Draghi: Μετά τα προαπαιτούμενα η επαναφορά του waiver

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Draghi: Μετά τα προαπαιτούμενα η επαναφορά του waiver

Σαφές μήνυμα πως πρώτα η Ελλάδα θα εφαρμόσει το σύνολο των προαπαιτούμενων δράσεων και μετά η ΕΚΤ θα λάβει απόφαση για την επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα, απέστειλε το μεσημέρι της Πέμπτης ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μario Draghi, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί μετά το πέρας της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας.

«Είχαμε μια παρουσίαση (για την πορεία του ελληνικού προγράμματος), αλλά το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν έλαβε απόφαση για την επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα. Θα χρειαστεί κι άλλη συνεδρίαση για να συζητήσουμε για το waiver των ελληνικών ομολόγων» τόνισε χαρακτηριστικά ο Mario Draghi.

«Η ΕΚΤ αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο που έχει καταγράψει η Ελλάδα, αλλά η χώρα θα πρέπει πρώτα να υλοποιήσει το σύνολο των προαπαιτούμενων δράσεων. Μόλις αυτά εφαρμοστούν, τότε η κεντρική τράπεζα θα λάβει σχετική απόφαση για επαναφορά του waiver», εξήγησε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Χαμηλά επιτόκια για μακρά χρονική περίοδο

Διατήρηση των επιτοκίων του ευρώ στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα, για μακρά χρονική περίοδο, προανήγγειλε εκ νέου και σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Draghi.

Υπενθυμίζεται εδώ πως η ΕΚΤ, λίγο νωρίτερα, διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ. Το βασικό επιτόκιο παρέμεινε σταθερό στο απόλυτο μηδέν, ενώ αμετάβλητο στο αρνητικό επίπεδο του -0,4% παρέμεινε και το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων.

Όπως εξήγησε ο κεντρικός τραπεζίτης, τα νέα μέτρα που έχει λάβει ήδη από τον περασμένο Μάρτιο η ΕΚΤ, έχουν ήδη τονώσει το momentum της ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας και έχουν μειώσει το κόστος του χρήματος στην Ευρωζώνη. Ταυτόχρονα, επανέλαβε τη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας να αναλάβει πρόσθετη δράση για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, εάν αυτό απαιτηθεί. «Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να δράσει εάν αυτό κριθεί αναγκαίο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας συνεχίζεται με μετριοπαθείς ρυθμούς, τόνισε ο Draghi.

Ανάπτυξη

Όπως ανακοίνωσε ο Draghi, η ΕΚΤ προχώρησε σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, στο 1,6% το 2016 (έναντι πρότερης εκτίμησης για ανάπτυξη 1,4%). Ωστόσο διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις για την πορεία της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας το 2017 και το 2018.

Οι κίνδυνοι για το outlook της ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένουν καθοδικοί, σημείωσε επίσης.

Πληθωρισμός

Σε ό,τι αφορά την πορεία του πληθωρισμού, ο κεντρικός τραπεζίτης επαναδιατύπωσε την πρόβλεψή του πως οι τιμές καταναλωτή θα κινηθούν ανοδικά κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Αναλυτικά, παρουσιάζοντας ο Draghi τις προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, εξήγησε πως θα διαμορφωθεί:

- Στο 0,2% το 2016

- Στο 1,6% το 2017

- Στο 1,3% το 2018

Υπενθυμίζεται εδώ πως ο στόχος της ΕΚΤ αφορά σε πληθωρισμό 2% για την Ευρωζώνη.

Εταιρικά ομόλογα

Η ΕΚΤ θα ξεκινήσει τις αγορές εταιρικών ομολόγων στις 8 Ιουνίου, επιβεβαίωσε, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Mario Draghi, ενώ πρόσθεσε πως λίγες μέρες αργότερα, στις 22 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη πράξη της νέας σειράς στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης.

Η ΕΚΤ δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνη της

«Η ΕΚΤ δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνη της», διεμήνυσε για μια ακόμη φορά ο Draghi, στέλνοντας το καθιερωμένο – πια – μήνυμά του προς την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία.

«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να λάβουν δράσεις για την αύξηση της παραγωγικότητας, την ενίσχυση των επενδύσεων και τη βελτίωση των υποδομών», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο κεντρικός τραπεζίτης. «Οι δημοσιονομικού χαρακτήρα πολιτικές πρέπει να στηρίξουν την ανάκαμψη».

Ερωτηθείς για το εάν ανησυχεί για τις συνέπειες που μπορούν να έχουν τα χαμηλά επιτόκια για μακρά χρονική περίοδο, ο Draghi απάντησε: «Τα χαμηλά επιτόκια αποτελούν σύμπτωμα μιας αδύναμης οικονομίας. Τα μηδενικά ή αρνητικά επιτόκια αποτελούν το κατάλληλο μέτρο νομισματικής πολιτικής, προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη. Μόλις αυτή ενισχυθεί, τότε θα αυξηθούν εκ νέου και τα επιτόκια», εξήγησε ο κεντρικός τραπεζίτης.

«Για να είναι αύριο υψηλότερα τα επιτόκια, θα πρέπει σήμερα να είναι χαμηλότερα», περιέγραψε χαρακτηριστικά.

Όχι στο Brexit

Ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου στη Μεγάλη Βρετανία, ο Draghi σχολίασε χαρακτηριστικά: «Η ΕΚΤ εκτιμά πως η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Τόσο η χώρα, όσο και η ευρωπαϊκή οικογένεια θα έχουν μεγαλύτερα οφέλη (σε περίπτωση παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση), πρόσθεσε.

Ευρώ

Ερωτηθείς γιατί το ευρώ δεν συνεχίζει να αποδυναμώνεται, ο Draghi τόνισε πως «το ευρωπαϊκό νόμισμα και δη η πορεία του δεν αποτελεί στόχο πολιτικής (policy target)».

«Η αγορά συναλλάγματος δεν είναι στόχος πολιτικής, αλλά είναι σημαντική για την ανάπτυξη και τη σταθερότητα των τιμών. Ωστόσο είναι δύσκολο να δώσει κανείς μια και μόνο απάντηση γιατί το ευρώ δεν αποδυναμώνεται», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider