Χρ. Μεγάλου: «Κλειδί» οι τράπεζες για τη διοχέτευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρ. Μεγάλου: «Κλειδί» οι τράπεζες για τη διοχέτευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Της Νένας Μαλλιάρα

Κρίσιμο ρόλο στη διοχέτευση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην ελληνική Οικονομία, θα διαδραματίσει ο χρηματοπιστωτικός τομέας, ανέφερε, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου.

Όπως είπε, είναι πολύ σημαντικό ότι για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργείται ένα δημοσιονομικός αντικυκλικός οργανισμός που θα αποτρέψει το καθολικό σοκ από την πανδημία να μετατραπεί σε ασύμμετρη ύφεση, η οποία θα απομακρύνει μεταξύ τους τις οικονομίες της ΕΕ.

Η Ελλάδα, είπε ο κ. Μεγάλου, θα λάβει 32 δισ. ευρώ από την ΕΕ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (RFF) τα επόμενα 5 – 7 χρόνια. Τα κεφάλαια αυτά θα οδηγήσουν σε ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής Οικονομίας 3% μεσοπρόθεσμα, δηλ. 1,5% - 2% παραπάνω από ό,τι θα επιτυγχανόταν στην 7ετία υπό κανονικές συνθήκες.

Η ελληνική Οικονομία παρουσιάζει μεγάλο επενδυτικό κενό και αυτό θα μπορέσει να επιδιωχθεί να καλυφθεί με τους πόρους που θα εισρεύσουν από την ΕΕ και μάλιστα, με στροφή της Οικονομίας προς την βιώσιμη ανάπτυξη, είπε ο CEO της Τρ. Πειραιώς. Όπως είπε, αν στα κεφάλαια από το RFF προστεθούν και οι πόροι από τα διαρθρωτικά ταμεία, την Κοινή Αγροτική Πολιτική και τα εθνικά αναπτυξιακά προγράμματα, τότε τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στην ελληνική Οικονομία θα ανέλθουν στα 80 δισ ευρώ, ένα ισοδύναμο του 40% του ελληνικού ΑΕΠ.

Τα συνολικά κεφάλαια θα διατεθούν σε τομείς που θα προσδώσουν μεγαλύτερη ευελιξία και ανάπτυξη στην ελληνική Οικονομία, με την μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη, την ψηφιακή μετάβαση, την εκπαίδευση και την απόκτηση δεξιοτήτων, τον αγροδιατροφικό τομέα να αποτελούν προτεραιότητες στη λίστα της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο για την υλοποίηση των στόχων αυτών, είπε ο κ. Μεγάλου, καθώς οι τράπεζες θα παράσχουν τη χρηματοδότηση «γέφυρα» για να διοχετευθούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης στην Οικονομία. Επίσης, οι τράπεζες θα παράσχουν τη γνώση και την εμπειρία τους προκειμένου η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα, η αξιολόγηση των projects και η διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης να έχουν τον μέγιστο δυνατό αντίκτυπο στην αγορά. Ο κ. Μεγάλου τόνισε την ανάγκη η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων και η διαχείριση των κινδύνων να γίνει σε συνεργασία και με ιδιαίτερη σοβαρότητα από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Οι τράπεζες - είπε ο κ. Μεγάλου - θα συμβάλλουν στη διοχέτευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης συγχρηματοδοτώντας μεγάλα και μικρότερα επενδυτικά σχέδια και στηρίζοντας τους πελάτες τους, καθώς κεφάλαια ύψους 12,5 δισ. ευρώ από το σύνολο των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου που είναι οι πόροι για την Ελλάδα θα μοχλευθούν με συμμετοχή 20% του ιδιωτικού τομέα και 40% μέσω τραπεζικού δανεισμού.

Η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ήδη έχει χορηγήσει δάνεια ύψους 5,4 δισ. ευρώ φέτος και θα υπερβεί τα 6 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους, προσφέρει στις επιχειρήσεις χρηματοδοτικά εργαλεία και συμβουλευτικές υπηρεσίες για να τις βοηθήσει να προσαρμοστούν στο νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους, υπογράμμισε ο κ. Μεγάλου και επισήμανε ότι αποτελεί πρόκληση η προσέλκυση ώριμων και σοβαρών επενδυτικών σχεδίων, όπως και η αξιολόγησή τους, με τις ελληνικές τράπεζες να διαθέτουν μακρά και επιτυχή εμπειρία στην διαχείριση ευρωπαϊκών πόρων.

«Οι τράπεζες, ήδη βαδίζουμε χέρι – χέρι με τον Υπουργείο Οικονομικών και τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Ανάπτυξης, αλλά και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ώστε να ξεδιπλώσουμε γρήγορα τα ευρωπαϊκά κονδύλια από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας και άλλα Ταμεία. Τόσο η Τράπεζα Πειραιώς, όσο και οι άλλες τράπεζες έχουν δοκιμαστεί επιτυχώς στη διάρκεια της πανδημίας, του lockdown και της προηγούμενης κρίσης και πιστεύω ότι και στο μέλλον θα διαδραματίσουν πολύ σημαντικό ρόλο – και δεσμευόμαστε σε αυτό - για τη μόχλευση των πόρων του Recovery Fund για την ανάκαμψη της ελληνικής Οικονομίας», κατέληξε ο κ. Μεγάλου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider