Τι περιμένουν οι επιχειρηματίες της εστίασης μετά την παράταση του «λουκέτου»

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι περιμένουν οι επιχειρηματίες της εστίασης μετά την παράταση του «λουκέτου»

Με την παράταση του λουκέτου στην εστίαση έως τις 7 Ιανουαρίου να ανακοινώνεται και επίσημα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, οι επαγγελματίες του κλάδου περιμένουν πλέον τα μέτρα στήριξης που θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση, προκείμενου να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους που συσσωρεύονται, όσο οι επιχειρήσεις τους μένουν κλειστές.

Τα σενάρια των προηγούμενων ημερών σχετικά με την επαναλειτουργία της εστίασης είχαν προκαλέσει αγωνία και προβληματισμό στους επιχειρηματίες που ήταν αντίθετοι στη λύση – ακορντεόν, να ανοίξουν δηλαδή για τις γιορτές και να ξανακλείσουν, μετά ενώ τόνιζαν για εκείνους είχαν μεγαλύτερη σημασία οι προϋποθέσεις με τις οποίες θα άνοιγαν. Εφόσον δηλαδή καφετέριες και εστιατόρια, άνοιγαν με περιορισμό στο ωράριο και πληρότητα κάτω του 50% οι ίδιοι οι επαγγελματίες τόνιζαν: «καλύτερα να μην ανοίξουμε».

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων Γιώργος Καββαθάς, επισημαίνει στο insider.gr ότι εφόσον ο προϋποθέσεις δεν υπήρχαν και προκειμένου να ανοίξουν για λίγο τα Χριστούγεννα και να κλείσουν εκ νέου μετά, μπαίνει τέλος στην αγωνία των επιχειρηματιών του κλάδου που περίμεναν τι θα κάνουν ενόψει των εορτών. «Πλέον αναμένουμε τα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση ώστε να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών μας το επόμενο διάστημα», τονίζει.

Εξάλλου ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ επαναλαμβάνει ότι επανεκκίνηση της εστίασης όποτε κι αν γίνει, θα είναι δύσκολη, υπενθυμίζοντας ότι και μετά το πρώτο lockdown τον περασμένο Ιούνιο, χρειάστηκε χρόνος ώστε οι καταναλωτές να «επιστρέψουν», ιδιαίτερα στα καταστήματα της αμιγούς εστίασης με την πτώση στον τζίρο να φτάνει το 60%. Συνολικά οι απώλειες για τις επιχειρήσεις εστίασης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν συνολικά τα 2 δισ. ευρώ το 2020.

Το βλέμμα των επιχειρηματιών του κλάδου στρέφεται πλέον στο 2021, ζητώντας από την πολιτεία μέτρα με ορίζοντα εξαμήνου, ώστε να μπορέσουν να κρατήσουν τα καταστήματα τους ανοιχτά και να μη χαθούν θέσεις εργασίας.

Διαβάστε επίσης:

Διαφωνούν με τη λύση «ακορντεόν» οι επιχειρηματίες της εστίασης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider