύματος που εκτελεί τη συναλλαγή. Ο SSM θα εξετάσει το rating της συναλλαγής και το SRT για να εγκρίνει κάθε τιτλοποίηση, η οποία θα ενταχθεί στην «ομπρέλα» του σχεδίου APS και των ευνοϊκών προϋποθέσεων που αυτό θα δημιουργήσει στην αγορά τιτλοποιήσεων στην Ελλάδα.

Οι σύνθετες αυτές διαδικασίες τοποθετούν τη χρονική στιγμή της πρώτης τιτλοποίησης μέσω του APS εντός του 2020, στην καλύτερη περίπτωση. Ο σχεδιασμός των τραπεζών, πάντως, προβλέπει 15-17 δισ. μη εξυπηρετούμενων δανείων να τιτλοποιηθούν μέσω του ευνοϊκού αυτού πλαισίου, σε σύνολο 25 δισ. ευρώ που είναι η επιδιωκόμενη μείωση των NPEs έως το 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider