Το μεγάλο στοίχημα του ΧΑ - Θα το εντάξει o FTSE σε «watch list» για αναβάθμιση σε ανεπτυγμένη;

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το μεγάλο στοίχημα του ΧΑ - Θα το εντάξει o FTSE σε «watch list» για αναβάθμιση σε ανεπτυγμένη;
Tα αποτελέσματα της ετήσιας επισκόπησης ταξινόμησης των αγορών θα ανακοινώσει ο οίκος FTSE, με τις ανακοινώσεις του οίκου να έχουν ενδιαφέρον και για την ελληνική αγορά καθώς το ΧΑ διεκδικεί την ένταξή του σε «watch list» για αναβάθμιση σε ανεπτυγμένη.

Tα αποτελέσματα της ετήσιας επισκόπησης ταξινόμησης των αγορών θα ανακοινώσει ο οίκος FTSE, με τις ανακοινώσεις του οίκου να έχουν ενδιαφέρον και για την ελληνική αγορά καθώς το ΧΑ διεκδικεί την ένταξή του σε «watch list» για αναβάθμιση σε ανεπτυγμένη.

Χρησιμοποιώντας μια σειρά κριτηρίων που αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με διεθνείς επενδυτές, η FTSE διενεργεί μια ετήσια ανασκόπηση όλων των αγορών και τις ταξινομεί ως αναπτυγμένες, προηγμένες αναδυόμενες, δευτερεύουσες αναδυόμενες ή fontier. Αυτή η διαδικασία διασφαλίζει ότι οι παγκόσμιοι δείκτες αναφοράς του FTSE αντικατοπτρίζουν τις πιο σχετικές και ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις δομές της αγοράς, προσφέροντας στους επενδυτές πληροφορίες διαχείρισης κινδύνου σχετικά με τις κανονιστικές και εμπορικές πρακτικές των αγορών που περιλαμβάνονται στους παγκόσμιους και περιφερειακούς δείκτες που παρακολουθούν.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών στη ενημέρωση του οίκου τον Μάρτιο του 2024 έδειχνε να πληροί όλα τα κριτήρια, αλλά στην κατηγορία του credit worthiness βρίσκονταν στην κατηγορία speculative, κάτι που καλείται να αναθεωρηθεί σε investment.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, αξιοσημείωτο είναι ότι εκτός από την απαίτηση μεγέθους, που φαίνεται μάλλον δύσκολο να εκπληρωθεί, η περσινή ανασκόπηση του FTSE έδειξε ότι το ΧΑ πληρούσε όλα τα άλλα κριτήρια για άνοιγμα σε ξένη επενδυτές, ευκολία ροών κεφαλαίων και αποτελεσματικότητα του λειτουργικού πλαισίου. Συνεπώς μένει να φανεί αν ο οίκος FTSE θα κάνει την έκπληξη και θα περάσει το Χρηματιστήριο Αθηνών σε watch list για αναβάθμιση εντός του 2025.

Το πλαίσιο αναβάθμιση από τον οίκο FTSE καθίσταται πιο απαιτητικό, έναντι για παράδειγμα από τον MSCI, ως προς την εκπλήρωση των κριτηρίων καθώς για την εγχώρια αγορά δε φαίνεται να πληρείται το κριτήριο του ελάχιστου αριθμού μετοχών (5).

Από την άλλη, σημαντική συμβολή στη δυνητική επίτευξη του συγκεκριμένου ορόσημου έχει όπως φαίνεται η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες (διατηρεί μόνο το 8,39% της Εθνικής) και τα πρόσφατα placements σε ΕΛΠΕ, Jumbo, Metlen, που έχουν συμβάλλει στην αύξηση της κεφαλαιοποίησης των μετοχών που είναι σε ελεύθερη διασπορά (free float) ενώ και το IPO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών αναζωογόνησε το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά assets αποτελώντας τη μεγαλύτερη εισαγωγή από το 2000.

Mια αναβάθμιση θα οδηγούσε σε άνοιγμα της εγχώριας αγοράς σε μια σημαντικά μεγαλύτερη «δεξαμενή» κεφαλαίων όπως είναι αυτή των ανεπτυγμένων αγορών, επομένως αναμένεται να είναι θετική υπό τη βάση του flow. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα θα αποτελέσει ένα πολύ μικρό τμήμα της κοινότητας των ανεπτυγμένων αγορών, μπαίνοντας στη «θάλασσα με τα μεγάλα ψάρια», τα οποία θα έχει να ανταγωνιστεί. Το να «εξαφανιστεί» από τους μεγάλους ανεπτυγμένους ανταγωνιστές της, δυνητικά συνιστά κίνδυνο για την ελληνική αγορά, τον οποίο έχει επισημάνει η J.P. Morgan.

Η Global X έκρινε ως θετική εξέλιξη για την αγορά μια πιθανή αναβάθμισή της, κινητοποιώντας τους επενδυτές να ασχοληθούν περισσότερο με την ίδια την αγορά για πρώτη φορά μετά από πάνω από μια δεκαετία. Θα αντιπροσωπεύει επίσης ένα ακόμη ορόσημο για το ελληνικό «turnaround story».

Να σημειωθεί πως στα τέλη Ιουνίου, ο έτερος index provider, MSCI δεν έβαλε το ΧΑ σε watch list. Παράλληλα δεν προέβη σε αιτιολόγηση για τη μη ένταξη του Χρηματιστηρίου σε «watch list» στην ετήσια ανασκόπηση που διενεργούσε ως προς την ταξινόμηση των αγορών, φαίνεται πως υπάρχει υστέρηση στο πλαίσιο προσβασιμότητας (stock lending - short selling, από την MSCI) και στη φορολογική ρύθμιση για τον δανεισμό μετοχών που επίσης δείχνει κάπως να προχωρά, αλλά να μην έχει μπει στο κάδρο από τον αμερικανικό οίκο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ξανά στο κόκκινο το ΧΑ - Το κράτησαν όρθιο Coca Cola - Eurobank

Η Goldman Sachs μείωσε στο 15% την πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ το 2025

Πώς οι διαχειριστές άργησαν να αντιληφθούν το «growth story» της Titan

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider