Για δεκαετίες η Πολωνία ήταν μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών άνθρακα στον κόσμο, καλύπτοντας με το ρυπογόνο καύσιμο το 75% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, η ευρωπαϊκή πίεση για ένα πιο πράσινο και πιο βιώσιμο μέλλον έχει οδηγήσει την Πολωνία να εξετάζει εναλλακτικές λύσεις μεταξύ των οποίων και την πυρηνική ενέργεια.
Παρά τη γενικά πτωτική τάση, ο άνθρακας εξακολουθεί να έχει μεγάλη σημασία για την Πολωνία, που φιλοξενεί το μεγαλύτερο εργοστάσιο άνθρακα στην Ευρώπη (στο Belchatow, που παράγει περίπου το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας της Πολωνίας). Η χώρα των 40 εκατομμυρίων κατοίκων είναι η πιο εξαρτώμενη από άνθρακα οικονομία στην Ευρώπη και η αντικατάσταση του άνθρακα με άλλες μορφές ενέργειας εκτιμάται ότι θα είναι όχι μόνο μια οικονομική πρόκληση αλλά και ένα βήμα προς την επίτευξη του στόχου μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Παρά τη γενναιοδωρία των αποθεμάτων άνθρακα, η Πολωνία άρχισε να εισάγει σημαντικές ποσότητες ανθρακίτη καλύτερης ποιότητας που έχει προκαλέσει πολιτικούς συναγερμούς με το υπερ-συντηρητικό κυβερνών κόμμα (PiS) που απαγορεύει στις κρατικές οντότητες να συμμετέχουν σε τέτοιες συναλλαγές, αν και εξακολουθεί να επιτρέπεται αντίστοιχη δραστηριότητα από ιδιωτικές εταιρείες. Ωστόσο, τι μπορεί να κάνει η Πολωνία - προικισμένη με τεράστια αποθέματα άνθρακα χαμηλότερης από την αναγκαία ποιότητα, τη στιγμή που είναι υποχρεωμένη να ευθυγραμμιστεί με το πράσινο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ; Η πολωνική κυβέρνηση φαίνεται να συμμορφώνεται με μια σταδιακή κατάργηση, ίσως όχι τόσο φιλόδοξη όσο η προθεσμία αναστολής του άνθρακα του 2036 που αναφέρεται στις πολωνικές εφημερίδες, αλλά εξακολουθεί να είναι αρκετά φιλόδοξη για να πείσει την ΕΕ ότι το εννοεί (παρά το γεγονός ότι είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν δεσμεύεται στον στόχο ουδετερότητας του άνθρακα 2050).
Η Πολωνία είχε μια ιδιόμορφη ιστορία όσον αφορά στην πυρηνική ενέργεια και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα τρία έθνη τα οποία επηρεάστηκαν περισσότερο από την καταστροφή του Τσέρνομπιλ. Αυτό από μόνο του θα ήταν αρκετό για να τεκμηριώσει την αντιπυρηνική στάση της Πολωνίας. Ωστόσο, η Πολωνία υπήρξε ένας από τους πιο ένθερμους αντιπάλους του πυρηνικού εργοστασίου Ostrovets στη Λευκορωσία, προχωρώντας στην απαγόρευση πιθανών πυρηνικών εισαγωγών από τη Λευκορωσία με το πρόσχημα ότι «δεν είναι ασφαλής». Από την άλλη, η ίδια η Πολωνία έχει ήδη φλερτάρει με την ιδέα να αγοράσει το πυρηνικό εργοστάσιο της Λιθουανίας Visaginas, το οποίο υποτίθεται ότι θα αντικαταστήσει το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος Ignalina της Σοβιετικής εποχής, αλλά τελικά ακυρώθηκε λόγω του ότι ήταν πλήρως ζημιογόνο, θα μπορούσε να είχε δει την πολωνική συμμετοχή και επένδυση.
Το 2009, το πολωνικό υπουργείο Οικονομίας ζήτησε την κατασκευή τουλάχιστον 2 πυρηνικών σταθμών που στόχο είχαν να παρέχουν περίπου 15% ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030, με το μερίδιο του άνθρακα να μειώνεται κατά το ίδιο μέτρο σε 60%. Μετά από μια δεκαετία κατά την οποία υιοθετήθηκαν διάφορες ρυθμίσεις, η Πολωνία φαίνεται τώρα διατεθειμένη να ενταχθεί στην αρένα τη «πυρηνικής ενέργειας». Σύμφωνα με το νεοσυσταθέν Υπουργείο Κλίματος, η κατασκευή του πρώτου αντιδραστήρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2026 και ο πυρηνικός σταθμός θα τεθεί σε λειτουργία το 2033-2034 με περαιτέρω προσθήκες στη συνέχεια. Η τοποθεσία του πυρηνικού εργοστασίου δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, αλλά όλα φαίνεται να δείχνουν το Zarnowiec στην Πομερανία.