Κόκκινα δάνεια: Ταχύτερες οι τιτλοποιήσεις, καλύτερες οι ρυθμίσεις

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κόκκινα δάνεια: Ταχύτερες οι τιτλοποιήσεις, καλύτερες οι ρυθμίσεις
Και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν δρομολογήσει τιτλοποιήσεις, με τη Eurobank και την Alpha Bank να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και την Τράπεζα Πειραιώς να κάνει τα πρώτα βήματα της πρώτης τιτλοποίησης στεγαστικών δανείων.

Ρυθμίσεις που εξυπηρετούνται από τους «κόκκινους» δανειολήπτες θέλουν οι τράπεζες για τη βιώσιμη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αναγνωρίζουν, πάντως, ότι ο ταχύτερος τρόπος για να επιτευχθούν μονοψήφια ποσοστά NPEs είναι οι τιτλοποιήσεις.

Και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν δρομολογήσει τιτλοποιήσεις, με τη Eurobank και την Alpha Bank να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και την Τράπεζα Πειραιώς να κάνει τα πρώτα βήματα της πρώτης τιτλοποίησης στεγαστικών δανείων. Έναν χρόνο νωρίτερα, το 2020, σχεδιάζει την πρώτη της τιτλοποίηση η Εθνική Τράπεζα, μετά και την έγκριση του «Ηρακλή» από την DG Comp για τιτλοποίηση απαιτήσεων με κρατικές εγγυήσεις.

Την αποτελεσματικότητα της μεθόδου αυτής επισήμανε από το βήμα του 11ου Risk Management & Compliance ο γενικός διευθυντής διαχείρισης προβληματικών δανείων λιανικής τραπεζικής της Eurobank και διευθύνων σύμβουλος της Financial Planning Services (FPS), κ. Τάσος Πανούσης. «Δεν ξέρω εάν οι τιτλοποιήσεις είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθούν τα ‘κόκκινα’ δάνεια. Είναι, όμως, ο ταχύτερος», είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ίδιου, περίπου το 60% της μείωσης έως το 2021 (53 δισ. ευρώ) θα προέλθει μέσω πωλήσεων/τιτλοποιήσεων, με το 20% να αφορά σε οργανικές ρυθμίσεις και το υπόλοιπο σε ρευστοποιήσεις και διαγραφές.

Την ανάγκη «θεραπείας» των επισφαλών δανείων τόνισε, με τη σειρά του, το εκτελεστικό μέλος Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς και CEO της Alternative Financial Solutions (AFS), κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος. Όπως επισήμανε, πρόκειται για ένα επίμαχο εργαλείο που είναι το πλέον κατάλληλο για τον περιορισμό του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE ratio) στον ισολογισμό μιας τράπεζας.

«Προκειμένου, ωστόσο, να εκκινήσει εκ νέου η πραγματική οικονομία, τότε θα πρέπει να εστιάσουμε στη θεραπεία (curing) και τις ρευστοποιήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο του, για να προσθέσει: «Μέσω του curing ένας λογαριασμός γίνεται βιώσιμος και μπορεί η επιχείρηση ή το νοικοκυριό να συνεχίσει θετικά την πορεία του. Με νέο δανεισμό, επενδύσεις κ. ο. κ. Εάν δεν μπορεί να βρεθεί μία βιώσιμη λύση, τότε το καλύτερο για την οικονομία είναι να υπάρξει μία ρευστοποίηση, όπου το asset – είτε πρόκειται για επιχείρηση είτε για οικιστικό ακίνητο - αλλάζει χέρια».

«Όλες οι τράπεζες στα business plans τους, που μιλάνε για την ανάπτυξη των επόμενων τριών - τεσσάρων ετών, έχουν ενσωματώσει ένα σημαντικό ποσοστό curing». Αυτό υπογράμμισε η γενική διευθύντρια διαχείρισης απαιτήσεων εταιρικής και λιανικής τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, κυρία Φωτεινή Ιωάννου, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η ανάπτυξη στις τραπεζικές εργασίες θα προέλθει σε μεγάλο βαθμό από τις εταιρείες και τους ιδιώτες, που θα έχουν εξυγιανθεί.

  • Από την εξυγίανση των ΜμΕ «περνά» η ανάκαμψη

Την ανάγκη να «πρασινίσουν» τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εκτός από των νοικοκυριών, υπογράμμισε ο εντεταλμένος γενικός διευθυντής καθυστερήσεων Wholesale Banking της Alpha Bank, κ. Θεόδωρος Αθανασόπουλος και το χαρακτήρισε ως το μεγάλο στοίχημα των τραπεζών. «Μετά τη μείωση των NPEs και τη μεταφορά όσων δανείων δεν τακτοποιηθούν στους servicers, αυτή είναι η πιο δύσκολη φάση», ανέφερε, για να εξηγήσει: «Οι μεγάλες επιχειρήσεις, που θα αλλάξουν χέρια, ίσως, επανενταχθούν πάρα πολύ γρήγορα, ενώ οι μεσαίες, που δεν θα έχουν την ίδια δυνατότητα, θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν αφήσει πίσω τα προβλήματα. Το μεγάλο στοίχημα, ωστόσο, είναι τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider