Κάθε τράπεζα εξετάζει χωριστά τις διευκολύνσεις που θα χρειαστεί να κάνει στους δανειολήπτες, όσο η κρίση του κορονοϊού βαθαίνει για την ελληνική οικονομία, αναφέρουν αρμόδιες πηγές του κλάδου στο insider.gr.
Μετά τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που ανακοίνωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι τι θα γίνει με τους ιδιώτες και πώς οι τράπεζες θα διευκολύνουν τους δανειολήπτες τους επόμενους μήνες που αναμένεται μεγάλο πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα, όχι μόνο για τον τουρισμό αλλά σε όλο της το εύρος (έμποροι, παραγωγοί κτλ).
Το κόστος για τις τράπεζες θα είναι δυσβάσταχτο
Τραπεζικοί κύκλοι, αποφεύγουν να λάβουν θέση ως προς τα μέτρα που θα ληφθούν για τους ιδιώτες, καθώς εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα είναι «βούτυρο στο ψωμί» των στρατηγικών κακοπληρωτών. Το κόστος για τις τράπεζες θα είναι δυσβάσταχτο, προειδοποιούν και αποφεύγουν για την ώρα να ανοίξουν αυτή τη συζήτηση. Δεν υπάρχει, όμως, αμφιβολία ότι σύντομα το ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος και θα πρέπει να εξειδικευτούν τα μέτρα.
Ήδη, εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως η Intrum, έχουν ανακοινώσει μέτρα στήριξης των ιδιωτών και των επιχειρήσεων των οποίων τα κόκκινα δάνεια διαχειρίζονται, προσφέροντας εξειδικευμένες λύσεις και ρυθμίσεις πληρωμών για τους επόμενους μήνες.
Εποπτικές πηγές, από την πλευρά τους, εξηγούν στο insider.gr ότι «κάθε τράπεζα θα κάνει ό,τι μπορεί να σηκώσει», δεδομένου ότι κάθε ίδρυμα έχει διαφορετικές δυνατότητες. Οι συνθήκες πάντως είναι εξαιρετικά δύσκολες για όλον τον κλάδο δεδομένης της ηράκλειας προσπάθειας που γίνεται να απαλλαχθούν από τα κόκκινα δάνεια –κατά 30 δισ. ευρώ φέτος μόνο μέσω των τιτλοποιήσεων. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι ο σχεδιασμός των σχεδίων εξυγίανσης θα καθυστερήσει μετά τις πρόσφατες εξελίξεις λόγω της πανδημίας, αλλά το ερώτημα είναι πόσο.