Τι χάνει από την απόσυρση του 500ευρου η ΕΚΤ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι χάνει από την απόσυρση του 500ευρου η ΕΚΤ

Λανθασμένη απόφαση χαρακτηρίζει το περιοδικό Forbes την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να καταργήσει σταδιακά ως τα τέλη του 2018 την έκδοση των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ.

Όπως υποστηρίζει το περιοδικό, πολλοί έσπευσαν να μιλήσουν για την απόλυτη «νίκη», σχολιάζοντας την απόφαση της ΕΚΤ να αποσύρει από την κυκλοφορία το μεγαλύτερο χαρτονόμισμά της. Μιλούν για μια νίκη ενάντια σε όλους εκείνους που έκαναν χρήση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ για ξέπλυμα χρήματος από παράνομες και εγκληματικές δραστηριότητες.

Η θέση του Forbes είναι ωστόσο διαφορετική. Ακόμη κι αν το επίμαχο χαρτονόμισμα ελκύει τους «λάτρεις» της παρανομίας και του οικονομικού εγκλήματος εκτός Ευρώπης, η έκδοσή του αποφέρει καθαρό κέρδος για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επομένως, με ποια λογική η ΕΚΤ σταματάει μια δραστηριότητα – το τύπωμα των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ – όταν αυτή της αποφέρει τόσο σημαντικά κέρδη;

Κάθε τι που αφορά σε καθαρό κέρδος για την ΕΚΤ, συνιστά αυτόματα καθαρό κέρδος και για ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία. Ειδικά τα χαρτονομίσματα που κυκλοφορούν μακριά και έξω από την Ευρώπη, παραμένουν επίσης καθαρό κέρδος για την ΕΚΤ.

Το ευρώ μπορεί μην είναι σε θέση να ανταγωνιστεί σε διεθνές κύρος το δολάριο – το αμερικανικό νόμισμα κατέχει άλλωστε τα σκήπτρα του πλέον διαδεδομένου διεθνούς νομίσματος – αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν κυκλοφορεί, ή δεν χρησιμοποιείται. Και η έκδοσή του αποφέρει πάντα κέρδος. Αυτός είναι και ο λόγος που το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ είναι και παραμένει οικονομικά ελκυστικό.

Και φυσικά, συνεχίζει το Forbes, τα κέρδη της ΕΚΤ επιστρέφονται πάντα, μέσω των εθνικών κεντρικών τραπεζών, στις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης.

«Η κατάργηση της έκδοσης του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ είναι μια πολύ κακή ιδέα. Πηγαίνει κόντρα στα κέρδη της ΕΚΤ, άρα και στα οφέλη της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως επίσης και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Άλλωστε οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν πρέπει να λαμβάνουν αποφάσεις με στόχο το μέγιστο δυνατό όφελος των πολιτών τους;», καταλήγει το περιοδικό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider