Θ. Μυλωνάς: Η κρίση επιβάλλει ενεργή διαχείριση των επενδύσεων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θ. Μυλωνάς: Η κρίση επιβάλλει ενεργή διαχείριση των επενδύσεων
Μόλις στα 10 δισ. ευρώ τα υπό διαχείριση κεφάλαια από τους asset managers στην Ελλάδα. Μεγάλα τα περιθώρια ανάπτυξης, λέει ο Πρόεδρος και CEO της Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ και Πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών.

Της Νένας Μαλλιάρα

Περιθώριο μεγάλης ανάπτυξης παρουσιάζουν στην Ελλάδα οι επενδύσεις των θεσμικών επενδυτών, οι οποίες ανέρχονται τώρα σε περίπου 10 δισ. ευρώ.

Όπως είπε χθες, μιλώντας σε διαδικτυακή παρουσίαση του Personal Banking της Eurobank, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ και Πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, Θεοφάνης Μυλωνάς, παγκοσμίως, οι δέκα πρώτοι asset managers διαχειρίζονται κεφάλαια 30 τρισ. δολαρίων. Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσό κινείται μόλις περί τα 10 δισ. ευρώ έναντι 186 δισ. ευρώ στην Αυστρία (με αύξηση κατά 60 δισ. ευρώ την τελευταία δεκαετία) και 9 δισ. ευρώ στη γειτονική Ρουμανία (με αύξηση 7 δισ. ευρώ την τελευταία δεκαετία).

Τα δομικά προβλήματα που είχε η συγκεκριμένη αγορά στην Ελλάδα μεγεθύνθηκαν από την δεκαετή κρίση και όπως είπε ο κ. Μυλωνάς, είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι το Υπουργείο Οικονομικών και Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων από εκπροσώπους φορέων της κεφαλαιαγοράς έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες με στόχο την τόνωση της αγοράς, την προώθηση θεσμικών βελτιώσεων και την ευθυγράμμιση της ελληνικής Οικονομίας με τις διεθνείς κατευθύνσεις, κυρίως σε πράσινη ανάπτυξη και τεχνολογία.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ και Πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών είπε ότι τα πολύ χαμηλά επιτόκια στις καταθέσεις και οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό με τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης, οδηγούν σε στροφή των επενδυτών προς επενδύσεις που στηρίζονται στη διαμόρφωση επενδυτικών χαρτοφυλακίων, αναλόγως του προφίλ επενδυτικού ρίσκου.

Οι επενδυτές, όπως είπε, πρέπει να έχουν διασπορά των επενδύσεών τους τόσο ως προς τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου, όσο και ως προς το χρόνο επένδυσης, με περιοδικές καταβολές. Επίσης, πρέπει να έχουν μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα και προσήλωση στον στόχο (stay invested).

Επενδυτικό περιβάλλον και επενδυτική στρατηγική

Διεθνώς, το επενδυτικό περιβάλλον στην παρούσα φάση διακρίνεται από τεράστιες αβεβαιότητες λόγω των αυξημένων υγειονομικών, οικονομικών και πολιτικών ρίσκων, από άνευ προηγουμένου δημοσιονομική και νομισματική στήριξη και ελπίδες για γρήγορη και πετυχημένη εύρεση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Στη συγκυρία αυτή, όπως είπε ο κ. Μυλωνάς, η επενδυτική στρατηγική επιβάλλει σωστή κατανομή των επενδύσεων χαρτοφυλακίου με βάση το προφίλ ρίσκου του επενδυτή, ενεργή διαχείριση, μέγιστη δυνατή διασπορά και επενδύσεις σε προϊόντα με ικανοποιητική ρευστότητα.

Η τρέχουσα συγκυρία παρουσιάζει απαιτητικές αποτιμήσεις σε πολλές κατηγορίες επενδύσεων, τα χρηματιστήρια βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά, τα επιτόκια αναφοράς είναι μηδενικά ή και αρνητικά, υπάρχει υψηλός δανεισμός και κίνδυνος αύξησης χρεοκοπιών, καθώς και υψηλότερη μεταβλητότητα.

Με τα δεδομένα αυτά, ο επενδυτής θα πρέπει να προβαίνει σε τακτικές καταβολές στο επενδυτικό του χαρτοφυλάκιο, σε επέκταση του επενδυτικού του ορίζοντα, σε θεματικές επενδύσεις μακροπρόθεσμου ορίζοντα όπως π.χ. ESG (εταιρείες που λειτουργούν με κριτήρια περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης) και σε επενδύσεις σε προϊόντα με ευέλικτη κατανομή επενδύσεων και προϊόντα απόλυτης απόδοσης.

Ειδικά για την Ελλάδα, το επενδυτικό περιβάλλον διαμορφώνεται συγκεκριμένα από: α) την ιδιαίτερη έκθεση της ελληνικής οικονομίας στην υγειονομική κρίση λόγω Τουρισμού, ενώ β) το πρόγραμμα PEPP (ποσοτική χαλάρωση) της ΕΚΤ σε συνδυασμό με τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα υποστηρίζει τη σύγκλιση των επιτοκίων της Ελλάδας με την υπόλοιπη περιφέρεια για το 2021.

Στη βάση των δεδομένων αυτών, όπως είπε ο κ. Μυλωνάς, οι ελληνικές ομολογιακές αξίες προσφέρουν ικανοποιητικό εισόδημα σε περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων με λογικό ρίσκο και είναι ενδεδειγμένες για συμπληρωματική έκθεση σε ένα χαρτοφυλάκιο ευρείας διασποράς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider