«Παγωμένη» η κίνηση στα εστιατόρια

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Παγωμένη» η κίνηση στα εστιατόρια
Οι πρώτες δύο εβδομάδες επαναλειτουργίας εστιατορίων και καφέ προβληματίζουν τους επιχειρηματίες που ελπίζουν σε βελτιωμένη εικόνα το τριήμερο.

Απογοητευτικά παραμένουν τα στοιχεία από τον κλάδο της εστίασης, δύο περίπου εβδομάδες μετά το άνοιγμα εστιατορίων και καφέ. Την ίδια στιγμή, αρκετές επιχειρήσεις κυρίως σε τουριστικές περιοχές, εξετάζουν πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν καθόλου.

«Η πτώση του τζίρου στα εστιατόρια φτάνει το 80% σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία, ενώ στις καφετέριες αγγίζει το 40%» λέει στο insider.gr o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων Γιώργος Καββαθάς.

Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων δέκα ημερών πάντως, δεν βοήθησαν ιδιαίτερα ώστε να αυξηθεί η κίνηση. Από το Σάββατο 6 Ιουνίου επαναλειτουργούν και οι εσωτερικοί χώροι των καταστημάτων, με τους επιχειρηματίες όμως να μη θεωρούν ότι θα αλλάξει σημαντικά η εικόνα.

«Θεωρούμε ότι από τη μία πλευρά είναι θέμα ψυχολογίας, με τους καταναλωτές να παραμένουν μουδιασμένοι και να διστάζουν ακόμα να βγουν για φαγητό και από την άλλη, αποτέλεσμα της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται αρκετοί εργαζόμενοι που το προηγούμενο διάστημα ήταν σε αναστολή εργασίας» σημειώνει ο κ. Καββαθάς.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα που περιγράφουν επιχειρηματίες του κλάδου, οι οποίοι βλέπουν στα εστιατόρια τους ένα με δύο τραπέζια γεμάτα κάθε βράδυ και αναρωτιούνται εάν τους συμφέρει να παραμένουν ανοιχτοί.

«Το 25-30% των εστιατορίων σε τουριστικές περιοχές ενδεχομένως να μην ανοίξουν»

Αν και τα «σημάδια» όπως λένε οι επιχειρηματίες του κλάδου δεν είναι καλά, ευελπιστούν σε μία καλύτερη εικόνα το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που σκέφτονται να μην ανοίξουν ούτε αυτή την εβδομάδα.

«Βλέπουμε μία τάση κυρίως εκτός Αθηνών και τις τουριστικές περιοχές, σε ένα ποσοστό γύρω στο 25%-30%, οι ιδιοκτήτες εστιατορίων εξετάζουν το ενδεχόμενο να μείνουν κλειστοί. Ιδιαίτερα όσοι βρίσκονται σε περιοχές κοντά σε ξενοδοχεία που δεν θα λειτουργήσουν φέτος, θεωρούν πως δεν θα έχουν κανένα όφελος να ανοίξουν» σημειώνει στο insider.gr o Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης, Γιάννης Λιάρος.

Υπενθυμίζεται ότι οι επιχειρήσεις οργανωμένης εστίασης έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση την περαιτέρω στήριξη του κλάδου τους καθώς και μέτρα αντίστοιχα με εκείνα που έχουν ληφθεί για τον τουρισμό.

«Είναι φανερό ότι ο προσωρινός χαρακτήρας των μέτρων, το μεγαλύτερος μέρος των οποίων ειδικά για τον κλάδο της εστίασης ολοκληρώνεται στο τέλος του Ιουνίου, δεν συμβάλλει στη μεσο-μακροπρόθεσμη στήριξη που τόσο ανάγκη έχει ο κλάδος, καθώς τα προβλήματα του θα επεκταθούν και πέρα από το τέλος του έτους» τονίζουν μεταξύ άλλων, σε σχετική ανακοίνωση.

Ενδεικτικό όπως επισημαίνει ο κ. Λιάρος, είναι το ζήτημα της μείωσης των ενοικίων κατά 40%, καθώς ενώ η συγκεκριμένη δυνατότητα για τις επιχειρήσεις του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού επεκτάθηκε και για τους μήνες Ιούλιο - Αύγουστο, για τον κλάδο της εστίασης ισχύει μόνο έως το τέλος Ιουνίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider